18 Μαΐ 2011

Ρεσιτάλ αισχροκέρδειας στην Πλάκα

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Ρεσιτάλ αισχροκέρδειας σε βάρος εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, δίνουν το τελευταίο διάστημα επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Πλάκα της Ελούντας, που έγινε διάσημη μετά την προβολή του σίριαλ “Το Νησί”.

Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες “πέφτουν βροχή” από τον κόσμο που πληρώνει 80 ευρώ (!) ένα κιλό ψάρια και 8 ευρώ το άτομο για να πάει στη Σπιναλόγκα μετά από πεντάλεπτη βαρκάδα!

“Ξεζουμίζουν τους Ελληνες”, λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Πλάκα που κυριολεκτικά “βουλιάζει” από κόσμο, περιγράφει στην “Π” ο Μανόλης Βαρκαράκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λασιθίου, σημειώνοντας:

“Η κίνηση στην Πλάκα είναι τεράστια και τα Σαββατοκύριακα γίνεται το αδιαχώρητο. Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση και αισχροκερδούν σε βάρος των επισκεπτών. Εχουμε μια καλή ευκαιρία λόγω της προβολής του σίριαλ, να προβάλουμε τον τόπο μας και αντί γι’ αυτό τον δυσφημούμε ξεζουμίζοντας τον κόσμο”.

Σε τιμές αστακού τα ψάρια

“Δεχόμαστε πολλά παράπονα για υπέρογκες τιμές σε κάποιες ταβέρνες. Δεν είναι δυνατόν να πουλάνε το κιλό τα ψάρια 80 ευρώ”. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες και για την τιμή του εισιτηρίου για να πάει ο επισκέπτης απέναντι στο νησάκι της Σπιναλόγκας.

Στα 8 ευρώ το εισιτήριο για τη Σπιναλόγκα

Ο κ. Βαρκαράκης σημείωσε: “Η διαδρομή διαρκεί 5 λεπτά και η τιμή του εισιτηρίου είναι 8 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ασφαλώς πολύ μεγάλο για μια τόσο μικρή διαδρομή”.

Ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας αλλά και σκάφους που κάνει δρομολόγια στην Σπιναλόγκα, είναι ο Γιώργος Ματθαιάκης, ο οποίος συμφώνησε ότι κάποιοι συνάδελφοί του έχουν κάνει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τους.

Ο ίδιος μας είπε: “Ας μη λέμε ψέματα, φέτος έχουμε πάρα πολύ κόσμο στην Πλάκα. Την προηγούμενη Κυριακή ήρθαν για παράδειγμα 7 λεωφορεία με γκρουπ εκδρομέων. Οι ταβέρνες γεμίζουν κόσμο και είναι αλήθεια ότι κάποιοι χτυπάνε πολύ τις τιμές”.

Ενοίκια 6.500 ευρώ!

“Αλλά πώς να μην τις χτυπάνε όταν πληρώνουν μηνιαίο ενοίκιο 6.500 ευρώ; Ανοίγουν ένα μαγαζί, βάζουν 10 άτομα προσωπικό και νομίζουν ότι θα πλουτίσουν. Ετσι, ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη. Φοβάμαι ότι αυτές οι τακτικές μόνο καλό δεν κάνουν στην περιοχή”.

Ανοίγουν νέα μαγαζιά

Σήμερα στην Πλάκα λειτουργούν 8 ταβέρνες, 2 καφετέριες, 1 ουζερί κι ένα σουβλατζίδικο, ενώ φέτος θα ανοίξουν ακόμη μια ψαροταβέρνα κι ένα ουζερί.

Τριάντα τρία σκάφη για το νησί

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στην Πλάκα, 16 σκάφη κάνουν καθημερινά δρομολόγια για τη Σπιναλόγκα, ενώ το ίδιο δρομολόγιο κάνουν 17 σκάφη από την Ελούντα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τιμή είναι 8 ευρώ για τους μεμονωμένους επισκέπτες και από την Πλάκα και από την Ελούντα. Οταν πρόκειται για γκρουπ η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ.

“Εχουμε δυσφημιστεί, ο κόσμος φεύγει με άδειες τσέπες”

Ξενοδοχείο στην Πλάκα, έχει ο Μανόλης Κατρινάκης, ο οποίος μας είπε ότι ο κόσμος που έρχεται στην Πλάκα, φεύγει δυσαρεστημένος και με άδειες τσέπες. Ο κ. Κατρινάκης τόνισε: “Ο κόσμος έρχεται για ημερήσια εκδρομή, αλλά δεν μένει στην Πλάκα, φεύγει. Και μάλιστα φεύγει με άδειες τσέπες. Ακούμε ένα σωρό παράπονα από τους επισκέπτες για τις τιμές στις ψαροταβέρνες.

Εμείς κρατάμε στο ξενοδοχείο τις τιμές σταθερές, χωρίς αυξήσεις, όμως οι τιμές στο φαγητό έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρισυ.

Το 2010, πουλούσαν το 1 κιλό ψάρι 40-45 ευρώ και φέτος το πήγαν κάποιοι στα 80 ευρώ. Είναι δυνατόν να πάμε έτσι μπροστά;

Οι πελάτες το μεταφέρουν στις παρέες τους και τώρα έχουμε φθάσει στο σημείο να δεχόμαστε παράπονα απ’ όλη την Κρήτη και κυρίως από τους Χανιώτες για τις τιμές στην Πλάκα.

Μας λένε: “Θα ‘ρθω να μείνω στο ξενοδοχείο σου, αλλά όχι να φάω”. Τις ίδιες διαμαρτυρίες ακούμε και για την τιμή των 8 ευρώ που έχει το εισιτήριο και από την Πλάκα και από την Ελούντα για τη Σπιναλόγκα.

Ολα αυτά που συμβαίνουν φέτος στην περιοχή μας, όχι μόνο δεν διαφημίζουν, αλλά δυσφημούν τον τόπο μας”.

Aναδημοσίευση από το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Πατρίς