10 Ιουλ 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕΔΗΝ 5/7/2011


ΑΘΗΝΑ 6/7/2011
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2635

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011


            Το Δίμηνο που μεσολάβησε από το προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο, ήταν πλούσιο σε Συνδικαλιστική δράση.
            Πραγματοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις σε καλέσματα της ΑΔΕΔΥ με απεργιακό πλαίσιο, τα γενικότερα αιτήματα των Δημοσίων Υπαλλήλων που στοχοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση, αλλά και της ΠΟΕΔΗΝ για τα αιτήματα των υγειονομικών που οξύνονται .
            Συμμετείχαμε στην 24ωρη 15 Ιουνίου και 48ωρη Πανελλαδική 28 & 29 Ιουνίου κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ. Διοργανώσαμε 5ωρη στάση εργασίας στην Αθήνα και 24ωρη Πανελλαδική απεργία στις 9 Ιουνίου  στην Περιφέρεια.
            Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των Τεχνολόγων Ραδιολόγων Ακτινολόγων και Χειριστών Εμφανιστών για την περικοπή της  ακτινολογικής άδειας και τις κινητοποιήσεις των πρωτοβάθμιων Σωματείων κατά των μέτρων του Μνημονίου.
            Στηρίξαμε την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων των Νοσοκομείων για την καθυστέρηση καταβολής των Πρόσθετων αμοιβών αν και κινείται στα όρια της Νομιμότητας. Ήταν συνειδητή επιλογή σύγκρουσης με την κυβέρνηση.
            Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των ψυχιατρικών Νοσοκομείων, στην κατεύθυνση μετατροπής, με κατάργηση του ασύλου, ανάπτυξη δομών αποασυλοποίησης οι οποίες θα είναι συγκεντρωμένες σε οργανισμούς με νομική μορφή Δημοσίου Δικαίου. Η συνένωσή τους με τα Γενικά Νοσοκομεία θα οδηγήσει στη συρρίκνωση και την υποχρηματοδότηση  των μονάδων ψυχικής υγείας με απώτερο στόχο το ξεφόρτωμα του κόστους από το κράτος.      
Στις πρόσθετες αμοιβές αναπτύχθηκε κίνημα στα Νοσοκομεία καθοδηγούμενο από την ΠΟΕΔΗΝ για την έγκυρη καταβολή τους.
            Η ΠΟΕΔΗΝ έκανε παρέμβαση σε 4 σημεία (κινητικότητα μεταξύ των κωδικών 511 – 512, αποδέσμευση εξαμήνου, απλοποίηση της διαδικασίας, άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων) που έγιναν δεκτές διασφαλίζοντας έτσι την καταβολή τους.
            Παρεμβαίνουμε για την αποδέσμευση του επόμενου εξαμήνου γιατί με τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (αύξηση ωραρίου από 7 ½  σε 8 ώρες, μείωση των ωρών σε 20 ανά μήνα από 40 και περιορισμό των κονδυλίων για υπερωρίες), δημιουργείται κίνδυνος για την εκταμίευση του εγκεκριμένου κονδυλίου.
            Στην 48ωρη Απεργία της ΑΔΕΔΥ θα έπρεπε να προπαγανδιστεί περισσότερο από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και να είχε μεγαλύτερη συμμετοχή, γιατί ανατρέπονται κοινωνικά δικαιώματα, μειώνονται δραστικά οι αμοιβές, στοχοποιούνται οι Δημόσιοι Υπάλληλοι με το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και τον ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ.
Ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας και αγωνιζόμαστε για την εμπόδιση εφαρμογής των μέτρων.
            Από το Μνημόνιο 1 του Μάη του 2010, φτάσαμε στο Μνημόνιο 2 του Ιούνη του 2011.
Τα Μέτρα είναι μονομερή και μονόπλευρα σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων. Πέρυσι  εφαρμόσθηκαν υποτίθεται για την Σωτηρία της Χώρας, ώστε να δοθεί χρόνος για  οργάνωση του Φοροεισπρακτικού Μηχανισμού  ώστε να επιτευχθεί η πάταξη της φοροδιαφυγής και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Δεν υπήρξε όμως αποτέλεσμα λόγω πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να μη θίξει τους Προνομιούχους φοροκλέπτες. Διαπιστώνουμε  με το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και τον ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ δεύτερο γύρο οριζόντιων περικοπών.
            Μείωση αφορολόγητου, έκτακτη εισφορά 1-5%,  εισφορά 2% για την ανεργία,  εισφορά 1% για το ταμείο πρόνοιας μείωση του εφ’ άπαξ 10%, μείωση επικουρικών συντάξεων και αύξηση των άδικων εμμέσων φόρων, εισπρακτικά μέτρα που οδηγούν σε αδιέξοδο και φορτώνουν νέα βάρη τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Με λιγότερους όμως φόρους στις επιχειρήσεις δεν συντηρείται το κράτος. Στα Σκανδιναβικά κράτη είναι αυξημένη η φορολογία όλης της φορολογητέας ύλης. Μεγάλο μέρος όμως των φόρων κατευθύνονται στο κοινωνικό κράτος.
Οι λιγότεροι φόροι είναι Νεοσυντηρητική άποψη και κακώς υιοθέτησε  η Κυβέρνηση την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15%.
            Στην απογραφή των Δημοσίων Υπαλλήλων απογράφηκαν 775.000 που μετά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις λόγω των συνταξιοδοτικών μέτρων έμειναν 700.000. Επειδή διαπιστώνουν κυβέρνηση και ΤΡΟΪΚΑ ότι οι συνταξιοδοτήσεις δεν αρκούν για την μείωση των Δημοσίων Υπαλλήλων θεσμοθετήθηκε η εργασιακή εφεδρεία που είναι συγκεκαλυμμένες απολύσεις.  Σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα  θα τεθεί θέμα Μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων. Παράλληλα έχουμε νέα επιδρομή στους Μισθούς και τις συντάξεις.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Παραπέμπεται μετά τις νέες οριζόντιες περικοπές για το 2012. Επειδή είναι λιγοστοί οι υψηλόμισθοι στο Δημόσιο , πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η ένταξη στο Μισθολόγιο των Υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Θα προηγηθεί το βαθμολόγιο και θα έχουμε με την εφαρμογή του Μισθολογίου νέα επιδρομή στους μισθούς. Ουσιαστικά περιορίστηκαν οι μισθοί με την υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των υπαλλήλων κατά 25%-30% ( για να ενθυμούμαστε τις υποτιμήσεις της δραχμής).
Η πολιτική που εφαρμόζεται επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζοντας δικαιώματα των Λαών ειδικά των χωρών του Νότου, στο όνομα μείωσης των ελλειμμάτων.
Είναι αδιέξοδη πολιτική που συγκεντρώνει το χρήμα στα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα. Οι Λαοί θα αντιδράσουν στις νεοφιλελεύθερες, νεοσυντηρητικές Πολιτικές.

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
            Οι συγχωνεύσεις, καταργήσεις των Νοσοκομείων στόχο έχουν τον περιορισμό της δαπάνης και όχι τον εξορθολογισμό του συστήματος, για εύκολη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών.
Μειώνονται 3.000 ανεπτυγμένα κρεβάτια. Τα υπόλοιπα 33.000 θα αρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών εάν υπήρχε ορθολογική κατανομή και οι εξής προϋποθέσεις:
            Ανάπτυξη  της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σύγχρονα και οργανωμένα ΤΕΠ για την ταχύτερη διακίνηση Ασθενών, ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας, σύγχρονος εργαστηριακός τομέας, σύγχρονή αύξηση και ορθολογική διαχείριση των χειρουργικών τραπεζιών και αύξηση των κρεβατιών των Μονάδων εντατικής θεραπείας ώστε να μειωθεί ο μέσος χρόνος Νοσηλείας.
            Επειδή δεν αναπτύχθηκαν οι παραπάνω προϋποθέσεις και με δεδομένη την υποστελέχωση λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων και των αθρόων συνταξιοδοτήσεων, θα οδηγηθούμε στην απαξίωση και στο σταδιακό κλείσιμο των διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων. Η κινητικότητα των υπαλλήλων με την ενοποίηση των υπηρεσιών των διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων θα αναστατώσει τους υγειονομικούς αφού θα υπάρξουν υποχρεωτικές μετατάξεις.
            Εξορθολογισμός των κλινών  πρέπει να  υπάρξει εξυπηρετώντας τις ανάγκες των πολιτών και όχι την ιδιωτική πελατεία των Διευθυντών Ιατρών.
Η αναβάθμιση των θαλάμων σε Τρίκλινα, Δίκλινα και Μονόκλινα είναι επιβεβλημένη. Έτσι καθίσταται το σύστημα ανταγωνιστικό. Η πρόθεση του Υπουργού για διάθεση κλινών-θέσεων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες , εξυπηρετεί τις εταιρίες αφού το κόστος Νοσηλείας μετακυλείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
            Συμμετείχαμε στην Διαρκή επιτροπή των ΒΑΕ. Διατυπώσαμε τις θέσεις για την σωστή περιγραφή των επαγγελμάτων Υγείας σύμφωνα με το Πλαίσιο Οργάνωσης των Νοσοκομείων. Αντικρούσαμε απόψεις για αποχαρακτηρισμό από τα ΒΑΕ κατηγορίες Νοσηλευτικού Προσωπικού και ζητήσαμε τον χαρακτηρισμό ως Ανθυγιεινών των χώρων των Νοσοκομείων, Προνοιακών Ιδρυμάτων, Κ.Υ., ΕΚΑΒ.
            Το αίτημα στήριξε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ. Το πόρισμα της επιτροπής μας δικαιώνει αφού ξεφεύγουμε από τις κατηγοριοποιήσεις προσωπικού του πορίσματος ΜΠΕΧΡΑΚΗ και προτείνει την ένταξη όλων των επαγγελμάτων Υγείας που είναι σήμερα στον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΙΚΑ.
            Παράλληλα προτείνει την επέκταση ένταξης των αντίστοιχων ειδικοτήτων του Δημοσίου.
Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης Θεσσαλονίκης, εξουσιοδοτούμε την εκτελεστική επιτροπή για κινητοποιήσεις σε περίπτωση που υπάρξουν αφενός δυσμενείς εξελίξεις στην υγεία το επόμενο διάστημα και αφετέρου η ΑΔΕΔΥ αποφασίσει κινητοποιήσεις.
            Στο τέλος Αυγούστου θα συνεδριάσουν τα όργανα της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ για να προσδιορίσουν κινητοποιήσεις αντιδρώντας στις δυσμενείς εξελίξεις που αναμένονται.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                   ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ