23 Μαΐ 2011

Δήλωσε αντίθετος με το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας και παραιτήθηκε ο πρόεδρος-ιδρυτής του Εθν. Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων


Εικαζόμενοι δότες, διεύρυνση κύκλου εν ζωή δοτών νεφρού και άνοιγμα των μεταμοσχεύσεων σε ιδιωτικές κλινικές, τα τρία σημεία του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που οδήγησαν τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητή Γιάννη Βλαχογιάννη, σε παραίτηση.
«Η παραίτησή μου δεν έχει σχέση με ατζέντες. Εχει σχέση με τη λειτουργία του Οργανισμού και με τη δυνατότητα να παράγει έργο», δήλωσε χθες στην «Ε» ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής Γιάννης Βλαχογιάννης, απαντώντας στις δηλώσεις Λοβέρδου της περασμένης Παρασκευής ότι: «Δεν μπορεί ένας διοικητής Οργανισμού να επιβάλει την "ατζέντα" του στον υπουργό. Οποιος επιθυμεί να επιβάλει "ατζέντα", να υποβάλει την παραίτησή του. Τέτοια σε εμάς δεν είναι αποτελεσματικά». «Το νέο νομικό πλαίσιο περιλαμβάνει σημεία ακατανόητα από εμένα και την ολομέλεια του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού», προσθέτει ο καθηγητής και ιδρυτής του ΕΟΜ το 2000.

Η «Ε» είχε αναδείξει σε δημοσίευμά της (1/4/2011), λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του προσχεδίου από τον υπουργό Υγείας, τον πολύ περίεργο διαχωρισμό της «αφαίρεσης οργάνων», η οποία θα μπορεί να γίνεται και σε ιδιωτικά ιδρύματα, από τη «μεταμόσχευση οργάνων» -ένα από τα σημεία που οδήγησαν τον πρόεδρο του ΕΟΜ σε παραίτηση: «Η δημιουργία οργανισμών αφαίρεσης -της μισής δηλαδή διαδικασίας της μεταμόσχευσης- σε ιδιωτικές κλινικές είναι κάτι που δεν έχω δει σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος. Οι οργανισμοί μεταμόσχευσης εποπτεύουν και πραγματοποιούν όλα τα στάδια της μεταμόσχευσης, παγκοσμίως. Οι μεταμοσχεύσεις είναι ένας τομέας που ανήκει στο δημόσιο χώρο, γιατί είναι δωρεά και δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αυστηρά κάτω από δημόσιο έλεγχο», τονίζει ο Γ. Βλαχογιάννης.

Στο ίδιο δημοσίευμα (1/4/2011) σημειώναμε ότι ξενίζει το γεγονός ότι για τη σύνταξη του προσχεδίου νόμου δεν ερωτήθηκε κανείς από τους ειδικούς επιστήμονες των μεταμοσχεύσεων στον ΕΟΜ. «Μου εστάλη το προσχέδιο μία ημέρα πριν παρουσιαστεί από τον υπουργό», σημειώνει ο Γ. Βλαχογιάννης. Οσο για την Ευρωπαϊκή Οδηγία (2010/45), την οποία επικαλείται το προσχέδιο, η «Ε» είχε επισημάνει ότι πιθανώς να έγιναν λάθη στη μετάφραση του υπουργείου Υγείας. «Δεν έχει καμία σχέση η οδηγία με το προσχέδιο νόμου», τονίζει ο Γ. Βλαχογιάννης.

Αλλο ένα σημείο του προσχεδίου που βρίσκει αντίθετο τον καθηγητή είναι οι εικαζόμενοι δότες: «Το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι όλοι είμαστε δότες, εκτός αν έχουμε δηλώσει το αντίθετο. Σε κανένα από τα πολιτισμένα κράτη δεν υπάρχει τέτοιο σκεπτικό. Ρωτούνται οι συγγενείς, ακόμη και αν το άτομο έχει δηλώσει δωρητής οργάνων. Με αυτό που προτείνει το νέο σχέδιο νόμου καταργείται η αυτονομία των πολιτών, τορπιλίζεται η ιδία η έννοια της δωρεάς, πάνω στην οποία στηρίζονται οι μεταμοσχεύσεις. Μόνο στα κράτη της πρώην ανατολικής Ευρώπης γίνεται με τον τρόπο που προτείνει το προσχέδιο. Η ελληνική κοινωνία δεν αποδέχεται τον τρόπο αυτό, ο οποίος βρίσκει αντίθετη και την Εκκλησία της Ελλάδας».

Επιπλέον διαφωνεί και με το θέμα της διεύρυνσης του κύκλου εν ζωή δοτών νεφρού, που «φτάνει μέχρι τη συναισθηματική σχέση. Θεωρούμε ότι αυτό ανοίγει διάπλατα την πόρτα της συναλλαγής. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να περιγράψω τι πρόκειται να γίνει. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να επικαλεστεί συναισθηματικό δεσμό, ο οποίος όμως δεν αποδεικνύεται».

Aναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ