11 Μαΐ 2011

Ένα σχόλιο για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ΝΠΔΔ στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου


Η περίπτωση της τρίμηνης απόσπασης του χειρούργου διευθυντή Εμ. Ανδρεαδάκη από το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας για να καλύψει την αναρρωτική άδεια μιας χειρούργου ιατρού και η λύση που  δόθηκε μετά τις αντιδράσεις με την εκτέλεση 6 εφημεριών στην Ιεράπετρα από γιατρούς του Νοσ. Αγίου Νικολάου, αποτελεί εκ των πραγμάτων μια πρόβα τζενεράλε από τη ΔΥΠΕ για την εφαρμογή του συστήματος της ενιαίας διοίκησης στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου. 

Όλοι γνωρίζουν και δηλώνουν ότι η πιο πιθανή απόφαση στην οποία θα καταλήξει τον Ιούνιο το Υπουργείο Υγείας μετά το "διάλογο" για τις συγχωνεύσεις, στο νομό Λασιθίου θα είναι η δημιουργία ενός Νομικoύ Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με ενιαία διοίκηση για τα Νοσοκομεία του Ν. Λασιθίου με ενιαία Ιατρική, Νοσηλευτική, Διοικητική και τεχνική υπηρεσία. Αυτή άλλωστε ήταν και η μεταβατική πρόταση της ομάδας του καθηγητή Λιαρόπουλου στο χάρτη υγείας του νομού Λασιθίου. Αυτή είναι απ΄ ότι φαίνεται και η πρόταση της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις.

Έτσι, με το ενιαίο ΝΠΔΔ, θα επιχειρηθεί να καλυφθούν τα κενά στελέχωσης των Νοσοκομείων του νομού με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο, μετακινήσεις για τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν κανένα λόγο και καμιά δυνατότητα προσφυγής.

Πρόκειται για μια επιλογή που γίνεται για να καλύψει την ήδη υπάρχουσα υποστελέχωση των υπηρεσιών υγειας του νομού. Όμως και πάλι, ο συνολικός αριθμός προσωπικό των Νοσοκομείων του νομού και πάλι δεν επαρκεί, και αυτό θα φανεί στην πορεία.
Βεβαίως η επιλογή των εσωτερικών μετακινήσεων των υπαλλήλων (γιατρών , νοσηλευτών, διοικητικών, τεχνικών) στρέφεται σαφώς εις βάρος εμάς των εργαζομένων και των οικογενειών μας, αφού η μετακίνηση σε άλλο τόπο εργασίας σε απόσταση 40 και πλέον χιλιομέτρων για 4, ή 8,  ή παραπάνω  μήνες θα δημιουργήσει επιβαρυντικές οικονομικές και οικογενειακές συνέπειες σε όσους θα μετακινούνται.

Συν τοις άλλοις  το ενιαίο Ν.Π.Δ.Δ. των 4 νοσοκομείων του νομού θα δημιουργήσει και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Νοσοκομείων σε όλα τα θέματα (προμήθειες υλικού, λογιστικά, χρεώσεις κλπ), αφού κάτι αντίστοιχο δεν έχει εφαρμοστεί άλλη φορά στη χώρα μας (δεν γνωρίζω αν έχει γίνει και πουθενά στο εξωτερικό) και δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που θα ακολουθηθεί για την ενιοποίηση των υπηρεσιών και των λειτουργιών τους. 

Κατά τη γνώμη μου η συζητούμενη συγχώνευση των Νοσοκομείων του νομού σε ένα ΝΠΔΔ θα αποβεί καταστροφική και για τις υπηρεσίες υγείας του νομού Λασιθίου και για τους εργαζόμενους σε αυτές.
 Αποτελεί υποχρέωση των φορέων του νομού και των εργαζομένων στα Νοσοκομεία να εναντιωθούν σε αυτήν την επώδυνη επιλογή που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα επιχειρήσει να λύσει.

Γιώργος Μανουσάκης