5 Ιουλ 2011

"FREE GAZA, FREE GREECE"


 Tο απόγευμα της Δευτέρας 4/7/2011 επιχειρήθηκε από τη Μαρίνα Αγ. Νικολάου ο απόπλους του πλοίου tahrir το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και ακτιβιστές προς την κατεχόμενη και αποκλεισμένη από το Ισραήλ λωρίδα της Γάζας. Οι ελληνικές αρχές, κρυπτόμενες πίσω από γραφειοκρατικούς λόγους, δεν είχαν δώσει άδεια απόπλου στο συγκεκριμένο πλοίο, και έτσι λίγο μετά την αναχώρηση του, σκάφοςτου λιμενικού ακινητοποίησε το σκάφος και το οδήγησε στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου. Εκεί ζήτησαν να μάθουν ποιος είναι ο πλοίαρχος και το πλήρωμα για να τους συλλάβουν.
Οι εθελοντές που μεταβαίνουν στο πλοίο, περισσότεροι από 30, απάντησαν ότι όλοι είναι καπετάνιοι και όλοι είναι πλήρωμα. Έτσι το λιμενικό σώμα δεν τους επέτρεψε να βγουν από το πλοίο και το πλοίο είναι φρουρούμενο και δεμένο στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου από χθες το απόγευμα,λίγο μετά τις 6.00μμ. 
Στο λιμάνι συγκεντρωθήκαμε, ως ένδειξη συμπαράστασης στους εθελοντές, αρκετοί πολίτες και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.  Παραμείναμε συνεχώς εκεί, αφού αυτο ήταν κάτι που μας το ζήτησαν οι ίδιοι οι εθελοντές του tahrir, αφού όταν τους ρωτήσαμε αν θέλουν κάποια πρακτική βοήθεια,μας απάντησαν "only political suport".
Σε όλους που είμασταν εκεί υπήρχε διάχυτη η απογοήτευση για την κατάντια της κυβέρνησης της χώρας μας, που λειτουργεί ως εντολοδόχος ξένων κέντρων. Η απογοήτευση αυτή εκφράστηκε και με διάφορα συνθήματα που ακούγονταν από τους καναδούς, βέλγους και άλλους εθελοντές του tahrir και από τους έλληνες συγκεντρωμένους όπως "shame on papandreou"  και "free gaza, free greece"!
Κάποια στιγμή οι λιμενικοί επικαλέστηκαν πετρέλαια που είχαν χυθεί από το ξεχειλισμένο ντεπόζιτο μέσα στο πλοίο, είπαν ότι το πλοίο βυθίζεται και ζήτησαν από τους επιβαίνοντες να το εγκαταλείψουν. Όμως αποδείχτηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και οι εθελοντές παρέμειναν στο πλοίο μέχρι και τώρα που γράφεται αυτή η ανάρτηση, όπως παρέμειναν και πολλοί από τους αγιονικολιώτες που βρίσκονται για συμπαράσταση στο λιμάνι, μέχρι και τώρα.



Kάποια στιγμή ξεκίνησε η αποβίβαση αποσκευών από το πλοίο, η οποία σταμάτησε λίγο μετά, και είδαμε όλοι ότι μεταφέρονταν πάρα πολλές κούτες με φάρμακα.