14 Απρ 2011

Το κόστος μισθοδοσίας και των 4 Νοσοκομείων μαζί του Ν. Λασιθίου είναι το 73% της μισθοδοσίας του Βενιζέλειου!


Επανέρχομαι στα στοιχεία που αφορούν τις παροχές υγείας στο νομό Λασιθίου, με οικονομικά στοιχεία που αφορούν στη μισθοδοσία του προσωπικού.

Ο μύθος που καλλιεργείται σκόπιμα από κάποιους παράγοντες είναι ότι λόγω της λειτουργίας 4 Νοσοκομείων στο νομό Λασιθίου υπάρχει μεγάλο μισθολογικό κόστος, κατά πολύ μεγαλύτερο από άλλες περιοχές της χώρας. Όμως δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΥΠΕ Κρήτης για το πρώτο εννεάμηνο του 2010 και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ στις 19/1/11, το κόστος μισθοδοσίας και των 4 Νοσοκομείων μαζί του Νομού Λασιθίου είναι το 73% της μισθοδοσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και το 28% του συνόλου των 2 Νοσοκομείων του νομού Ηρακλείου.

Η ποσόστωση αυτή είναι αντίστοιχη με τις πληθυσμιακές αναλογίες των 2 νομών, απλά πρέπει να συνυπολογιστεί ότι στα 2 Νοσοκομεία του νομού Ηρακλείου παρέχεται φροντίδα και για τους κατοίκους των άλλων νομών της Κρήτης. Από την άλλη όμως δεν πρέπει   να παραβλέψουμε ότι εκτός από τα δύο μεγάλα Νοσοκομεία, στο νομό Ηρακλείου λειτουργούν και 6 Κέντρα Υγείας, για την μισθοδοσία των οποίων δεν έχει δώσει οικονομικά στοιχία η ΔΥΠΕ. Αν συνυπολογιστούν και αυτά στο κόστος μισθοδοσίας του νομού Ηρακλείου, η αναλογία θα είναι πλήρως αναντίστοιχη με την πληθυσμιακή αναλογία των 2 νομών.

Πάντως σίγουρα, όπως φαίνεται από τον πίνακα, τα συνολικά ποσά μισθοδοσίας για τα 4 Νοσοκομεία του νομού μας δεν συμβαδίζουν σε καμιά περίπτωση με το μύθο που έχει καλλιεργηθεί ότι υπάρχει τεράστια  σπατάλη χρημάτων λόγω της λειτουργίας των 4 Νοσοκομείων στο νομό Λασιθίου.

Γιώργος Μανουσάκης Νοσηλευτής

3 σχόλια:

 1. Ανώνυμος9:49 μ.μ.

  Άλλο πράγμα να υπερασπιζόμαστε τις μονάδες υγείας στο νομό και άλλο να "μαγειρεύουμε" την αριθμητική.
  Μπορεί η δαπάνη των τεσσάρων νοσοκομείων να είναι το 73% της δαπάνης του Βενιζέλειου ή καλύτερα ακόμα το 40% της δαπάνης του συνόλυο του Ηρακλείου αλλά ΟΜΩΣ ο πληθυσμός του Λασιθίου είναι το 26% του πληθυσμού του Ηρακλείου.
  Μη χάνουμε και τη λογική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν υπάρχει μαγείρεμα.

  Οι δαπάνες μισθοδοσίας των 4 νοσοκομείων του νομού Λασιθίου είναι το 28% των δαπανών μισθοδοσίας των 2 νοσοκομείων του ηρακλείου.
  Βέβαια τα δύο αυτά είναι τριτοβάθμια και παρέχουν υπηρεσίες σε όλη την κρήτη.
  Όμως εκτός από τα 2 Νοσοκομεία στο νομό Ηρακλείου λειτουργούν και 6 (!) Κέντρα Υγείας που οι δαπάνες μισθοδοσίας τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.
  Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αν συνυπολογιστούν και αυτά στο κόστος μισθοδοσίας του νομού Ηρακλείου, η αναλογία θα είναι πλήρως αναντίστοιχη με την πληθυσμιακή αναλογία των 2 νομών!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΜΙΧΑΛΗΣ9:23 μ.μ.

  Για το 28% έχεις δίκιο εγώ έκανα λάθος υπολογισμό.
  Και πάλι η μισθοδοσία δεν λέει από μόνη της τίποτα. Τις συνολικές δαπάνες λειτουργίας και των τεσσάρων νοσοκομείων πρέπει να έχουμε.
  Επίσης είναι ΛΑΘΟΣ να συγκρίνεις το Λασίθι με το Ηράκλειο και λόγω μεγέθους αλλά και γιατί όπως είπες εξυπηρετεί όλη την Κρήτη.
  Οι δαπάνες λειτουργίας πρέπει να συγκριθούν με τις αντίστοιχες του Ρεθύμνου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή