14 Απρ 2011

Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης «ψηφίΖω Λασίθι με ελπίδα & όρο» για την ψήφιση του προϋπολογισμού


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ! 

Δανειζόμαστε αυτόν τον τίτλο, καθώς κρίνουμε ότι είναι ο ιδανικότερος για να περιγράψει τα όσα απερίγραπτα συνέβησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Οροπεδίου Λασιθίου, με μοναδικό θέμα τη ψήφιση του προϋπολογισμού. Μια διαδικασία, η οποία είναι η καθοριστικότερη για τον κάθε τόπο, ολοκληρώθηκε στο Δήμο μας και με την απόλυτη ευθύνη του κ. Δημάρχου, μέσα σε 10 λεπτά της ώρας!!! Τόσο χρειάστηκε ο κ. Δήμαρχος για να διαμηνύσει προς όλους ότι αποφασίζει και διατάζει μόνος του. Τόσο χρειάστηκε για να καταστρατηγήσει κάθε έννοια δημοκρατίας και να οδηγήσει την παράταξη της πλειοψηφίας στη ψήφιση ενός αθλίου προϋπολογισμού, που θα είναι και η οριστική καταδίκη για τον τόπο μας. Πέρα από κάθε τήρηση διαδικασίας και πέρα από κάθε λογική μας ανακοίνωσε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι μια τυπική διαδικασία και αφού απέσπασε τη ψήφο της παρατάξεώς του, αναχώρησε. 

Θεωρούμε χρέος μας, είναι χρέος μας, να καταγγείλουμε την ανάρμοστη συμπεριφορά του κ. Δημάρχου. Μια συμπεριφορά που δεν επέτρεψε ούτε καν να υπάρξει εισήγηση από την πλευρά της πλειοψηφίας και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Οικονομικών, ούτε από τον έτερο Αντιδήμαρχο, επιδιώκοντας με αυτό το τρόπο την ποδηγέτηση του δημοτικού συμβουλίου και τη μετατροπή του σε φερέφωνο και σε ένα επικυρωτικό απλώς όργανο προειλημμένων αποφάσεων. Κανένας διάλογος! Καμία επεξήγηση! Καμία άποψη!

 Ματαίως διαμαρτυρόμασταν επί της διαδικασίας! Ματαίως ζητούσαμε να διεξαχθεί κανονικά η συζήτηση! Ματαίως καλούσαμε τους συναδέλφους της πλειοψηφίας να επαναφέρουν τον κ. Δήμαρχο στη τάξη! Και βεβαίως σε όλα αυτά δεν μπόρεσε να είναι αυτήκοος μάρτυρας ο κάθε Λασιθιώτης, διότι, όλως τυχαίως, η τηλεόραση του Δήμου δεν εξέπεμπε!!! 

Και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, η κ. Πρατσίνη, η οποία μας έχει διαβεβαιώσει ότι κατά κανόνα οι συνεδριάσεις θα προβάλλονται από το κανάλι του Δήμου, απουσίαζε, πάλι όλως τυχαίως, από αυτή, τη σημαντικότερη όλων των συνεδριάσεων! Η στάση του κ. Δημάρχου και η μεθόδευση της μη τηλεοπτικής μετάδοσης της συνεδρίασης είχε ως μόνο στόχο να μην ενημερωθεί η κοινωνία του τόπου μας για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. 

Ήθελαν να μην πληροφορηθεί ο δημότης του Οροπεδίου ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου ανέρχονται στο ποσό των 1.034.294,35 ευρώ, ότι τα προβλεπόμενα πλασματικά έσοδα του Δήμου ανέρχονται στο ποσό των 800.000 ευρώ , ότι τα χρήματα του Δήμου που πρόκειται να δαπανηθούν σε ανούσιες δράσεις και όχι στην επίλυση των προβλημάτων των δημοτών μας ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ήθελαν να μην αντιληφθεί ο δημότης του Οροπεδίου την αδυναμία του Δημάρχου να απαντήσει σε ερωτήματα της παράταξής μας, όπως από πού αντλεί το δικαίωμα οικειοποίησης περιουσιακού στοιχείου του Δήμου -το τζιπ- προκειμένου να το χρησιμοποιεί για ιδιωτική χρήση. 

Ήθελαν να μη μάθει ο δημότης την πρόβλεψη στον προϋπολογισμό δαπανών 28.000 ευρώ για την εξυπηρέτηση των αναγκών κίνησης του Δημάρχου ή την αγορά δύο πινάκων ζωγραφικής αξίας 15.000 ευρώ. Ακόμα όμως περισσότερο ήθελαν να μη δει ο δημότης την κατρακύλα των δημοκρατικών διαδικασιών, τον αισχρό τρόπο νομιμοποίησης του προϋπολογισμού και την κατάπτυστη μεθόδευση της υφαρπαγής της ψήφισής του. Πιστεύουμε ότι η καταστρατήγηση της διαδικασίας δηλώνει το φόβο του κ. Δημάρχου και την αδυναμία του να αντιμετωπίσει την πικρή αλήθεια και να την αντικρούσει. Η παράταξή μας θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να προασπιστεί τα δικαιώματα των Λασιθιωτών, όλων ανεξαιρέτως! 

Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της βουβής στάσης των συμβούλων της πλειοψηφίας, που με αυτό τον τρόπο αποδέχτηκαν και υπέθαλψαν νοοτροπίες και συμπεριφορές που δε συνάδουν με τη λειτουργία συλλογικών οργάνων και να διερωτηθούν τι ή ποιος ήταν αυτός που τους στέρησε τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ιδία άποψη παρακολουθώντας τη συνεδρίαση από το κανάλι του Δήμου.