19 Νοε 2011

Σχετικά με τη δήλωση του Μ. Καρχιμάκη για τη φύλαξη της σημαίας του Πολυτεχνείου

ο Πασπίτης Χρ. Παπουτσής κρατά τη σημαία του Πολυτεχνείου σε πορεία στα τέλη της δεκαετίας του '70
Με γραπτή του δήλωση ο Μιχάλης Καρχιμάκης ζήτησε την παράδοση της αιματοβαμμένης σημαίας του Πολυτεχνείου, λέγοντας επί λέξη:

«Η Σημαία του Πολυτεχνείου, το πιο ιερό σύμβολο της φοιτητικής εξέγερσης, δεν χρειάζεται ούτε φανερούς ούτε μυστικούς "νομείς".

Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου δεν είναι λάφυρο, δεν ανήκει σε καμία φοιτητική παράταξη. Ανήκει στο σύνολο του φοιτητικού και εργατικού κινήματος, ανήκει στον ελληνικό λαό. Η ιδιοποίηση της, συνιστά σφετερισμό μνήμης και προσβολή στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Αυτή την περίοδο κρινόμαστε όλοι αυστηρά. Πολιτικά κόμματα, στελέχη και κομματικές παρατάξεις. Με αφορμή τη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πρέπει να υπάρξει δέσμευση από τη σπουδάζουσα νεολαία της παράταξής μας για άμεση παράδοση της σημαίας, σε χώρο που να συμβολίζει τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας».


Ως γνωστόν τη σημαία του Πολυτεχνείου την έχει από το 1974 η ΠΑΣΠ, η φοιτητική και σπουδαστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ.
Προσωπικά, όταν τη δεκαετία του '90 ήμουν φοιτητής, ως εκλεγμένος εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ είχα την τιμή να κρατήσω -μαζί με εκπροσώπους από άλλες παρατάξεις- τη ματωμένη σημαία στην πορεία του Πολυτεχνείου. Τόσα χρόνια από το 1974 μέχρι πέρυσι, κανείς δεν είχε ενοχληθεί που τη σημαία την είχε η ΠΑΣΠ, ούτε καν οι αριστερές παρατάξεις.
Από τότε που βγήκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Γιωργάκης Παπανδρέου, ξεκίνησαν τις πιέσεις για να για να πάρουν τη σημαία από την ΠΑΣΠ και να τη βάλουν σε μουσείο.

Νομίζω ότι προσβολή στον αντιδικτατορικό αγώνα δεν είναι που έχει η ΠΑΣΠ τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου.

Προσβολή στον αντιδικτατορικό αγώνα είναι που έχουμε σήμερα υπουργούς που αμφισβητούν ότι υπήρξαν νεκροί στην εξέγερση του Πολυτεχνείου (Άδωνις Γεωργιάδης), υπουργούς που στο παρελθόν υπήρξαν επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος που υποστήριζε μεταπολιτευτικά τη χούντα (Βορίδης - ΕΠΕΝ).
Και την κυβέρνηση αυτή την έχει ψηφίσει ο κ. Καρχιμάκης και το ΠΑΣΟΚ!

Γιώργος Μανουσάκης