21 Ιαν 2011

ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΛΑΠΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Τελικά άδικα αναστατώθηκαν οι κάτοικοι της Ελούντας και μας ειδοποίησαν ότι γινόταν πλιάτσικο στα σκηνικά του σίριαλ «Το Νησί» για τη Σπιναλόγκα.

Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν όταν είδαν τις πινακίδες της «Λεωφόρου Του Πόνου» να κατεβαίνουν από τα υπέροχα σκηνικά της Άνω Ελούντας και τα έπιπλα, όπως και άλλα αντικείμενα να απομακρύνονται, από το παλιό σχολείο του Βρουχά, που είχε για τις ανάγκες των γυρισμάτων, μετατραπεί στο νοσοκομείο της Σπιναλόγκα.

Ο καταξιωμένος σκηνογράφος της σειράς, Αντώνης Χαλκιάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαμε μαζί του, βάζει τα πράγματα στη θέση τους:

α παιδιά της παραγωγής, με τη λήξη των γυρισμάτων, χαρτογραφούν τους χώρους, όπου στήθηκαν τα σκηνικά, καταγράφουν όλα τα αντικείμενα και φροντίζουν, για την ασφαλή αποθήκευσή τους. Είναι χαριτωμένη και άκρως συγκινητική η άμεση αντίδραση των κατοίκων, που τόσο βοήθησαν και αγάπησαν "Το Νησί", να τρομάξουν και να μας ειδοποιήσουν γι' αυτό, που θεώρησαν κλοπή των σκηνικών...Κάτι, που βεβαίως ουδέποτε συνέβη.  
Ούτε καν χρειάστηκε στιγμή, να προχωρήσουμε σε φύλαξη των σκηνικών.Οι ίδιοι οι περήφανοι Κρήτες, ήταν, όπως αποδεικνύεται, οι εθελοντές φύλακές τους... 
Ακόμη πιο συγκινητικό, είναι ότι στο διάστημα αυτό, που μέσα από μία τηλεοπτική παραγωγή, ξεσκονίστηκε η ιστορία, το ταμπού δεκαετιών, έγινε ξαφνικά καμάρι. Ενώ δηλαδή, παλαιότερα μια οικογένεια, που είχε λεπρό στην Σπιναλόγκα, το κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό, τώρα το ανασύρει στις μνήμες της, με αγάπη και καμάρι...
Τα αντικείμενα, που δανειστήκαμε από ιδιωτικές συλλογές, βεβαίως θα επιστραφούν άμεσα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, απόψε, θα είμαστε χορηγοί σε ότι αποφασίσουν οι δημότες και φίλοι μας. 
Υπάρχει άλλωστε η σκέψη το παλιό σχολείο-Νοσοκομείο, του Βρουχά να παραμείνει, για όσο εκείνοι θελήσουν ανέπαφο αξιοθέατο και οι προσόψεις, που είδατε στην Άνω Ελούντα, να αδιαβροχοποιηθούν και να παραμείνουν στημένες, για όσο οι κάτοικοι επιθυμούν. 
Είναι το ελάχιστο, που με χαρά θα πράξουμε αν μας ζητηθεί, για τον τόπο, που όλοι μας, θεωρούμε πλέον, τόπο μας...
Μίρκα Γιαννούλη

21/1/10 ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSBOMB.GR