6 Απρ 2011

"Ο κ. Λιαρόπουλος και η κομμωτική" - άρθρο του πρόεδρου της ΟΕΝΓΕ Δ. Βαρνάβα

Ο κ. Λιαρόπουλος αυτοαναγορεύτηκε ειδικός στο θέμα των συγχωνεύσεων κάνοντας κομμωτική στου κασίδη το κεφάλι. Επιπλέον ο άνθρωπος αυτός είναι κατά κοινή ομολογία πάντοτε πρόθυμος να λειτουργήσει ως κομματικό προκεχωρημένο φυλάκιο και εκτελεί χωρίς αναστολές όποιες εντολές του δοθούν. Τα προσόντα αυτά απέδειξε κατά τη θητεία τους ως ΔΥΠΕαρχης την εποχή του αλήστου μνήμης Αλέκου Παπαδόπουλου. Διαθέτοντας λοιπόν όλα αυτά τα «μόρια» ο υπουργός Υγείας τον τοποθέτησε επικεφαλής στην Επιτροπή συγχωνεύσεων κι εκείνος επέβαλε τους 9 συνεργάτες που επιθυμούσε.

Ας δούμε τι είδους είναι αυτή η περίφημη εμπειρία που έχει αποκτήσει κ. Λιαρόπουλος ξεφυλλίζοντας ενδεικτικά μία πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε ο κ. καθηγητής για τη Νομαρχία Λασιθίου και την οποία όπως πληροφορούμαστε αμείφτηκε αδρότατα.
Η μελέτη, αφού αξιολογεί τα 4 Νοσοκομεία του Νομού, τα κρίνει όλα ως ακατάλληλα και προτείνει την κατάργησή τους και δημιουργία ενός καινούργιου, το οποίο κοστολογεί στο ύψος των 66 εκατ. ευρώ. Θα πείτε ότι ως ερευνητής έχει την αναφαίρετη δικαιοδοσία να προβεί σε όποια συμπεράσματα κρίνει τεκμηριωμένα. Σωστό.

Είναι όμως έτσι;
Από καταγγελίες που υπάρχουν ο κ. Λιαρόπουλος έκανε τη μελέτη για τα νοσοκομεία του Λασιθίου εξ αποστάσεως, χωρίς καμιά επιτόπια έρευνα. Ζήτησε στοιχεία από τις Διοικήσεις και αφού τα πήρε κατέληξε να συγκρίνει ανόμοια πράγματα, διότι εντέλει διέθετε:
· Στοιχεία κίνησης ασθενών του 2007
· Οικονομικά στοιχεία του 2009
· Στοιχεία στελέχωσης του 2010
Ακόμη και μαθητής Δημοτικού αντιλαμβάνεται ότι μελέτη που προσπαθεί να εκμαιεύσει συμπεράσματα από τόσο ανόμοια στοιχεία στερείται στοιχειώδους σοβαρότητας. Πέραν αυτού υπάρχουν καταγγελίες ασυμφωνίας ανάμεσα στα επίσημα στοιχεία που παραχώρησαν οι Διοικήσεις και σ΄ αυτά που τελικά αναγράφονται στη μελέτη.

Όλα αυτά οδήγησαν τον κ. Λιαρόπουλο σε τραγελαφικά συμπεράσματα. Δείτε ένα ενδεικτικό παράδειγμα:
Ο «ερευνητής» ζήτησε από τα Νοσοκομεία να του δοθεί ο αριθμός των υπηρετούντων γιατρών ανά Κλινική, χωρίς να διευκρινίζει αν εννοεί μόνο τους ειδικευμένους ή και τους ειδικευόμενους. Έτσι του δηλώθηκε πως στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Ιεράπετρας υπηρετούσαν 6 γιατροί, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ότι οι 3 ήταν ειδικοί και οι άλλοι 3 ειδικευόμενοι. Ο κ.Λιαρόπουλος μετά από ενδελεχή επιστημονική ανάλυση συμπέρανε ότι στην Ιεράπετρα πλεονάζουν οι χειρουργοί και θα πρέπει ο ένας απ΄ αυτούς να αποσπαστεί στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου!!

Το μέγεθος της προχειρότητας με την οποία εργάστηκε ο σοφός κ. καθηγητής φαίνεται και από τις προτάσεις που κάνει για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Σητείας. Εκεί ανάμεσα στα άλλα εισηγείται εν αιθρία την πρόσληψη… αλλεργιολόγου!!
Με όλα τα παραπάνω τραγελαφικά δεν είναι καθόλου περίεργο ότι στην ούγια κάθε σελίδας της μελέτης αναγράφεται ότι πρόκειται για «Εμπιστευτική έκθεση για χρήση αποκλειστικά από τη Νομαρχία Λασιθίου».
Σωστά. Μη μαθευτούν παραέξω οι πομπές μας…

Ο αυριανιστής σοφός
Στις 3 Μαρτίου ο κ. Λιαρόπουλος δημοσίευσε στο ΒΗΜΑ άρθρο που εκπλήσσει για τον απροκάλυπτα υβριστικό τρόπο που αναφέρεται στην ηγεσία όλης της αριστεράς. Φτάνει μάλιστα μέχρι του σημείου να αποκαλεί κάποιους εξ αυτών ψυχοπαθείς. Ταυτοχρόνως, με την έπαρση που τον διακρίνει, δίνει γραμμή στον Γ. Παπανδρέου για τον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Πρόκειται όντως για εμετικό κείμενο, το οποίο προφανώς ο κ. Λιαρόπουλος προσδοκά να αξιοποιήσει στο curriculum που διαθέτει προκειμένου να καταφέρει να τοποθετηθεί σε μίαν ακόμη Επιτροπή ή να διοριστεί Πρόεδρος σε κάποιο ίδρυμα, ώστε να γίνει κάποτε Μόσιαλος στη θέση του Μόσιαλου.
Στη θλιβερή αυτή περίπτωση πανεπιστημιακού έχει δυστυχώς ανατεθεί η ευθύνη να διαμορφώσει την τύχη των Νοσοκομείων της χώρας. Εντούτοις δεν είναι καθόλου απίθανο οι πολιτικές εξελίξεις ν΄ αφήσουν και πάλι αναξιοποίητες τις τεράστιες γνώσεις του αυριανιστή σοφού μας…

Δημήτρης Βαρνάβας

Αναδημοσίευση από το ygeianet.gr