10 Ιουν 2011

Η Λαική Συσπείρωση για τη μεγαλειώδη λαική συνέλευση του Κρούστα στις 8/6

ΣΕ ΤΟΥΤΑ ΔΩ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ, ΚΑΚΙΑ ΣΚΟΥΡΙΑ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ...

Χρόνια είχαμε να δούμε Λαϊκή συνέλευση ενός χωριού με 150 ανθρώπους εντός αίθουσας κι άλλους 150 εκτός. Ανθρώπους μανισμένους, που έδειξαν από την πρώτη στιγμή τα δόντια τους απέναντι στα αρπακτικά που επιβουλεύονται το τόπο τους. Ένας τόπος με όνομα βαρύ σαν ιστορία. Μια βουνοκορφή που δεν πάτησαν ούτε Τούρκοι, ούτε Γερμανοί κατακτητές. Μια κορυφογραμμή που αποτέλεσε το λημέρι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Μια κορυφογραμμή διάσπαρτη με Μινωικά κτίσματα, αφού αποτελούσε από τότε το κτηνοτροφικό αλλά και παραθεριστικό κέντρο των Μινωιτών. Ένα δάσος αρχαίο που άντεξε στις κλιματικές αλλαγές αιώνων και προστατεύτηκε από την αγάπη των κατοίκων του.
Ένα δάσος που φιλοξενεί σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Πολλά ενδημικά είδη, όπως τα τελευταία ζευγάρια αητών και γιούπηδων μα και αγριόγατες (που κάποτε υπήρχαν σε όλη την ορεινή Κρήτη), σήμερα σώζονται στον τελευταίο επίγειο παράδεισο του νομού Λασιθίου.
Το πόσο συνδεδεμένοι είναι οι κάτοικοι του χωριού με το δάσος τους το δείχνει η πεισματική συμμετοχή της νεολαίας του χωριού στις καθημερινές βάρδιες πυροπροστασίας, στις ομάδες καθαρισμού αλλά στις υπαίθριες κατασκευές που έγιναν με μεράκι κι εξασφάλισαν την επισκεψιμότητα, σε αυτό το αριστούργημα της φύσης


Σε αυτό το μέρος λοιπόν η εταιρεία των Κοπελούζου-Σαμαρά, θέλει να εγκαταστήσει ένα αιολικό πάρκο, που εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο πρότζεκτ εγκατάστασης εκατοντάδων ανεμογεννητριών σε όλες τις βουνοκορφές του νησιού, συνολικής ισχύος 1.100 ΜW...Ακολουθούν κι άλλες εταιρείες που με νέα αιολικά αλλά και υβριδικά πάρκα θα μαζέψουν συνολικά από τη Κρήτη 5000 MW, όταν το νησί χρειάζεται 650 MW. Τα επιπλέον MW θα διατεθούν με καλώδιο στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Προσέξτε ένα κομβικό σημείο. Ποιός αποφάσισε το μέγεθος της επένδυσης καθώς και το πόσες ανεμογεννήτριες θα μπουν και σε ποιούς χώρους;;;
ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ.
Αν είχαμε μια άλλου τύπου ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου τότε θα έπρεπε να γίνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή ένας δημόσιος φορέας να διερευνήσει με επιστημονικό τρόπο τις ενεργειακές δυνατότητες που έχει ο κάθε τόπος, τις κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις που θα έχει η επένδυση και αφού επισημανθούν οι ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας να οριστικοποιήσει μια συζητημένη και συναποφασισμένη πρόταση, που θα εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον. Το ρεύμα θα ήταν κοινωνικό αγαθό για να καλύψει κοινωνικές ανάγκες κι όχι ένα εμπορικό προϊόν που η τιμή του θα καθοριζόταν από το κέρδος του ιδιώτη. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.
Αν η ενέργεια ήταν κοινωνικό αγαθό, τότε θα μπορούσαν να υπάρξουν και πολιτικές εξοικονόμησης. Τώρα όμως που η ενέργεια έχει γίνει εμπορικό προϊόν όσο περισσότερο καταναλώνεις ενέργεια, τόσο κερδίζει ο ιδιώτης. Γιατί λοιπόν μια μελλοντική ιδιωτική ΔΕΗ, να προπαγανδίσει την εξοικονόμησή του;;;


Πάμε όμως ξανά στο σήμερα. Όταν η ΡΑΕ έχει δώσει ήδη άδεια, και ο νόμος fast track (ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε) απαιτεί πλέον μόνο κάτι υπογραφές υπουργών.... δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτό του αδιάλλακτου κοινωνικού αγώνα. Σε καμία περιοχή της Ελλάδας νομικές προσφυγές δεν έφεραν αποτέλεσμα. Χτίζουν όπου θέλουν ότι θέλουν. Ο χωροταξικός σχεδιασμός που πέρσι μόλις είχαμε συναποφασίσει απαγόρευε την όποια δόμηση στο Κρουστιανό δάσος. Σήμερα θα πρέπει να προσαρμόσουμε το δικό μας σχεδιασμό, στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο των επενδυτών. Οι αρχαιολογικοί τόποι στους οποίους πολλοί βλέπουν τη σωτηρία του δάσους, ίσως ματαιώσει όσους πυλώνες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των πεντακοσίων μέτρων... Αλλά δεν ματαιώνει όλο το αιολικό πάρκο. Οι δασικές εκτάσεις δεν προστατεύονται πια. Μια υπουργική υπογραφή αίρει όλα τα συνταγματικά κολλήματα. Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Οι Κρουστιανοί έδειξαν ότι κατάλαβαν πολύ καλά τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου. Κατάλαβαν πολύ καλά ότι οι νόμοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΟΙ ΓΡΑΦΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥΣ. Κατάλαβαν πολύ καλά επίσης οι Κρουστιανοί, ότι τα όποια αντισταθμιστικά τους προσφέρονται, είναι σαν τις γυαλιστερές χάντρες και τα καθρεφτάκια που πρόσφεραν οι άποικοι στους ιθαγενείς για να τους κλέψουν τη γη.

Για αυτό οι κάτοικοι του Κρούστα με μια πλατιά, μαζικότατη αμεσοδημοκρατική διαδικασία, αποφάσισαν να πάνε το Σάββατο και να ξεριζώσουν τον ανεμολογικό ιστό που μαζεύει στοιχεία του ανεμικού δυναμικού για την περιοχή.
Για αυτό αγαπάμε τον Κρούστα και τους ανθρώπους του. Γιατί σε τούτα δω τα μάρμαρα... κακιά σκουριά δεν πιάνει.
Θα ήταν καλό αυτή η κουβέντα να απλωθεί και στα άλλα τοπικά μας διαμερίσματα, αφού αν δει κάποιος τον χάρτη της ΡΑΕ (Ρυθμιστική αρχή ενέργειας), θα διαπιστώσει ότι στο νέο Δήμο μας δεν θα υπάρχει μέρος να σταθείς, που να μην έχεις στο βλέμμα σου και πιθανά στα αυτιά σου, τις έλικες των καπιταλιστών…

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ