21 Μαΐ 2011

Ενιαίο Μισθολόγιο: σενάριο για οριζόντια περικοπή στις αμοιβές όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων του Δημοσίου


“Θύελλα” θα προκαλέσει στο Δημόσιο το νέο μισθολόγιο που φαίνεται ότι σύντομα θα είναι έτοιμο.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, μετά και τις πιέσεις που ασκούνται από την Τρόικα, να φέρει προς έγκριση στο υπουργικό Συμβούλιο τις διατάξεις του νέου συστήματος αμοιβών στον δημόσιο τομέα, το αργότερο ως τις 15 Ιουλίου 2011, στην περίπτωση βεβαίως που ολοκληρωθούν ομαλά οι διαδικασίες για το Μνημόνιο 2.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Βήματος”, η επιτροπή που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει καταλήξει σε δύο βασικά σενάρια για τις υπό διαμόρφωση αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων μετά την ενσωμάτωση ή κατάργηση των ειδικών επιδομάτων.

Το ποιο από τα δύο σενάρια θα υιοθετηθεί τελικά, εξαρτάται από την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης στην οποία, όπως όλα δείχνουν, θα προσμετρηθεί η ανάγκη κάλυψης της «μαύρης τρύπας» των εσόδων του τρέχοντος έτους και οι όροι τους οποίους θα θέσει τελικά η Τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Δέσμευση πάντως του υπουργού Εσωτερικών Γ.Ραγκούση είναι ότι με το νέο μισθολόγιο δεν θα υπάρξει μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου.

Παρά ταύτα, περίπου το 20% των υπαλλήλων, τόσο του στενού δημόσιου τομέα όσο και των ΔΕΚΟ (στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο μισθολόγιο να ισχύσει και εκεί), που σήμερα θεωρούνται τα «ρετιρέ του Δημοσίου», θα υποστούν σημαντική μείωση στις αποδοχές τους.

Τα δύο σενάρια τα οποία έχει εκπονήσει η επιτροπή που επεξεργάζεται το νέο μισθολόγιο είναι τα εξής:

Το πρώτο προβλέπει μείωση των αποδοχών ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, που θεωρούνται σήμερα υψηλά αμειβόμενοι, μέσω της ενσωμάτωσης ή κατάργησης των ειδικών επιδομάτων και, παράλληλα, μικρή αύξηση των αποδοχών των χαμηλά αμειβομένων υπαλλήλων. Το σενάριο αυτό που στηρίζει, εκτός των άλλων και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, όπως προκύπτει τουλάχιστον από σχετικές δηλώσεις του, θεωρείται και το πιο ήπιο.

Το δεύτερο σενάριο που στηρίζεται κυρίως από τους «σκληρούς» της κυβέρνησης, προβλέπει τη δραστική μείωση των αποδοχών στους υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ με παράλληλη ωστόσο οριζόντια περικοπή, έστω και μικρή, στις αμοιβές όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Η θύελλα όμως, που θα προκαλέσει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όπως αναφέρει «Το Βήμα», θα προκληθεί κυρίως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει πράξη δύο αρχές στις αμοιβές των υπαλλήλων:

Η πρώτη αρχή, περί της ανάγκης εφαρμογής της οποίας συμφωνούν όλοι, είναι ότι οι «υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και το ίδιο αντικείμενο εργασίας θα αμείβονται το ίδιο, ανεξάρτητα που υπηρετούν».

Η αρχή αυτή εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει μόνον τους υπαλλήλους με τα υψηλά επιδόματα, όπως είναι εκείνους του υπουργείου Οικονομικών ή των ΔΕΚΟ που θα υποστούν σημαντική περικοπή στις αποδοχές τους, αλλά θα οδηγήσει και σε μεγάλες μισθολογικές ανακατατάξεις σε ολόκληρο το εύρος του δημόσιου τομέα. Κι αυτό γιατί με το ισχύον μισθολογικό χάος υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι, παρότι έχουν τα ίδια προσόντα, αμείβονται διαφορετικά ακόμη και εντός του ίδιου υπουργείου.

Η δεύτερη αρχή είναι ότι το επίδομα θέσης δεν θα χορηγείται σ΄ όλα ανεξαιρέτως τα διευθυντικά στελέχη του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, όπως συμβαίνει σήμερα, χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά με βάση την απόδοσή τους και μετά από αξιολόγησή τους. Η ρύθμιση αυτή, παρότι όπως όλα δείχνουν, θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα - δεν θα εφαρμοστεί αμέσως αλλά μετά από ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής -, θα επιφέρει σοβαρές ανακατατάξεις στο μισθολογικό μωσαϊκό του Δημοσίου.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, θεωρούν ότι αυτή η ρύθμιση θα λειτουργήσει ως σοβαρό κίνητρο για την αύξηση της απόδοσης των δημοσίων υπηρεσιών, η οποία μπορεί να καταστεί πράξη ιδιαίτερα μετά την καθιέρωση του νέου αξιοκρατικού και διαφανούς συστήματος προαγωγών των στελεχών του Δημοσίου.

Αγριεμένη η Τρόϊκα
Πιέζει για «λουκέτο» σε δημόσιους οργανισμούς και για δραματική συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο, την ώρα που πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο Ναύπλιο, από όπου και θα ανακοινώσει το πρώτο περίγραμμα των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εκπρόσωποι Βρυξελλών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απαίτησαν αναλυτικό κατάλογο με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου οι οποίοι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα: Η λίστα αυτή θα συνοδεύεται με συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων –οι οποίοι θα αποχωρήσουν ή θα απολυθούν

Την συγκεκριμένη εντολή οι δανειστές μας την έδωσαν με σκοπό να ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο δράσης 2012 -2015.

Οι επικεφαλής των δανειστών μας στις συναντήσεις με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, απορρίπτουν την λογική των αυτόματων μετατάξεων και ζητούν στοχευμένα και ποσοτικοποιημένα μέτρα για συρρίκνωση αρχικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στόχος είναι η μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα τα επόμενα χρόνια, μέσω της μείωσης των συμβασιούχων, της εφαρμογής προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και της απόλυσης, ως ύστατο μέτρο, όσων δεν μπορούν να μεταταγούν από τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες που θα καταργηθούν.

Μοιρασμένη η κυβέρνηση - Ραγκούσης εναντίον Παπακωνσταντίνου για τις απολύσεις
Μια ημέρα μετά την δήλωση Παπακωνσταντίνου για αναπόφευκτες απολύσεις στο Δημόσιο, ένας άλλος κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης απέκλεισε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

Μιλώντας στην βουλή, ο Γιάννης Ραγκούσης, τόνιζε πως «δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα απολύσεων ούτε μονίμων, ούτε επί συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλλήλων του δημοσίου». Ο Γ. Ραγκούσης σημείωσε πως στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν είχε πάρει από την πρώτη στιγμή άμεσα μέτρα (μείωση συμβασιούχων, κατάργηση stage, Καλλικράτης) τότε «θα βρισκόμασταν μπροστά σ’ ένα εκβιαστικό δίλημμα να απολυθούν 200 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι»

Εκτός αυτών, συμπλήρωσε ο υπουργός, έχουν φύγει και με αποχωρήσεις ήδη 150.000 υπάλληλοι, ενώ και με την ρήτρα μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, έχει μειωθεί δραστικά το μισθολογικό κόστος και δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω απολύσεων.

«Συναίνεση λοιπόν επιτυγχάνεται, συμπλήρωσε ο υπουργός, με πράξεις και όχι απλώς λόγια και στον δρόμο αυτό θα πορευτεί η κυβέρνηση με σκληρή δουλειά και όχι εκλογές».

Μισθωτή εφεδρεία προτείνει η ΝΔ
«Οχι» στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων λέει η ΝΔ και αντιπροτείνει τη «μισθωτή εφεδρεία». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επιχείρησε να εφαρμόσει -αλλά δεν πρόλαβε λόγω των πρόωρων εκλογών του Οκτώβρη του '09- ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης στον ΟΣΕ και αυτό προβλέπει την απομάκρυνση από το Δημόσιο υπαλλήλων που θα αμείβονται χωρίς να λαμβάνουν τα επιδόματά τους.

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ