8 Απρ 2011

Υστερεί ο νομός Λασιθίου σε συνολικό αριθμό κλινών και στελέχωση των Νοσοκομείων

Eπειδή τον τελευταίο καιρό γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα θέματα υγείας του νομού Λασιθίου, καλό θα είναι όσοι επικαλούνται ύπαρξη στατιστικών στοιχείων να είναι πιο προσεκτικοί, αφού την εποχή του διαδικτύου η πρόσβαση στα στατιστικά δεδομένα είναι εύκολη και ελεύθερη.
Από τη Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας για τον Χάρτη Υγείας της χώρας (http://live3.ygeianet.gov.gr/healthstatsapps/healthstats/main.aspx) και από την ιστοσελίδα με τις εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(http://www.who.int/whosis/whostat/2009/en/index.html) μπόρεσα και συνέλεξα κάποια πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά δεδομένα για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στο νομό Λασιθίου σε σχέση με την Κρήτη και σε σχέση με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Από τα στοιχεία είναι φανερό ότι η εικόνα που προσπαθούν να παρουσιάσουν κάποιοι ότι στο νομό Λασιθίου (λόγω της ύπαρξης 4 νοσοκομείων) έχουμε υπεράριθμο αριθμό κλινών και νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού είναι πλασματική.
Ως νομός υστερούμε κατά πολύ από τα πανελλαδικά και ευρωπαϊκά δεδομένα ως προς τον αριθμό των κλινών και ως προς τη στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Γιώργος Μανουσάκης