24 Μαΐ 2011

Ανακοίνωση από τους εστιάτορες της Πλάκας


"Με μεγάλη έκπληξη διαβάζουμε και ακούμε όσα λέγονται τις τελευταίες μέρες.

Οι επαγγελματίες της Πλάκας αρνούνται κατηγορηματικά όσα λέγονται και όσα υπονοούνται στα εν λόγω δημοσιεύματα. Για την αποκατάσταση της αλήθειας θέλουμε να δηλώσουμε τα εξής :

Τα μαγαζιά της Πλάκας, εκτός Κυριακής υπολειτουργούν όπως και η υπόλοιπη Κρήτη για να μην αναφέρουμε ότι άλλες περιοχές του νησιού έχουν περισσότερη κίνηση. Η αναφερόμενη αύξηση της κίνησης στην περιοχή μετά την προβολή της μέσω των γυρισμάτων του «Νησιού» συνίσταται κατά κανόνα στην επίσκεψη της Σπιναλόγκα από ομάδες Ελλήνων ή ξένων τουριστών (groups) οι οποίες εξασφαλίζουν ειδικές τιμές και για το φαγητό τους άλλα και για την επίσκεψη τους στη Σπιναλόγκα.

Τα μαγαζιά της Πλάκας παρέχουν υπηρεσίες αναβαθμισμένες σε τιμές οικονομικότερες από αυτές άλλων περιοχών στην Κρήτη και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνουν και οι πελάτες μας.

Οι τιμές κατά κανόνα παραμένουν στα επίπεδα των τελευταίων ετών παρά τις ραγδαίες αυξήσεις του ΦΠΑ και των τιμών αγοράς και παροχής υπηρεσιών (πρώτες ύλες, ΔΕΗ, υγραέρια κλπ). Ειδικά για το φρέσκο ψάρι, τα ψάρια εντόπιας αλιείας κοστίζουν πολύ ακριβά και έχουν τιμές πώλησης ανάλογες με το κόστος αγοράς τους, οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναγράφονται σε τιμοκαταλόγους όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Ο «έξυπνος» καταναλωτής καλείται να ερευνήσει και να αποφασίσει τόσο για την ποιότητα όσο και για την τιμή του κάθε προσφερόμενου είδους. Τα πράγματα είναι τόσο απλά και η δραματοποίηση κανένα σκοπό δεν εξυπηρετεί παρά μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Είναι αλήθεια άξιο απορίας, όλη αυτή η δυσφήμηση της Πλάκας και μάλιστα από ανθρώπους του τόπου που ηθικό χρέος έχουν μάλλον να στηρίξουν παρά να υποβιβάσουν και να συκοφαντήσουν τοπικούς επαγγελματίες, γιατί γίνεται τώρα;

Γιατί κανείς δεν ασχολείται με περιοχές στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα που κάνουν πραγματικά υπέρογκες χρεώσεις ακόμα και στο εμφιαλωμένο νερό;

Γιατί κανείς δε μας ρωτά πως καταφέρνουμε να κρατάμε τα μαγαζιά μας ανοικτά σε καιρούς δύσκολους χωρίς να υποβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες;

Πότε επιτέλους θα σταματήσουμε «να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας» και πότε θα καταφέρουμε να φερθούμε επαγγελματικά μεταξύ μας – τουλάχιστον οι «λεγόμενοι» επαγγελματίες του τουριστικού τομέα της περιοχής μας;

Η Πλάκα μετά από πολλά χρόνια αρχίζει να αναβαθμίζεται. Η Σπιναλόγκα επιτέλους αξιοποιείται όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο μνημείο, με τη φωταγώγησή της και την οργανωμένη πλέον αξιοποίηση και προβολή της και τα γυρίσματα του «Νησιού» έπαιξαν το ρόλο καταλύτη στην προβολή αυτή. Οι επαγγελματίες της περιοχής προσπαθούν να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση πιο ώριμοι και δυνατοί, σε δύσκολους καιρούς, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να ακυρώσει την προσπάθεια μας αυτή, όποια συμφέροντα κι αν έχει – όποιες σκοπιμότητες και αν εξυπηρετεί!"