22 Νοε 2011

Αλληλεγγύη ή φιλανθρωπία;


Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Kίνημα αλληλεγγύης γι΄αυτούς που έχουν την ανάγκη μας
Όπως γνωρίζετε οι οικονομικές δυσκολίες των καιρών, έχουν οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας στο περιθώριο και στην απόγνωση.

Προοιωνίζεται ένας βαρύς χειμώνας και πολλοί συνδημότες μας έχουν την ανάγκη της θαλπωρής και της αλληλεγγύης.
Διαπιστώνουμε ότι πολλοί συμπολίτες και φορείς με ευαισθησία, θέλουν να βοηθήσουν στο κίνημα αλληλεγγύης που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας ,ώστε η βοήθειά μας να γίνει με τα μέσα που απαιτούνται και η βοήθεια να πάει εκεί που πρέπει.

Σας καλούμε λοιπόν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 18.00 στη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου(Γ΄όροφος ΡΕΞ) για να συζητήσουμε τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε και τις ενέργειες που θα κάνουμε καθώς και τον συντονισμό μας.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Δημήτρης Ι. Κουνενάκης

Σήμερα, μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του Θ. Κορομπύλια διευκρίνησε τί ακριβώς εννοεί ως κίνημα αλληλεγγύης. Είπε ότι μέχρι πέρυσι δινόταν κάθε χριστούγεννα κάποιες τσάντες με τρόφιμα σε οικογένειες που είχαν ανάγκη, αλλά φέτος οιτσάντες αυτές δεν θα επαρκούν γιατί οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, οπότε πρέπει και όσοι δημότες έχουν και κατέχουν να συμβάλλουν και αυτοί.

Αυτό όμως κύριε δήμαρχε δεν είναι αλληλεγγύη, είναι φιλανθρωπία.
Ο Δήμος ουσιαστικά θέλει να δημιουργήσει ένα δημοτικό φιλόπτωχο ταμείο, και το ονομάζει κίνημα αλληλεγγύης.

Θετική σίγουρα η πρόθεση να υπάρχει φιλανθρωπία από το δήμο, αλλά δεν πρέπει να έχει αναστολές στο να χρησιμοποιεί τη λέξη αυτή, που αντικατροπτίζει απόλυτα αυτό που θέλει να κάνει.

Κίνημα αλληλεγγύης είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που θέλει να κάνει ο δήμαρχος και δεν έχει σχέση με φιλανθρωπία.
Αλληλεγγύη σημαίνει αλληλοβοήθεια. 
Σημαίνει ότι όταν δοκιμάζεται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόϊκας το μεγαλύτερο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, τότε οι δημότες οργανώνονται και βοηθούν ο ένας τον άλλον. 
Ο νοσηλευτής βοηθά το δάσκαλο, και ο επαγγελματίας βοηθά τον υπάλληλο του δήμου. Ο οικοδόμος βοηθά τον ιδιωτικό υπάλληλο και ο ηλεκτρολόγος βοηθά τον συνταξιούχο. 
Όλοι μαζί επεμβαίνουν όταν η ΔΕΗ πάει να κόψει το ρεύμα σε αυτόν που δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα, όχι γιατί είναι αναξιοπαθών (τι λέξη κι αυτή), αλλά γιατί η κυβέρνηση του έχει πάρει μέχρι στιγμής τόσα πολλά που δεν του έχουν μείνει άλλα. 
Όλοι μαζί επεμβαίνουν για να μη γίνει ο πληστιριασμός του σπιτιού ή του μαγαζιού αυτού που δεν μπορεί να πληρώνει τις δόσεις της τράπεζας, επειδή τα εισοδήματα του έχουν πλέον μειωθεί στο 1/2 ή κατά τα 2/3. 

Ο δήμαρχος προέρχεται από την αριστερά και ξέρει πολύ καλά τη διαφορά φιλανθρωπίας και αλληλεγύης. Χρησιμοποιεί όμως σκόπιμα τη λάθος λέξη γιατί θέλει να συνεχίσει να εμφανίζεται ως αριστερός. Ε, καλά! Και ο Γ. Παπανδρέου σοσιαλιστής δηλώνει...