31 Ιαν 2011

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ψεύτης


Στην περίφημη συνέντευξη του στην εφημερίδα "Το Βήμα" στις 31/12/10 ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος ανέφερε ένα μεγάλο ψέμα, προσπαθώντας να παραπληροφορήσει τους πολίτες και να στρέψει ένα τμήμα της κοινής γνώμης ενάντια στους δημόσιους υπάλληλους. 
Παραθέτω το κρίσιμο απόσπασμα από τη συνέντευξη του Θ. Πάγκαλου:

-Επιμένετε, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, στη φράση σας «μαζί φάγαμε τα λεφτά»; Μήπως το μετανιώσατε, μήπως δεν έπρεπε να το πείτε;
«Κατ΄ αρχάς η φράση μου δεν ήταν “όλοι φάγαμε τα λεφτά”».
- «Μαζί φάγαμε τα λεφτά»ήταν η φράση.
«Οχι, δεν είναι αυτή η φράση μου καθόλου. Είναι “μαζί φάγαμε τα λεφτά μέσα στο πλαίσιο ενός φαύλου συστήματος πολιτικής πελατείας με αθρόους διορισμούς στο Δημόσιο”. Αυτή είναι. Τελεία. Αλλά ορισμένοι δημοσιογράφοι δεν είναι σε θέση ούτε ως την τελεία να πάνε. Στη φράση αυτή επιμένω, κατά λέξη βεβαίως. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πρόβλημα σε αυτή τη φράση;».

- Μήπως ο υπερπληθωρισμός στον δημόσιο τομέα;
«Επεσε έξω το Δημόσιο. Το 75% των δαπανών του Δημοσίου είναι οι μισθοί και οι συντάξεις. Δανειστήκαμε για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις σε υπαλλήλους που προσλαμβάναμε απλώς και μόνο για να πάρουμε την ψήφο τους. Τώρα μου λένε διάφοροι “και αυτός ο ανθρωπάκος ήθελε μια δουλειά γιατί πεινούσε”. Μα, καλά, ο άλλος ανθρωπάκος, που και αυτός πεινούσε και δεν είχε ξάδελφο ή δεν ήταν του κυβερνώντος κόμματος, αυτός δεν έπρεπε να μπορέσει ισότιμα να διεκδικήσει αυτή τη θεσούλα; Ετσι αυτή είναι η απάντησή μου. Τα άλλα όλα είναι εκ του πονηρού, αναβιώνουν ένα κλίμα φαυλότητας το οποίο υπερκαλύπτει τα πάντα. Αλλά μας τρομάζουν η αλήθεια, η αντικειμενικότητα, η αξιοκρατία. Να περάσουν οι αξιότεροι στο Δημόσιο, να γίνει και η ζωή όλων μας πιο εύκολη. Οταν στο Δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη επειδή σε ψηφίζει η οικογένειά του και παίρνεις πολλούς σταυρούς, ε, τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή, δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Ξέρει ότι δεν πρόκειται ποτέ να απολυθεί. Εχει αλλοιωθεί αυτή καθαυτή η έννοια της απόλυσης. Τι θα πει ας πούμε “απελύθη ο έχων σύμβαση ορισμένου χρόνου”; Δεν απελύθη. Επήλθε ο ορισμένος χρόνος».

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης χρησιμοποιεί ως βάση του σκεπτικού του για τα αίτια του δανεισμού της Ελλάδας το ότι το 75% των δαπανών του Δημοσίου είναι οι μισθοί και οι συντάξεις.

Ανατρέχοντας όμως στην ιστοσελίδα του υπουργείου οικονομικών και στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2011, είναι εύκολο να διαπιστώσει κάποιος ότι ο κ. Πάγκαλος λέει ψέμματα και μάλιστα σε σημείο εξοργιστικό.

Όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών, για το 2009 οι συνολικές δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου ήταν 146.69 δισεκατομμύρια Ευρώ, οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν 62.30 Δισ. Ευρώ και οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις ήταν 22.293 δισ. ευρώ. 


Δηλαδή οι δαπάνες που πραγματοποίησε το 2009 το ελληνικό κράτος για μισθούς και συντάξεις ήταν το 15% των συνολικών δαπανών και το 42% των πρωτογενών δαπανών.  Τα ποσοστά αυτά απέχουν κατά πολύ από το 75% που ισχυρίστηκε  ο κ. Πάγκαλος.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν  ότι ο κ. Πάγκαλος λέει ψέμματα και μάλιστα συνειδητά, αφού  τα στοιχεία  που αποδεικνύουν  την  πραγματική αλήθεια  προέρχονται από την  κυβέρνηση  στην  οποία  ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος,  συνεπώς  είναι σε θέση τα  γνωρίζει. Όμως διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για να παραπληροφορήσει την  κοινή γνώμη και να δημιουργήσει την ψευδή εικόνα ότι  το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμα ωφείλεται στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. 

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη έκθεση της EUROSTAT η δαπάνη του ελληνικού δημοσίου για τους  μισθούς και τις συντάξεις  το 2009   αποτέλεσε    το 13.5% του ΑΕΠ,   λίγο πιο πάνω από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ ( 11.2%), πολύ πιο κάτω από αρκετές άλλες χώρες (Δανία 19.4%, Κύπρος  15,4%,   Φιλανδία 14.8%, Σουηδία 15.2%, Ισλανδία 14.9%, Νορβηγία  13.7%, ) και πολύ κοντά στα ποσοστά της Γαλλίας (13.3%), της  Μ. Βρετανίας (12.1%) και της  Ιταλίας  (11.3%)
Η έκθεση αυτή της eurostat είναι η επίσημη έκθεση, σύμφωνα με την οποία το έλλειμα του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2009 υπολογίστηκε στο 15.4% του ΑΕΠ και το συνολικό χρέος του ελληνικού δημοσίου στο 126.8% του ΑΕΠ.  H ηλεκτρονική διεύθυνση της έκθεσης είναι:


Τα επίσημα λοιπον στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η ενοχοποίηση  των μισθών και των συντάξεων του δημόσιου τομέα για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμα της  χώρας μας  είναι εντελώς άτοπη και λανθασμένη. 
 Γίνεται όμως για να αποκρυφτούν τα πραγματικά αίτια που είναι οι υπερτιμολογήσεις στις μεγάλες προμήθειες του δημοσίου (περίπτωση siemens) και η  ιδιότυπη φορορολογική ασυλία που απολαμβάνουν  οι μεγάλες επιχειρήσεις   και τα φυσικά πρόσωπα  με   συγκέντρωση  πλούτου.

Γιώργος Μανουσάκης