12 Ιουν 2011

Αποκρατικοποίηση ΟΠΑΠ: Ποιός Θα Πληρώσει Τη Νύφη;


Γνωρίζοντας καλά -λόγω της φύσης της δουλειάς μας- τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, νιώθουμε οργή για τον εμπαιγμό του ελληνικού λαού και την ηθική υποχρέωση να ενημερώσουμε το κοινό για την αλήθεια, σε σχέση με την σχεδιαζόμενη αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα ΕΓΚΛΗΜΑ ενάντια στο κράτος και την κοινωνία. Υπακούοντας στις προσταγές της τρόικας, κάνοντας αγωνιώδη προσπάθεια να κερδίσει μερικούς ακόμη μήνες παραμονής στην εξουσία και υποκύπτοντας στις πιέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων, που εποφθαλ-μιούν τα έσοδα του τζόγου, ετοιμάζεται να ΧΑΡΙΣΕΙ κυριολεκτικά τον ΟΠΑΠ.

Τι με νοιάζει εμένα για τον ΟΠΑΠ;

Ο ΟΠΑΠ είναι μια εταιρεία με δημόσια συμμετοχή 34%, που παραμένει διαχρονικά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ. Δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπο-λογισμό, αλλά αντίθετα τον χρηματοδοτεί με 700 εκ. ευρώ το χρόνο σε φόρους και μερίσματα, ενώ άλλα 100 εκ. ευρώ επιστρέφει στην Ελλάδα ως κοινωνικό μέρισμα, μέσω χορηγιών και δωρεών στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την υγεία και την παιδεία. Η πώληση του ΟΠΑΠ-με την τρέχουσα χρηματιστηριακή του αξία-μπορεί να αποφέρει το πολύ 2 δις ευρώ, συνυπολογίζοντας υψηλό υπερτίμημα για την παραχώρηση του management. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με τα έσοδα 2-3 ετών για το δημόσιο, με τα σημερινά δεδομένα. Ποιός μπορεί να ισχυριστεί ότι τα χρήματα αυτά θα εξακολουθούν να εισρέουν στα κρατικά ταμεία μετά την αποκρατικοποίηση; Ποιός θα καλύψει το νέο έλλειμμα των επόμενων προϋπολογισμών μετά την αποκρατικοποίηση;

70€ το χρόνο παραπάνω φόροι για κάθε Έλληνα, 300€ το χρόνο παραπάνω φόροι για κάθε οικογένεια. Εσείς θα τα δίνατε κάθε χρόνο για να πουληθεί ο ΟΠΑΠ;

Δεν είναι εξάλλου κρυφό ότι και οι προηγούμενες μετοχοποιήσεις του ΟΠΑΠ ζημί-ωσαν ουσιαστικά το Ελληνικό δημόσιο. Αν είχε κρατήσει το 100% των μετοχών του, από το 2000 ως σήμερα θα είχε εισπράξει περισσότερα, από όσα εισέπραξε με τις μετο-χοποιήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα από τις προηγούμενες μετοχοποιήσεις δεν αξιοποιήθηκαν για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά εξανεμίστηκαν σε μαύρες τρύπες.

Αξίζει ο ΟΠΑΠ μόνο 2 δις €;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ, μάλλον όμως τόσα μόνο διαθέτουν οι «μνηστήρες». Εδώ κι ένα χρόνο περιφέρονται τα κατάπτυστα προσχέδια του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Οριστική απόφαση δε λαμβάνεται, αλλά οι συνέπειες είναι ήδη εμφανείς. Οι χρηματαγορές απαξιώνουν τη μετοχή, προεξοφλώντας την αμφι-σβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων του ΟΠΑΠ, τα οποία απορρέουν από τη σύμβαση με το δημόσιο (πρώτος λόγος για κάθε νέο παιχνίδι και διεξαγωγή παιχνιδιών μέσω διαδικτύου ως το 2020).

Έτσι, το ελληνικό δημόσιο δεν εισπράττει ΣΗΜΕΡΑ από τον ΟΠΑΠ 600 εκ. ευρώ για τις άδειες νέων τυχερών παιχνιδιών (όπως τα παιγνιομηχανήματα) και χάνει κάθε χρόνο έσοδα (φόροι και μερίσματα) από τα νέα παιχνίδια. Παράλληλα, η μεθοδευόμενη ανυπαρξία ελέγχου στη διαδικτυακή αγορά εξασφαλίζει ετησίως 4 και πλέον δις ευρώ τζίρο σε πολυεθνικές του τζόγου, χωρίς φόρους, χωρίς εισφορές, χωρίς κανόνες και χωρίς εξασφάλιση θέσεων εργασίας στη χώρα μας. Έσοδα, τα οποία βάσει αδείας θα έπρεπε να πηγαίνουν στον ΟΠΑΠ, αυξάνοντας τα ετήσια οφέλη του δημοσίου σε 1,2 – 1,5 δις ευρώ.

Μήπως με ωφελεί η απελευθέρωση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών;

Δεν μπορεί να υπάρξει ορθολογική ανάπτυξη ελεύθερης αγοράς χωρίς ρυθμιστική αρχή και συγκροτημένο ελεγκτικό μηχανισμό. Ωστόσο, το Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς είναι στον αέρα και η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών του ν.3229/2004 είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Η εμπειρία άλλων κρατών διδάσκει ότι απαιτούνται πολλά χρόνια και σημαντική επένδυση για να αποδώσει ένας αντίστοιχος ελεγκτικός μηχανισμός. Μέχρι τότε, ποιός θα προστατεύει τον πολίτη και τις ευπαθείς ομάδες από την ασυδοσία; Ποιός θα βάζει φραγμό στις επιθετικές εμπορικές πολιτικές και ποιός θα επιβάλλει το υπεύθυνο παιχνίδι; Ποιός θα ελέγχει πόσα παράνομα μηχανή-ματα θα εγκαθίστανται σε κάθε υπόγειο; Θα παραμείνουν οι χώροι διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών αμιγείς-όπως είναι σήμερα τα πρακτορεία, ή θα μεταβληθεί η Ελλάδα σε απέραντο καζίνο, με φρουτάκια σε χώρους διασκέδασης ανηλίκων και τζόγο μέσω ραδιοτηλεοπτικών μέσων;

Πληρώνουμε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξ αιτίας του ΟΠΑΠ;

Το πρόστιμο, που χρησιμοποιείται ευρέως ως επιχείρημα από κέντρα παρα-πληροφόρησης, αφορά στην ανυπαρξία ρύθμισης για τα τεχνικά ψυχαγωγικά παίγνια και όχι τα τυχερά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του κλάδου, δίνει το δικαίωμα σε κάθε κράτος-μέλος να διαχειριστεί την αδειοδότηση των τυχερών παιχνιδιών κατά την κρίση του. Καμία πρόσφατη απόφαση ευρωπαϊκού οργάνου δεν απαγορεύει το μονοπώλιο ή την εκχώρησή του για εκμετάλλευση σε εταιρεία με συμμετοχή δημοσίου.

Η ιδιωτικοποίηση θα φέρει αύξηση της επιχειρηματικότητας και θέσεις εργασίας;

Ο όμιλος ΟΠΑΠ, με τη σημερινή λειτουργία, απασχολεί 1.000 περίπου εργαζό-μενους και δίνει δουλειά σε 5.000 επιχειρήσεις πρακτορείων, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του δικτύου πωλήσεων, με 15.000 τουλάχιστον απασχολούμενους. Πόσες θέσεις εργασίας ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εγγυάται ο ιδιώτης;

Η αντίσταση είναι εθνική υποχρέωση

Τοπικά και διεθνή επιχειρηματικά συμφέροντα, με λάβαρο το μνημόνιο και πολιορκητικό κριό την κυβέρνηση, ετοιμάζονται για πλιάτσικο στα περιουσιακά στοιχεία του κράτους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Μερικές δεκαετίες νωρίτερα κρατικοποίησαν επιχειρήσεις με ζημιές, για να έρθουν τώρα-χωρίς να έχουν κοινωνική νομιμοποίηση-να ιδιωτικοποιήσουν επιχειρήσεις με κέρδη. Νερό, ενέργεια, καύσιμα, δρόμοι, λιμάνια, συγκοινωνίες, επικοινωνίες, ταχυδρομεία, ορυκτός πλούτος, αμυντική βιομηχανία και διαχείριση τυχερών παιχνιδιών βγαίνουν στο σφυρί.

O ελληνικός λαός καταλαβαίνει πλέον ότι το μνημόνιο είναι ΦΕΡΕΤΡΟ και ΟΧΙ ΣΩΤΗΡΙΑ. Δεν έχουν να μας προτείνουν λύση, μας οδηγούν στη διάλυση.

Δεν θα επιτρέψουμε στους μεσίτες της κρατικής περιουσίας να ξεπουλήσουν όσο-όσο τα δημόσια αγαθά και τη διαχείρισή τους σε επίδοξους κοτζαμπάσηδες.

Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΠΑΠ
ΣΕ ΟΠΑΠ Παροχής Υπηρεσιών

Αναδημοσίευση από τη σελίδα του Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΠΑΠ ΑΕ