Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρόγραμμα που συνέταξε ο Δήμος Νικολάου, με αφορμή τις Άγιες ημέρες που ακολουθούν.
Πρόκειται για μια πρόχειρη καταγραφή κοινότυπων λαϊκών εκδηλώσεων με κύριο χαρακτηριστικό τη χρήση δεκάδων επιθέτων που τίποτα δεν προσδίδουν στο νόημα και στη σπουδαιότητα των αγίων ημερών που ετοιμαζόμαστε να εισέλθουμε…
Επιλεκτική εξάλλου είναι η παρουσίαση εθίμων από τα χωριά που απαρτίζουν το νέο δήμο.
Στην καλύτερη περίπτωση το μόνο που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι το άγχος, η άγνοια και η αμηχανία του συντάκτη του προγράμματος και να υπογραμμίσουμε ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επαληθεύεται η λαϊκή ρήση που καταγράφει με τον καλύτερο τρόπο την ουσία μιας πραγματικότητας που ίσως δεν αρέσει αλλά δυστυχώς ισχύει : «μικρό – μικρό τ΄ αλώνι σου και όσο θέλεις πήδα»!
Πασχαλινό Πρόγραμμα στον Άγιο Νικόλαο
22 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα της Ταφής και του Επιτάφιου Θρήνου. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα από το πρωί και ακολουθεί σε όλες τις ενορίες λαϊκό προσκύνημα που διαρκεί όλη μέρα.
Στον Άγιο Νικόλαο
Το βράδυ, η Λίμνη πρωταγωνιστεί και στη γέφυρά της συναντιούνται οι Επιτάφιοι από τις ενορίες της πόλης μας. Τη Μεγάλη Λιτανεία συνοδεύουν η χορωδία και η μπάντα η οποία παίζει πένθιμα εμβατήρια.
Στη Νεάπολη, οι κάτοικοι της περιοχής προσφεύγουν, μετά την αποκαθήλωση, σ’ ένα μικρό εκκλησάκι λίγο έξω από την πόλη , τον Άγιο Σύλα, για να πιούν από ένα μικρό πηγάδι που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία νερό «διειδές, πότιμον άφθονον και αβλαβές», νερό «φρέσκο που ξεπηδά από τους αιώνες», σύμφωνα με τον Ελύτη, και να λουσθούν με αυτό. Η βραδυνή ακολουθία ψάλλεται στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό της Μεγάλης Παναγίας και ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους με τη συνοδεία της φιλαρμονικής.
Στο Βραχάσι την Μεγάλη Πέμπτη, μετά τα 12 Ευαγγέλια, όλες οι κοπελιές του χωριού μαζεύονται στον ιερό Ναό του της Θεού Σοφίας για να στολίσουν τον Επιτάφιο με πολύχρωμα λουλούδια και λεμονανθούς ψάλλοντας το θρήνο της Παναγίας.
Στην Ελούντα, θα λειτουργήσουν και οι δύο εκκλησίες, ο Άγιος Κωνσταντίνος & Αγία Ελένη στην πλατεία και ο Άγιος Ραφαήλ στην είσοδο του χωριού. Τα κορίτσια του χωριού ντυμένα μυροφόρες συνοδεύουν την περιφορά του Επιταφίου στο γραφικό λιμάνι της πόλης με τα φωτισμένα καΐκια που συμβάλλουν στη πένθιμη ατμόσφαιρα.
Στην Κριτσά, οι νέοι και νέες του χωριού στολίζουν τους Επιταφίους και τους συνοδεύουν ντυμένοι με παραδοσιακές στολές. Στην πλατεία συναντιούνται οι Επιτάφιοι από τις τρεις ενορίες του χωριού.
Στις 14.00 στο γήπεδο του χωριού διοργανώνεται ποδοσφαιρικός αγώνας των δύο ενοριών – συνοικιών Χριστός & Παλαίμυλος.
Στο Καλό Χωριό η Περιφορά του Επιταφίου θα ξεκινήσει από τον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας και θα κατευθυνθεί προς το εκκλησάκι του Αγίου Χαράλαμπου Αρνικού και προς την Παναγία την Ευαγγελίστρια στον Πύργο.
Στα υπόλοιπα χωριά της ευρύτερης περιοχής:
Με ιδιαίτερη κατάνυξη ψάλλονται τα εγκώμια σε όλα τα χωριά της περιοχής και γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους και στα στενά παραδοσιακά σοκάκια με τη συνοδεία των πιστών που ψέλνουν.
23 Απριλίου, Μεγάλο Σάββατο
«Ανάσταση» στον Άγιο Νικόλαο μια μοναδική εμπειρία!
Από τις 11.00 το πρωί έως τις 13.00 το μεσημέρι
Μπροστά από το Γραφείο Πληροφοριών στην γέφυρα και στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, θα μοιράζονται αναστάσιμες λαμπάδες στους επισκέπτες της πόλης μας και θα προσφέρεται νηστίσιμο κέρασμα.
Η «Ανάσταση» στο μαγικό σκηνικό της λίμνης του Αγίου Νικολάου προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα που αξίζει να ζήσετε από κοντά!
« Ο Ιούδας » καίγεται στο κέντρο της λίμνης και πλήθη πιστών στέκουν ολόγυρα με αναμμένες λαμπάδες στα χέρια για να απολαύσουν το ξεχωριστό πατροπαράδοτο έθιμο!
Στα Χωριά το χαρμόσυνο γεγονός γιορτάζεται με βεγγαλικά, κροτίδες και μια μεγάλη φωτιά τη «φουνάρα» κατά την κρητική διάλεκτο, όπου οι κάτοικοι των χωριών καίνε τον Ιούδα. Το απόγευμα οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι μοιράζουν σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες λαμπάδες, παραδοσιακές κρητικές λιχουδιές και κόκκινα αυγά.
24 Απριλίου, Κυριακή του Πάσχα
Στον Άγιο Νικόλαο και στα γύρω χωριά
Το Ορθόδοξο Πάσχα γιορτάζεται με τον καθιερωμένο παραδοσιακό τρόπο ψήνοντας το αρνί στη σούβλα μέσα στο ανοιξιάτικο τοπίο της υπαίθρου απολαμβάνοντας με κέφι τα πλούσια πασχαλινά εδέσματα με κρασί, ρακί και Αγάπη.
Το απόγευμα γιορτάζεται η «Δεύτερη Ανάσταση» σε όλες τις ενορίες του Δήμου.
Στην Κριτσά:
Από το 1922 διοργανώνεται στο παραδοσιακό χωριό της Κριτσάς, το απόγευμα μετά τη «Δεύτερη Ανάσταση», ένα κρητικό γλέντι γεμάτο κέφι στον αύλειο χώρο της Παναγίας της Νταβραδιανής.
Από το Δήμο Αγίου Νικολάου
σας ευχόμαστε Χ ρ ό ν ι α Π ο λ λ ά
&
Κ α λ ό Π ά σ χ α!
Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Ρ/Σ ΛΑΤΩ FM