21 Ιουλ 2011

Δελτίο τύπου για τη συζήτηση της επερώτησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τη διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας

Συζητήθηκε χθες, 19.07.11, η επερώτηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τη διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και για την κατάσταση που έχει περιέλθει το Ε.Σ.Υ..

Στην πραγματικότητα, όπως τόνισαν και οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το Ε.Σ.Υ. με την έννοια ενός ολοκληρωμένου, δημόσιου, δωρεάν, ποιοτικού και αποτελεσματικού συστήματος υγείας, ακόμα παραμένει ζητούμενο στη χώρα μας.

Την πλέον αλγεινή εντύπωση προκαλεί βέβαια η υποβάθμιση και η απαξίωση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, του ζητήματος της υγείας, από την κυβέρνηση τόσο με την απουσία του ίδιου του αρμόδιου Υπουργού στη Βουλή και στη συζήτηση της επερώτησης που είχε κατατεθεί εδώ και δύο μήνες όσο και με τις αόριστες και άστοχες απαντήσεις των δύο υφυπουργών που παρίσταντο και που ουσιαστικά δεν απάντησαν για:

• την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ε.Σ.Υ.

• τις «μνημονιακές» και τις πιο βίαιες και ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται και στο χώρο της υγείας

• τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις μονάδων υγείας αντί της επιβεβλημένης αναβάθμισης και ενίσχυσής τους

• την αφυδάτωση του δημόσιου νοσοκομείου από υποδομές και προσωπικό

• την μη καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών και εφημεριών

• την ακόμα μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση και περικοπή δαπανών στο όνομα μιας δήθεν εξυγίανσης και «εξοικονόμησης» πόρων και την απόσυρση του κράτους από την βασική υποχρέωση του στη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας

• τις τεράστιες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, καταστροφικών δαπανών που τινάζουν τα νοικοκυριά στον αέρα

• την πώληση κλινών σε ιδιωτικές εταιρείες

• τα ψευδή και ανακριβή στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη μελετών που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του Ε.Σ.Υ. Φαίνεται πως για την επίτευξη αυτού του στόχου κάθε μέσο είναι αποδεκτό!Είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση έχει κηρύξει «επιλεκτική» χρεοκοπία στους ανέργους, στους εργαζομένους και συνταξιούχους αυτής της χώρας και στην υγεία συνολικά. Και ανερυθρίαστα, χρησιμοποιούν σαν άλλοθι και σαν πρόσχημα τα αποτελέσματα των πολιτικών που εδώ και 20 χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού εφαρμόζουν επιδιδόμενοι παράλληλα και σε έναν επικοινωνιακό ορυμαγδό προκειμένου να μας πείσουν για την αναγκαιότητα των πολιτικών που ακολουθούνται στο χώρο της υγείας .

Αλήθεια ποιοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο από τη μεταπολίτευση και μετά; Ποιοι όλα αυτά τα χρόνια δημαγωγούσαν και λαΐκιζαν, άφηναν το Ε.Σ.Υ. να γεμίζει «ιδιωτικά μαγαζάκια» και να οδηγείται στην απαξίωση και στην κατάρρευση; Και τώρα ο υπουργός Υγείας συναντιέται μαζί τους για να πάρει τα φώτα τους!

Όχι, οι κύριοι υφυπουργοί που ανέλαβαν να απαντήσουν και να καλύψουν την απαράδεκτη απουσία του κ. Λοβέρδου δεν απάντησαν επί της ουσίας σε τίποτα. Το μόνο που έκαναν ήταν να συνεχίζουν να παρουσιάζουν την εικονική πραγματικότητα των πλασματικών στοιχείων που ο κ. Λοβέρδος παρουσιάζει περιφερόμενος στα κανάλια. Μόνο που για τους πολίτες που χρειάζονται το Ε.Σ.Υ. όλο αυτό που βιώνουν δεν είναι καθόλου εικονική πραγματικότητα. Η ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση σε ιδιωτικές δαπάνες, το χαράτσι για τα ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, η αφαίρεση όλο και περισσότερων φαρμάκων από τη λίστα, η μη κάλυψη εξετάσεων από τα ταμεία, οι ατελείωτες λίστες είναι η πραγματικότητα.

Και πραγματικά είναι άξιο απορίας το να παρουσιάζουν ως επιτυχία την μείωση των δαπανών όταν αυτή προέρχεται αποκλειστικά από μείωση κοινωνικών παροχών και περικοπές εις βάρος του λαού.

Μίλησαν οι δύο υφυπουργοί και για την σπατάλη στις προμήθειες. Αλήθεια ποιος διόριζε τις επιτροπές για τους διαγωνισμούς και ποιοι έχουν την ευθύνη για τις υπερτιμολογήσεις; Το δε φαγοπότι στο χώρο της υγείας καλά κρατεί και ποτέ δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες με ονοματεπώνυμο.

Τώρα, στην εποχή της πιο άγριας κρίσης, τώρα που το Ε.Σ.Υ. είναι αναγκαίο όσο ποτέ στο λαό, τώρα που καταγράφεται αύξηση στα δημόσια νοσοκομεία και στις μονάδες υγείας-πρόνοιας έρχεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις πιο άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις μεγαλύτερες περικοπές διαλύοντας οριστικά ότι είχε απομείνει από το Ε.Σ.Υ. και παραδίδοντας το βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση και σε αυτό το μέτωπο θα μας βρει απέναντι της, μαζί με τον ελληνικό λαό, στο να αποτραπεί η εφαρμογή και υλοποίηση των πολιτικών αυτών. Μόνο ζητούμενο αποτελεί η δημιουργία ενός αληθινά Δημόσιου και Δωρεάν συστήματος Υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση όλος ο λαός και στο οποίο δεν θα υπερισχύουν δείκτες αποδοτικότητας και κέρδους ενώ ο άνθρωπος δεν θα αντιμετωπίζεται ως πελάτης.

To Γραφείο Τύπου