20 Απρ 2011

Ένα σχόλιο για την προκήρυξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου από το Δήμο Αγίου Νικολάου


Ο δήμαρχος έχει να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση, λόγω του αλαλούμ που δημιούργησε ο Καλλικράτης που μετέφερε στο Δήμο ένα σωρό νέες αρμοδιότητες χωρίς το ανάλογο προσωπικό. Από την άποψη αυτή, ο δήμαρχος κάνει αυτό που μπορεί για να δουλέψει στοιχειωδώς ο δήμος.

Όμως δεν τον ακούμε να καταγγέλλει δημόσια όσα γίνονται, δεν τον ακούμε να αποδοκιμάζει την προχειρότητα και τη βιασύνη του νόμου αυτού, δεν τον ακούμε να προσπαθεί με οποιοδήποτε τρόπο να εκφράσει την αναγκαιότητα για αλλαγή του σημερινού νομοθετικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση.

Ο περιορισμός -ουσιαστικό πάγωμα- των προσλήψεων στους ΟΤΑ αποτελεί πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης που στόχο έχει τον περιορισμό οτιδήποτε κρατικού και δημόσιου, την απαξίωση του με τελικό στόχο την προσφυγή στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες.

Η ισχυρή και δυνατή αυτοδοίκηση που υποτίθεται θα έφερνε το σχέδιο Καλλικράτης δεν έχει καμιά σχέση με όσα εφαρμόζονται και γίνονται, δεν έχει σχέση με το μπάλωμα των τρυπών με συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
Στις χώρες της βόρειας ευρώπης όπου το κράτος και οι δήμοι είναι πραγματικά ισχυροί, το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, το ποσοστό του ΑΕΠ που διαχειρίζονται οι δήμοι είναι πάνω από το 20% και δεν έχει σχέση με το ισχαιμικό 3% που διαχειρίζονται στην Ελλάδα.

Αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι κατακριτέο στη σημερινή δημοτική αρχή ότι προεκλογικά και μετεκλογικά στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση και το σχέδιο Καλλικράτης και προσπαθεί σαν καλός διαχειριστής απλά να διορθώσει όσα προβλήματα μπορεί, χωρίς να λέει στους δημότες την πραγματική αλήθεια για το ποιες νομοθετικές επιλογές ευθύνονται για τα προβλήματα που υπάρχουν και χωρίς βέβαια να κάνει καμιάς μορφής αγώνα ενάντια σε αυτές τις επιλογές και στον Καλλικράτη.

Ουσιαστικά, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν λειτουργεί ως πολιτικό όργανο, αλλά ως διοικητικό συμβούλιο ανώνυμης εταιρίας που διαχειρίζεται απλά τα προβλήματα και προσπαθεί να βρει λύσεις.
Αυτό αρκεί;

Γιώργος Μανουσάκης