Στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 12/1/10 η παρακάτω ανακοίνωση:
Δύο διαδοχικές συναντήσεις με την Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ και συγκεκριμένα με τον Υπουργό κ. Λοβέρδο πραγματοποίησε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.
Στις συναντήσεις αυτές, δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθεί ο Υπουργός ¨από πρώτο χέρι¨ τόσο για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στα Δημόσια νοσοκομεία ως αποτέλεσμα της Πολιτικής που ασκείται, όσο και για τα πάγια αιτήματα του Κλάδου.
Ο Υπουργός, εμμένοντας στην υπεράσπιση της Πολιτικής του μνημονίου, παρουσίασε τις προτεραιότητες που ο ίδιος έχει θέσει και αφορούν κυρίως στην περιστολή των δαπανών. Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις, αποσαφήνισε ότι αυτές θα αφορούν κυρίως το Διοικητικό επίπεδο και το σύστημα των εφημεριών των κλινικών και των νοσοκομείων. Για το σκοπό αυτό, προχωρά στη σύσταση Επιτροπής ¨Σοφών¨ που θα κληθούν να υποβάλουν πόρισμα στο τέλος Μαρτίου, ενώ δεσμεύτηκε πως θα δεχθεί και τις σχετικές προτάσεις της Ομοσπονδίας προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Η ΠΑΣΟΝΟΠ έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των προσλήψεων και επεσήμανε την αυτοδιάψευση του κ. Λοβέρδου σχετικά με την υπαγωγή και του Νοσηλευτικού προσωπικού στο γενικότερο κανόνα του 1/5, γεγονός που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, ο Υπουργός αρνούνταν κατηγορηματικά!
Το θετικό που προέκυψε, είναι η δέσμευση ότι οι θέσεις που θα αναπληρώνονται από τις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού όλων των άλλων Υπηρεσιών, θα αφορούν μόνο Νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς οι λοιπές θέσεις Διοικητικού και Τεχνικού προσωπικού θα καλυφθούν από μετατάξεις λοιπών φορέων του Δημοσίου.
Το θετικό που προέκυψε, είναι η δέσμευση ότι οι θέσεις που θα αναπληρώνονται από τις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού όλων των άλλων Υπηρεσιών, θα αφορούν μόνο Νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς οι λοιπές θέσεις Διοικητικού και Τεχνικού προσωπικού θα καλυφθούν από μετατάξεις λοιπών φορέων του Δημοσίου.
Στις προτάσεις μας για ενιαία Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και δημιουργία Κλάδου, επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε επόμενη συνάντηση, αφρού πρώτα μελετήσει τα σχετικά υπομνήματα.
Σε ότι αφορά το νέο μισθολόγιο, ο Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το Νοσηλευτικό προσωπικό δεν θα υποστεί περεταίρω μισθολογικές απώλειες, καθώς, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, πρόκειται για εργαζόμενους που ήδη υποαμείβονται. Στην έντονη φημολογία για κατάργηση του νοσοκομειακού επιδόματος, απάντησε πως ακόμα και αν αυτό καταργηθεί ως επίδομα, θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό.
Τέλος, στο αίτημά μας για ένταξη στα ΒΑΕ απάντησε θετικά, εκφράζοντας τη βούληση να παρέμβει προσωπικά αν χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί η υπαγωγή του Κλάδου στη νέα λίστα Βαρέων & Ανθυγιεινών επαγγελμάτων που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο.
Νομίζω πώς είναι πολύ δύσκολο να πάρει πλέον στα σοβαρά κάποιος εργαζόμενος τα όσα γράφονται και τις υποσχέσεις του κ. Λοβέρδου.
Πρώτ΄ απ΄όλα, το θέμα του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και το θέμα της ένταξης των νοσηλευτικών επαγγελμάτων του δημοσίου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, δεν είναι θέματα της άμεσης αρμοδιότητας του κ. Λοβέρδου, οπότε μπορεί με μεγάλη ευκολία (όπως έχει κάνει και στο παρελθόν) να δηλώσει αναρμόδιος και να παραπέμψει στα υπουργεία οικονομικών και εργασίας που είναι αρμόδια.
Δεύτερον, γιατί η ανακοίνωση είναι της ΠΑΣΟΝΟΠ και όχι του Υπουργείου, οπότε ο κ. Λοβέρδος μπορεί με ευκολία να αμφισβητήσει την ορθή απόδοση των λεχθέντων.
Και τρίτον, γιατί και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις (υπαγωγή προσλήψεων υγείας στον κανόνα του μνημονίου, διάλογος με φαρμακοποιούς) άλλα αρχικά έλεγε η κυβέρνηση και ο κ. Λοβέρδος και άλλα είπαν στο τέλος μετά τη διατύπωση της γνώμης (διαταγής) της τρόϊκας.
Η αλήθεια είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αποδοχές τους είναι στοχοποιημένες από την κυβέρνηση (η από όσους σε τελική ανάλυση μας κυβερνούν) και μάλιστα με τα δημοσιογραφικά τους παπαγαλάκια δημιουργούν από τώρα το κατάλληλο κλίμα για μείωση των αποδοχών μας με το Ενιαίο Μισθολόγιο και για την κατάργηση του Νοσοκομειακού Επιδόματος, μαζί με όλα τα άλλα επιδόματα.
Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του δημοσιογράφου Γιάννη Αγουρίδη με τίτλο "Νέος γύρος περικοπών" που δημοσιεύτηκε στην οικονομική ιστοσελίδα axiaplus.gr στις 12/1/10:
Νέος γύρος περικοπών
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2011 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκροτηθεί η κοινή επιτροπή των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία θα γνωμοδοτήσει αφενός για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και αφετέρου για τις μετατάξεις υπαλλήλων και τη καλύτερη δυνατή διαχείριση του προσωπικού.
Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2011, αφού πρώτα λάβει την έγκριση της τρόικας, ενώ εμφανίζεται ως μια από τις βασικές…επιταγές των ξένων εμπειρογνωμόνων, ούτως ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δανειοδότηση της χώρας μας από το μηχανισμό στήριξης.
Αλλαγές στα επιδόματα
Σύμφωνα με όσα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, σε πρώτη φάση η ειδική παροχή των 145 ευρώ θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό, ενώ θα περικοπούν ορισμένα κλαδικά ή ειδικά επιδόματα, έτσι ώστε να εξισορροπηθεί το κόστος ενσωμάτωσης της ειδικής παροχής. Έτσι, το εισαγωγικό κλιμάκιο για την κατηγορία "Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης" θα διαμορφωθεί σε 856 ευρώ από 711 ευρώ που είναι σήμερα, στην κατηγορία "Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης" σε 975 ευρώ από 830 ευρώ, στην κατηγορία "Τεχνολογικής Εκπαίδευσης" σε 1.083 ευρώ από 938 ευρώ και για την κατηγορία "Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης" θα διαμορφωθεί σε 1.129 ευρώ από 984 ευρώ που είναι σήμερα.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι "αγκάθι" στην διαβούλευση που θα ανοίξει τον επόμενο μήνα για το μισθολόγιο στο Δημόσιο αποτελεί η διαφωνία της κυβέρνησης και της ΑΔΕΔΥ για τον βασικό μισθό του νεοεισερχόμενου δημοσίου υπαλλήλου. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί ως βασικό μισθό τα 1.300 ευρώ, ωστόσο η Κυβέρνηση αντιπροτείνει εισαγωγικό μισθό 1.000 ευρώ.
Στόχος των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών είναι η διαμόρφωση ενιαίου βασικού μισθού στον οποίο θα προστίθενται μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσεως. Σήμερα στον στενό δημόσιο τομέα υπάρχουν 199 διαφορετικά επιδόματα και ειδικές παροχές, γεγονός που συμβάλει στις μεγάλες μισθολογικές ανισότητες.
Λιτότητα τετραετίας
Λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου,θα επέλθει ραγδαία μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο τομέα, μέχρι και το 2014, μέσω του οποίου καταργούνται δεκάδες επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα.
Νέες μειώσεις αποδοχών για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπονται από το μνημόνιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς το συνολικό ύψος των αμοιβών βαίνει μειούμενο κάθε χρόνο, με ρυθμό επιταχυνόμενο από το 2012 και μετά. Συγκεκριμένα, το 2012, η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο μειώνεται κατά 870 εκατ. ευρώ, και διαμορφώνεται σε 25 δισ. ευρώ, το 2013 ακολουθεί νέα μείωση κατά 960 εκατ. ευρώ και περιορίζεται σε 24,04 δισ. ευρώ και, το 2014, μειώνεται κατά 900 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται σε 23,13 δισ. ευρώ.
Πώς επέρχεται η μείωση στους μισθούς
Πώς επέρχεται η μείωση στους μισθούς
Η μείωση της συνολικής δημόσιας δαπάνης για μισθούς θα προέλθει από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου που θα επιφέρει κατάργηση πλήθους επιδομάτων, που λαμβάνουν σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες.
Η λογική του ενιαίου μισθολογίου έχει την έννοια της ενσωμάτωσης σε ένα μισθό των διάσπαρτων επιδομάτων, ώστε να ελέγχονται αμεσότερα οι συνολικές αμοιβές και να υπάρχει καθεστώς διαφάνειας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ενσωματωθούν όλα τα επιδόματα που εισπράττει ένας δημόσιους υπάλληλος στο νέο βασικό μισθό του.
Τα επιδόματα
Από τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα στους υπαλλήλους του Δημοσίου, το υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος έχουν:
- Η οικογενειακή παροχή που κοστίζει 240 εκατ. ευρώ
- Το κίνητρο απόδοσης που κοστίζει 389 εκατ. ευρώ.
- Τα "ειδικά επιδόματα" (ΔΕΤΕ ΔΙΒΕΤ κ.λπ.), που κοστίζουν 534 εκατ. ευρώ.
- Το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (εκπαιδευτικών), που κοστίζει 722 εκατ. ευρώ.
- Το επίδομα νοσοκομειακό και τροφής (νοσοκομειακοί), που κοστίζει 337 εκατ. ευρώ.
- Οι αποδοχές των δικαστικών ανέρχονται συνολικά (το 2010) σε 457 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι βασικοί μισθοί είναι μόλις 189 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.
- Οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ κοστίζουν το 2010, 819 εκατ. ευρώ, εκ τω οποίων τα 484 εκατ. ευρώ αφορούν βασικούς μισθούς και το υπόλοιπο ποσό αφορά σε επιδόματα.
- Οι αποδοχές των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, φτάνουν σε 4,40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 2,24 δισ. ευρώ, είναι οι βασικοί μισθοί και τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.
Γιώργος Μανουσάκης