14 Απρ 2011

Προσχεδιασμένο το έγκλημα


Όπως φαίνεται από τη συνεδρίαση και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, που συμφωνεί με τις προτάσεις Λιαρόπουλου, το θέμα του «κεντρικού νοσοκομείου» έχει βάθος. Στη συνεδρίαση, αναφέρθηκε ακόμα πως υπάρχει και διαθέσιμο οικόπεδο και νομίζω πως επιβεβαιώνεται και η αυτή η πληροφορία που είχα αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση μου.
Δυστυχώς, οι τοπικοί μας φορείς, δεν ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά με το θέμα, ενώ οι φίλοι γείτονες μας μεθόδευαν χρόνια τώρα τις επιδιώξεις τους.
Στην Ιεράπετρα, παρά την μεθόδευση, δεν εφησυχάζονται. Εδώ, από τον Δεκέμβριο έχω ξεκινήσει να κτυπώ δημόσια το καμπανάκι, αλλά τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει. Μέχρι την προηγούμενη βδομάδα, που λίγες ώρες μετά την συγγραφή ανάρτηση μου, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες και οι φόβοι μου, ουδείς είχε πάρει σοβαρά το πρόβλημα.
Ακόμα και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, τους πήρε τόσες μέρες να την κάνουν, όταν και η σοβαρότητα του θέματος είναι μεγάλη, αλλά και ο χαμένο έδαφος που πρέπει να καλυφθεί τεράστιο…
Θα σας παραπέμψω σε προηγούμενη ανάρτηση και στους προβληματισμούς που έθεσα.
Η μελέτη είναι μπακαλίστικη και αρχίζω να πιστεύω πως ήταν τμήμα της μεθόδευσης και για τον λόγο αυτό πρέπει και η αντίδραση μας να είναι ανάλογη.

Αλλη λύση από την δημιουργία του κεντρικού νοσοκομείου στα όρια του Δήμου Αγίου Νικολάου, δεν πρέπει να γίνει ανεκτή σε καμία περίπτωση. Εδώ είναι η έδρα της Περιφερειακής Διοίκησης Λασθίου, εδώ πρέπει να γίνει. Εδώ ξεκίνησε ως νομαρχιακό το νοσοκομείο, εδώ πρέπει και να μείνει.

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του, το συχνό κλείσιμο κλινικών, το απαξιώνουν σταδιακά. Το πιο πλήρες και οργανωμένο νοσοκομείο του νομού, κάλυπτε και καλύπτει ανάγκες των πολιτών από Σητεία και Ιεράπετρα, που συχνά λόγω ελλείψεων ή για να μην κουράζονται στα εκεί νοσοκομεία, ειδικά τις γιορτές, έστελναν στο εδώ τα περιστατικά τους. Και όμως. Του Αγίου Νικολάου πρέπει να κλείσει και να παραμείνουν τα άλλα.

Αρκετά η ανεκτική κοινωνία μας έχει σκύψει το κεφάλι και αδιαφορήσει για τα συμφέροντα και τις πανελλήνιες εξαιρέσεις της. Κατακερματισμός της υγείας, της ανώτατης εκπαίδευσης, κλπ, κλπ. Σήμερα τα πληρώνουμε. Το νοσοκομείο κλείνει, όπως φαίνεται πως θα γίνει στο τέλος και με τις σχολές, ενώ αρχίζω να αμφιβάλω και για το κατά πόσον θα παραμείνουμε και διοικητικό κέντρο.
Το επόμενο θα είναι να ζητήσουν να πάνε τις σχολές, για να μην πω και τα δικαστήρια ή την Περιφερειακή Διοίκηση, στο παλαιό νοσοκομείο Ιεράπετρας;

Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες σε όσους εξέθρεψαν τον τοπικισμό και οδηγούν σε παραλογισμούς και στρεβλώσεις. Αν δεν μπορούν να το καταλάβουν κάποιοι, οφείλουμε να τους προσγειώσουμε. Ευθύνες φέρουν και οι τοπικοί μας άρχοντες με την εγκληματική αδιαφορία που επιδεικνύουν.
Δεν μπορούν κάποιοι να ξεκινούν σταυροφορίες στην Πλάκα ή στην Αμμουδάρα (για να προλάβω, δεν υποβαθμίζω τα γεγονότα) και σε πολύ σοβαρότερα θέματα να κάνουν πολιτική καρέκλας.

Προτείνω δε ως ένδειξη αποφασιστικότητας, να κλείσει συμβολικά ο εθνικός προς την Ιεράπετρα για ένα 24ωρο, στο σημείο που βρίσκονται τα όρια των δύο Δήμων. Αλλωστε, αρκετά έχουμε ταλαιπωρηθεί και εμείς με τους κατά καιρούς αποκλεισμούς των αγροτών της Ιεράπετρας, με σημαντικό κόστος για τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής μας.

Αν ως κοινωνία σταθούμε παθητικά, τότε καλώς θα υποστούμε όσα σχεδιάζονται ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου μας

Εστω και αργά, μπορούμε να ανατρέψουμε τον σχεδιασμό, αρκεί να μην χάσουμε άλλο χρόνο.

Αναδημοσίευση από το Ιστολόγιο του Μιχάλη Βασιλάκη