31 Ιαν 2011

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ψεύτης


Στην περίφημη συνέντευξη του στην εφημερίδα "Το Βήμα" στις 31/12/10 ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος ανέφερε ένα μεγάλο ψέμα, προσπαθώντας να παραπληροφορήσει τους πολίτες και να στρέψει ένα τμήμα της κοινής γνώμης ενάντια στους δημόσιους υπάλληλους. 
Παραθέτω το κρίσιμο απόσπασμα από τη συνέντευξη του Θ. Πάγκαλου:

-Επιμένετε, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, στη φράση σας «μαζί φάγαμε τα λεφτά»; Μήπως το μετανιώσατε, μήπως δεν έπρεπε να το πείτε;
«Κατ΄ αρχάς η φράση μου δεν ήταν “όλοι φάγαμε τα λεφτά”».
- «Μαζί φάγαμε τα λεφτά»ήταν η φράση.
«Οχι, δεν είναι αυτή η φράση μου καθόλου. Είναι “μαζί φάγαμε τα λεφτά μέσα στο πλαίσιο ενός φαύλου συστήματος πολιτικής πελατείας με αθρόους διορισμούς στο Δημόσιο”. Αυτή είναι. Τελεία. Αλλά ορισμένοι δημοσιογράφοι δεν είναι σε θέση ούτε ως την τελεία να πάνε. Στη φράση αυτή επιμένω, κατά λέξη βεβαίως. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πρόβλημα σε αυτή τη φράση;».

- Μήπως ο υπερπληθωρισμός στον δημόσιο τομέα;
«Επεσε έξω το Δημόσιο. Το 75% των δαπανών του Δημοσίου είναι οι μισθοί και οι συντάξεις. Δανειστήκαμε για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις σε υπαλλήλους που προσλαμβάναμε απλώς και μόνο για να πάρουμε την ψήφο τους. Τώρα μου λένε διάφοροι “και αυτός ο ανθρωπάκος ήθελε μια δουλειά γιατί πεινούσε”. Μα, καλά, ο άλλος ανθρωπάκος, που και αυτός πεινούσε και δεν είχε ξάδελφο ή δεν ήταν του κυβερνώντος κόμματος, αυτός δεν έπρεπε να μπορέσει ισότιμα να διεκδικήσει αυτή τη θεσούλα; Ετσι αυτή είναι η απάντησή μου. Τα άλλα όλα είναι εκ του πονηρού, αναβιώνουν ένα κλίμα φαυλότητας το οποίο υπερκαλύπτει τα πάντα. Αλλά μας τρομάζουν η αλήθεια, η αντικειμενικότητα, η αξιοκρατία. Να περάσουν οι αξιότεροι στο Δημόσιο, να γίνει και η ζωή όλων μας πιο εύκολη. Οταν στο Δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη επειδή σε ψηφίζει η οικογένειά του και παίρνεις πολλούς σταυρούς, ε, τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή, δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Ξέρει ότι δεν πρόκειται ποτέ να απολυθεί. Εχει αλλοιωθεί αυτή καθαυτή η έννοια της απόλυσης. Τι θα πει ας πούμε “απελύθη ο έχων σύμβαση ορισμένου χρόνου”; Δεν απελύθη. Επήλθε ο ορισμένος χρόνος».

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης χρησιμοποιεί ως βάση του σκεπτικού του για τα αίτια του δανεισμού της Ελλάδας το ότι το 75% των δαπανών του Δημοσίου είναι οι μισθοί και οι συντάξεις.

Ανατρέχοντας όμως στην ιστοσελίδα του υπουργείου οικονομικών και στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2011, είναι εύκολο να διαπιστώσει κάποιος ότι ο κ. Πάγκαλος λέει ψέμματα και μάλιστα σε σημείο εξοργιστικό.

Όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών, για το 2009 οι συνολικές δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου ήταν 146.69 δισεκατομμύρια Ευρώ, οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν 62.30 Δισ. Ευρώ και οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις ήταν 22.293 δισ. ευρώ. 


Δηλαδή οι δαπάνες που πραγματοποίησε το 2009 το ελληνικό κράτος για μισθούς και συντάξεις ήταν το 15% των συνολικών δαπανών και το 42% των πρωτογενών δαπανών.  Τα ποσοστά αυτά απέχουν κατά πολύ από το 75% που ισχυρίστηκε  ο κ. Πάγκαλος.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν  ότι ο κ. Πάγκαλος λέει ψέμματα και μάλιστα συνειδητά, αφού  τα στοιχεία  που αποδεικνύουν  την  πραγματική αλήθεια  προέρχονται από την  κυβέρνηση  στην  οποία  ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος,  συνεπώς  είναι σε θέση τα  γνωρίζει. Όμως διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για να παραπληροφορήσει την  κοινή γνώμη και να δημιουργήσει την ψευδή εικόνα ότι  το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμα ωφείλεται στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. 

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη έκθεση της EUROSTAT η δαπάνη του ελληνικού δημοσίου για τους  μισθούς και τις συντάξεις  το 2009   αποτέλεσε    το 13.5% του ΑΕΠ,   λίγο πιο πάνω από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ ( 11.2%), πολύ πιο κάτω από αρκετές άλλες χώρες (Δανία 19.4%, Κύπρος  15,4%,   Φιλανδία 14.8%, Σουηδία 15.2%, Ισλανδία 14.9%, Νορβηγία  13.7%, ) και πολύ κοντά στα ποσοστά της Γαλλίας (13.3%), της  Μ. Βρετανίας (12.1%) και της  Ιταλίας  (11.3%)
Η έκθεση αυτή της eurostat είναι η επίσημη έκθεση, σύμφωνα με την οποία το έλλειμα του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2009 υπολογίστηκε στο 15.4% του ΑΕΠ και το συνολικό χρέος του ελληνικού δημοσίου στο 126.8% του ΑΕΠ.  H ηλεκτρονική διεύθυνση της έκθεσης είναι:


Τα επίσημα λοιπον στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η ενοχοποίηση  των μισθών και των συντάξεων του δημόσιου τομέα για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμα της  χώρας μας  είναι εντελώς άτοπη και λανθασμένη. 
 Γίνεται όμως για να αποκρυφτούν τα πραγματικά αίτια που είναι οι υπερτιμολογήσεις στις μεγάλες προμήθειες του δημοσίου (περίπτωση siemens) και η  ιδιότυπη φορορολογική ασυλία που απολαμβάνουν  οι μεγάλες επιχειρήσεις   και τα φυσικά πρόσωπα  με   συγκέντρωση  πλούτου.

Γιώργος Μανουσάκης 


28 Ιαν 2011

Ένα σχεδιάγραμμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης, του Γιώργου Σταθάκη

Η δημιουργία του ελληνικού δημόσιου χρέους

Τα αίτια του δημοσιονομικού προβλήματος προκύπτουν από μερικά βασικά δεδομένα που φωτίζουν, ίσως με απόλυτη διαύγεια, το πρόβλημα.

Πρώτον, το χρέος είναι δημιούργημα της δεκαετίας του 1980. Το 1980 το χρέος ήταν μόλις 20% του ΑΕΠ, το 1990 ήταν 80% και το 1993 ήταν 120%. Έκτοτε περιστρέφεται γύρω στο 100-120% του ΑΕΠ.

Δεύτερον, το χρέος προέκυψε από την επέκταση του κράτους στην οικονομία. Οι δημόσιες δαπάνες επεκτάθηκαν τότε από το 25% στο 40% του ΑΕΠ και λίγο αργότερα έφθασαν στο 45%, στο οποίο και μονιμοποιήθηκαν μέχρι σήμερα. Η επέκταση του κράτους έγινε για «καλό σκοπό», καθώς αφορούσε πρωτίστως την επέκταση των κοινωνικών δαπανών: της υγείας, της παιδείας και των συντάξεων. Επιπρόσθετα στη δεκαετία του 1980 το κράτος ανέλαβε τη διαχείριση του προβλήματος της «αποβιομηχάνισης» και των «προβληματικών».

Τρίτον, η αύξηση των δημόσιων εσόδων υστερούσε πάντα των δαπανών. Για την ακρίβεια, ο ελληνικός προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός για τριάντα συνεχή χρόνια, με διακυμάνσεις από -5 (1999) έως -16% (1990), κατά μέσο όρο γύρω στο -7% του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι το χρέος δεν είναι ακόμα μεγαλύτερο οφείλεται στις περιόδους χαμηλών επιτοκίων.

Συνεπώς, το βασικό ερώτημα είναι γιατί τα έσοδα υστερούν πάντοτε των δαπανών, γιατί τελικά δεν σταθεροποιήθηκαν και αυτά στο 45% του ΑΕΠ, αλλά γύρω στο 35-40% του ΑΕΠ. Η απάντηση είναι απλή. Τα φορολογικά έσοδα προέρχονται από φόρους κατανάλωσης κατά τα δύο τρίτα και από άμεσους φόρους των μισθωτών στρωμάτων. Φόρους δεν πληρώνουν οι επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, και τα ελεύθερα επαγγέλματα, επιστημονικά και μη. Καθώς το 20-30% των πιο ευκατάστατων στρωμάτων που ελέγχουν το 50% του ΑΕΠ δεν πληρώνουν φόρους, είναι αδύνατο να αυξηθούν τα έσοδα στο επιθυμητό ή το αναγκαίο επίπεδο.

Τα στρώματα αυτά κατέκτησαν ειδικά φορολογικά καθεστώτα που διασφαλίζουν τη φοροασυλία τους ή την παράκαμψη του «πόθεν έσχες». Η ιδέα περί φοροδιαφυγής είναι παραπλανητική, καθώς πρόκειται για φοροασυλία που επιτεύχθηκε με την κατασκευή ενός σύνθετου και περίτεχνου φορολογικού συστήματος προστασίας των υψηλών εισοδημάτων. Ούτε η αύξηση του ΑΕΠ ούτε τα σταθεροποιητικά προγράμματα έλυσαν το πρόβλημα, καθώς δεν έθιξαν τη βασική αιτία. Για την ακρίβεια πέρα από το ρεκόρ που κατέχει η Ελλάδα σε σταθεροποιητικά προγράμματα (1985-87, 1990-93, 1996-2000, 2004-07), αυτά ενώ όλα μειώνουν προσωρινά το έλλειμμα τελικά αυξάνουν το συνολικό δημόσιο χρέος. Αυτό αναμένεται να συμβεί και με το τρέχον πρόγραμμα.

Εν κατακλείδι, το χρέος είναι, με μια έννοια, η συσσωρευμένη φοροαποφυγή των πιο ευκατάστατων αστικών και μικροαστικών στρωμάτων επί τρεις δεκαετίες. Συνεπώς, το χρέος δεν αφορά την υπαρκτή κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος ή την υπαρκτή διαφθορά καθώς αυτές είναι μέρος των δημοσίων δαπανών. Αυτές θα υπήρχαν και με ένα εξισορροπημένο δημοσιονομικό σύστημα. Τα συνθήματα που αφορούν τους «κλέφτες που πρέπει να φέρουν τα λεφτά πίσω» ή τους «τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους» αφορούν λαϊκιστικές εκδοχές που θίγουν υπαρκτές πλευρές του δημοσιονομικού προβλήματος, αλλά δεν θίγουν την αιτία.

Ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομία των υπηρεσιών

Βίντεο και φωτογραφίες από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου στις 27/1/11








26 Ιαν 2011

Οι μετανάστες και η Νομική

του Μόδεστου Σιώτου


Περίπου 250 μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από τη Β. Αφρική, έφτασαν τα ξημερώματα της Δευτερας στη Νομική, όπου αποφάσισαν να παραμείνουν μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα τους για χορήγηση της άδειας παραμονής στη χώρα μας. Σύσσωμη η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου και του Τύπου καταδίκασαν τη «κατάληψη» των μεταναστών προβάλλοντας μία σειρά επιχειρημάτων: από τα ξενόφοβα συνθήματα του στυλ «ήρθαν οι βρωμιάρηδες και τώρα μένουν και στα πανεπιστήμια» μέχρι και τις φοιτητικές παραταξιακές «ανησυχίες» της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ ότι δεν θα γίνουν τα μαθήματα και η εξεταστική. Επειδή, όμως, και η υποκρισία έχει τα όρια της, ας κάνω εδώ μία μικρή παρένθεση.

Τον Ιανουάριο του 2009, ως φοιτητής στο πολιτικό τμήμα της Νομικής, είχα επισκεφτεί με άλλους συναδέλφους μου, τον τότε πρύτανη Χρ. Κίττα για να δώσει απάντηση στην απορία μας σχετικά με το πότε θα παραδοθεί το κτήριο στη Σόλωνος στους φοιτητές. Ο πρύτανης, μας είχε διαβεβαιώσει, τότε, ότι σε τρεις με τέσσερις μήνες, το πολύ μέχρι το επόμενο εξάμηνο, θα «μπούμε στο νέο κτήριο». Τον Ιανουάριο του 2011 το κτήριο είναι άδειο, νεκρό, άχρηστο. Εξαιρούνται ποντικοί, σκύλοι και κάποια λούμπεν στοιχεία.

Στη προκείμενη, όμως. Όποιος κοιτάξει πέρα από τα προφανή, θα συνειδητοποιήσει ότι οι φοιτητές, παραχωρώντας το κενό κτήριο της Νομικής, έπραξαν ορθά. Θα το προχωρήσω και θα πω ότι η κίνηση τους ήταν πολιτικά επιτακτική. Από τη στιγμή που το κράτος αδιαφορεί για τους οικονομικούς μετανάστες, τους πολιτικούς πρόσφυγες και τους αφήνει στο δρόμο όπου εύκολα στρέφονται στην εγκληματικότητα, είναι καθήκον όλων των πολιτών να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εφόσον το κράτος δεν έχει κέντρα υποδοχής, δεν έχει επιτροπές ασύλου, δεν έχει μεταναστευτική πολιτική, τότε οι ίδιοι οι πολίτες καλούνται να παράγουν πολιτική. Και στο πρόσωπο της φοιτητικής νεολαίας, τον αστάθμητο πολιτικό παράγοντα που ανέκαθεν βρισκόταν στη πρωτοπορία, η πολιτική μετουσιώθηκε, πήρε σάρκα και οστά. Με αυτό το σκεπτικό, οι φοιτητές των τμημάτων της Νομικής έπραξαν το αυτονόητο: δεν άφησαν εκατοντάδες ανθρώπους με πολιτικά αιτήματα στον δρόμο, τους «παραχώρησαν» ένα κενό κτήριο οκτώ ορόφων για να παλέψουν για τα αιτήματα τους.

Οποιοσδήποτε πολιτικά υγιής άνθρωπος δεν θα έπρεπε να εξοργιστεί με τους φοιτητές που έδωσαν «άσυλο» σε διακόσιους εξαθλιωμένους ανθρώπους. Θα έπρεπε να στρέψει τα πυρά του προς το κράτος που δεν τους προσέφερε στέγη (σ' αυτούς και σε χιλιάδες άλλους). Ευτυχώς, που μεγάλη μερίδα της νεολαίας είναι συνειδητοποιημένη και έχει το θάρρος να παίρνει πρωτοβουλίες. Ό,τι δηλαδή δεν κάνει η κυβέρνηση.

ΥΓ: Για να προλάβω τους κακόβουλους, υπενθυμίζω ότι το πανεπιστήμιο ως θεσμός, πέραν του εκπαιδευτικού του χαρακτήρα, είχε ανέκαθεν ρόλο πολιτικό και κοινωνικό καθώς λειτουργούσε ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Επιστήμης και Κοινωνίας. Ας μην το ξεχνάμε αυτό...

24 Ιαν 2011

H συζήτηση για το θέμα μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου

"Το πρόγραμμα λιτότητας είχε στόχο να προστατεύσει τους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις από τον πόνο της κρίσης"

«Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι η επόμενη πράξη του δράματος για την Ελλάδα» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο διακεκριμένος αμερικανός οικονομολόγος Ρίτσαρντ Γουόλφ, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο. Για τον ίδιο τα σκληρά μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν διαδοχικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μόνο να επιδεινώσουν μπορούν τις ήδη καταπονημένες οικονομίες τους, ενώ έχουν αποκλειστικά έναν σκοπό:να εξυπηρετήσουν τους πλουσιότερους των πλουσίων και τις μεγάλες   επιχειρήσεις. 
 Θιασώτης του μαρξισμού, πολυγραφότατος συγγραφέας και ακαδημαϊκός, διαχωρίζει τη θέση του από τη σημερινή πεπατημένη των οικονομικών θεωριών, ενίοτε με αιρετική διάθεση, και προβλέπει: «Ηρθε η ώρα ο καπιταλισμός, όπως όλα τα συστήματα, να δώσει τη θέση του σε κάτι άλλο».

O Ρίτσαρντ Γουόλφ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και αυτό δεν είναι τυχαίο: ως καθηγητής Οικονομικών στο Κολέγιο Αμχερστ στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών δίδαξε τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου όταν εκείνος σπούδαζε Κοινωνιολογία τη δεκαετία του 1970. Δεν είναι όμως αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους» μας λέει.

Και εξηγεί: «Τα φορολογικά μέτρα που βαρύνουν τους πολίτες και οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες εξυπηρετούν μόνο εκείνους που μπορούν να τα αποφύγουν με ευκολία,δηλαδή τους πολύ πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα δεινά των μαζών από τη λιτότητα θα λύσουν τα υποκείμενα οικονομικά προβλήματα. Καθώς οι πληγείσες από τη λιτότητα οικονομίες της Ελλάδας,της Ιρλανδίας και άλλων χωρών θα αγοράζουν λιγότερο από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, η ευρωπαϊκή ενοποίηση και το ευρώ θα κινδυνεύσουν».

Παράλογη αντίδραση
Για τον κ. Γουόλφ τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας ήταν μια πρώτη, «αυτόματη» όσο και παράλογη, αντίδραση στην κρίση· το επόμενο βήμα θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. «Για την Ελλάδα το πρόγραμμα λιτότητας είχε στόχο να προστατεύσει τους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις από τον πόνο της κρίσης.Το βασικό ερώτημα που αφορά την αναδιάρθρωση είναι και πάλι το εξής:Ποιοι τομείς- επιχειρήσεις, πλούσιοι ή η πλειονότητα των πολιτών- θα πληρώσουν το κόστος αυτού του μέτρου ως στρατηγικής εξόδου από τη βαθιά ύφεση;» διερωτάται.

Γνωστός για τη θεωρία του που προτείνει τη φορολόγηση 10% επί του χαρτοφυλακίου των πλουσιότερων Αμερικανών για τον μηδενισμό του δημοσίου ελλείμματος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Γουόλφ πιστεύει ότι το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για την Ελλάδα. Τον ρωτήσαμε όμως αν κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε το ήδη αρνητικό επενδυτικό κλίμα. «Ο δείκτης ανάπτυξης ενός κράτους και η ελκυστικότητά του στους ιδιώτες επενδυτές δεν εξαρτάται μόνο από τους φορολογικούς συντελεστές αλλά και από το πώς χρησιμοποιεί τα έσοδά του από τη φορολογία. Αν η Ελλάδα αύξανε τους φόρους για τους πλουσιότερους πολίτες της και χρησιμοποιούσε αυτά τα χρήματα για να βελτιώσει τη δημόσια εκπαίδευση, το αποτέλεσμα θα ήταν μια άνοδος στην ποσότητα και στην ποιότητα των μορφωμένων νέων ανθρώπων, γεγονός που θα βελτίωνε τους δείκτες ανάπτυξης και θα προσείλκυε επενδυτές» απαντά.

Επιπλέον, συνεχίζει ο κ. Γουόλφ, «μια πραγματικά ανεξάρτητη κυβέρνηση θα έλεγε στους έλληνες καπιταλιστές ότι οι ανεπαρκείς επενδύσεις στην Ελλάδα θα οδηγούσαν την ίδια να προχωρήσει σε επενδυτικές κινήσεις στον δημόσιο τομέα.Απλώς και μόνο η απειλή ενός αληθινού ανταγωνισμού από τον δημόσιο τομέα και τις δημόσιες επενδύσεις θα μετέβαλλε την οικονομική συμπεριφορά του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνησηειδικά όταν είναι δημοφιλής- έχει πραγματική επιρροή στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην κοινωνική κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος.Το ερώτημα είναι προς το συμφέρον ποιου χρησιμοποιείται αυτή η δύναμη».

Το τέλος του καπιταλισμού
Θα μπορούσε η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση να σημάνει την «αρχή του τέλους» του καπιταλιστικού συστήματος; «Οι αντιθέσεις και τα εγγενή προβλήματα του καπιταλισμού οδήγησαν σε μια κρίση που δεν μπορεί να ξεπεραστεί.Οπως συνέβη με όλα τα προγενέστερα συστήματα,όπως με τον φεουδαλισμό, ο καπιταλισμός θα δώσει τη θέση του σε κάτι καινούργιο» εξηγεί ο κ. Γουόλφ. Και καταλήγει: «Η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον για τις μαρξιστικές κριτικές αναλύσεις που εγείρουν το ζήτημα μιας νέας σύνθεσης, ενός νέου οικονομικού συστήματος. Αλλά πρόκειται για έναν νέο μαρξισμό, αναδιοργανωμένο και επαναδιατυπωμένο, που έχει προχωρήσει σε αποτίμηση των δυνάμεων και των αδυναμιών των 150 πρώτων χρόνων του. Οι κυβερνήσεις που σήμερα περιφρονούν τον μαρξισμό αντιγράφουν τις κυβερνήσεις του 19ου και του 20ού αιώνα. Η θεωρία και η πρακτική του μαρξισμού όμως θα βοηθήσουν σήμερα ώστε να ξεπεραστεί ένας βαθιά πληγωμένος από την κρίση καπιταλισμός και το συνακόλουθο κοινωνικό του κόστος».

Εκπαιδεύοντας τον Γιώργο
- Υπήρξατε καθηγητής του Γιώργου Παπανδρέου. Πώς θα σχολιάζατε τη σημερινή του πορεία ως πρωθυπουργού; Σε πρόσφατη διάλεξή σας είχατε πει αστειευόμενος ότι θα έπρεπε να είχατε κάνει καλύτερη δουλειά όταν τον διδάσκατε.

«Στόχος μου ως καθηγητής ήταν να βοηθήσω τους φοιτητές να καταλάβουν το πώς λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό που θυμάμαι από τον Γιώργο Παπανδρέου ως φοιτητή είναι ότι τότε επιθυμούσε να γίνει ένας σύγχρονος και σοσιαλιστής οικονομολόγος. Η υπόθεση ότι ο καπιταλισμός είναι αέναος- και επομένως ότι η κυβερνητική πολιτική πρέπει να τον ακολουθεί ως έχει- έρχεται σε αντίθεση με την Ιστορία».

Ο Ομπάμα βάθυνε τις ανισότητες
- Τι πιστεύετε για τον Μπαράκ Ομπάμα, για την πορεία του ως προέδρου των ΗΠΑ;

«Ο πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε “ελπίδα και αλλαγή” αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παραγάγει τίποτε από τα δύο. Το πρόγραμμα “ανάκαμψης” που εφάρμοσε απλώς βάθυνε τις κοινωνικές διαχωριστικές γραμμές στις ΗΠΑ.Οι οικονομικές συνθήκες για τη μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών έχουν επιδεινωθεί: ο δείκτης ανεργίας παραμένει στο 10%, ένα εκατομμύριο οικογένειες τον χρόνο χάνουν τα σπίτια τους,μειώθηκαν οι παροχές και τα επιδόματα και οι ΗΠΑ γίνονται με διαφορά η πλέον άνιση από τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες».

23 Ιαν 2011

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πέμπτη στις 5 μ.μ. στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες.

Η αντιλαϊκή επίθεση, όπως έγκαιρα έχουμε προειδοποιήσει, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η υγεία είναι βασικό δικαίωμα για όλο το λαό. Μαζί με την ανεργία, τη φτώχεια την ακρίβεια, το τσάκισμα των μισθών και των συντάξεων, η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο, που φέρνει, δίνει τελειωτικό κτύπημα σε ότι έχει απομείνει από την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μεγαλώνουν οι ταξικές ανισότητες στην υγεία. Για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για την εργατική – λαϊκή οικογένεια η κατάσταση θα είναι δραματική.
Η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥ) είναι το εργαλείο για την εξίσωση των ήδη υποβαθμισμένων παροχών υγείας προς τα κάτω. Τα ταμεία που οι κλάδοι υγείας μαζί με τις υπηρεσίες τους εντάσσονται στο ΕΟΠΥ είναι το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, ο ΟΠΑΔ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα εξασφαλίζεται ένα «βασικό πακέτο» παροχών, το οποίο θα περιορίζεται στις απολύτως απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες και όλα τα υπόλοιπα θα πληρώνονται από τους ασφαλισμένους πλήρως με δυσβάσταχτο κόστος για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
Τα δικαιώματα των γιατρών και των υγειονομικών του ΙΚΑ συρρικνώνονται. Αυξάνονται οι εισφορές στον κλάδο υγείας σε πολλές κατηγορίες συνταξιούχων.
Με κάθε τρόπο ενισχύεται και διευκολύνεται το κεφάλαιο: Διείσδυση των τραπεζών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας καθώς θα επιβάλλεται στα δημόσια νοσοκομεία να δανείζονται για να πληρώνουν τους προμηθευτές. Εκχωρείται το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων στους εργολάβους. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες εκμεταλλευόμενες δημόσιες υποδομές θα εμπορεύονται παροχές Υγείας αφαιμάζοντας το λαό. Οι προμήθειες των νοσοκομείων ανατίθενται σε εταιρείες. Αυτό σημαίνει, ότι θα γίνονται με γνώμονα τα κέρδη τους και σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Γίνεται υποχρεωτική η συνταγογράφηση αντιγράφων φαρμάκων σε ποσοστό 50% στα νοσοκομεία. Με οικονομικά κριτήρια και όχι επιστημονικά.
Οι επιπτώσεις θα είναι εγκληματικές, αφού πλήθος ασθενών δε θα καλύπτονται. Μεγαλώνουν οι ήδη τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υγειονομικά υλικά.
Με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011 η μείωση των δαπανών για την υγεία ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει νοσοκομεία, να συγχωνεύσει και να καταργήσει κλινικές. Στις 31/3/2011 ξεκινά ο προσχηματικός διάλογος προκειμένου να ανακοινώσουν τις προαποφασισμένες καταργήσεις των νοσοκομείων.
Ο σχεδιασμός για το νομό Λασιθίου είναι να συγχωνευτούν τα 4 νοσοκομεία του νομού σε 2 και τα άλλα 2 να λειτουργούν σαν κέντρα υγείας. Ήδη ο προϋπολογισμός για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας το 2011 είναι απαγορευτικός για τη λειτουργία του Νοσοκομείου μέχρι το τέλος του έτους. Τα χρήματα φτάνουν για να λειτουργήσει το νοσοκομείο για λίγους μήνες μόνο. Στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού που έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί νοσηλευτές-νοσηλεύτριες να μην έχουν πάρει ακόμα ούτε μια μέρα από την κανονική άδεια του 2010. Πολλές κλινικές δεν εφημερεύουν όλο το μήνα λόγω έλλειψης γιατρών και μη πληρωμής των αναγκαίων εφημεριών στους γιατρούς. Συγκεκριμένα το μήνα Γενάρη η καρδιολογική κλινική θα μείνει 8 μέρες ακάλυπτη, η μονάδα εντατικής 3 μέρες ακάλυπτη, οι αναισθησιολόγοι και οι χειρούργοι καλύπτουν όλο το μήνα αλλά με ετοιμότητες, η Ουρολογική, και η Ω.Ρ.Λ. καλύπτουν μόνο 15 μέρες του μήνα. Η Πνευμονολογική μόνο 11 μέρες. Παράλληλα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την προμήθεια νοσηλευτικού και φαρμακευτικού υλικού λόγω έλλειψης χρημάτων.
Το ΠΑΜΕ Λασιθίου συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων της Ιεράπετρας και όλων των εργαζομένων του νομού για:

Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν, ενιαίο και καθολικό Σύστημα υγείας και πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία.

. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

Να προσληφθεί μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία.

. Να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή (π.χ. 5 ευρώ) των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους όλου του νομού να συμμετέχουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 27/1/2011 στις 5:00 μ.μ. έξω από το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου να διατρανώσουμε τη θέλησή μας να υπερασπίσουμε το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας του νομού μας από την επίθεση της κυβέρνησης. Να απαιτήσουμε να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που μετατρέπει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε προνόμιο για λίγους και πεδίο κερδοφορίας των μονοπωλίων.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

21 Ιαν 2011

ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΛΑΠΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Τελικά άδικα αναστατώθηκαν οι κάτοικοι της Ελούντας και μας ειδοποίησαν ότι γινόταν πλιάτσικο στα σκηνικά του σίριαλ «Το Νησί» για τη Σπιναλόγκα.

Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν όταν είδαν τις πινακίδες της «Λεωφόρου Του Πόνου» να κατεβαίνουν από τα υπέροχα σκηνικά της Άνω Ελούντας και τα έπιπλα, όπως και άλλα αντικείμενα να απομακρύνονται, από το παλιό σχολείο του Βρουχά, που είχε για τις ανάγκες των γυρισμάτων, μετατραπεί στο νοσοκομείο της Σπιναλόγκα.

Ο καταξιωμένος σκηνογράφος της σειράς, Αντώνης Χαλκιάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαμε μαζί του, βάζει τα πράγματα στη θέση τους:

α παιδιά της παραγωγής, με τη λήξη των γυρισμάτων, χαρτογραφούν τους χώρους, όπου στήθηκαν τα σκηνικά, καταγράφουν όλα τα αντικείμενα και φροντίζουν, για την ασφαλή αποθήκευσή τους. Είναι χαριτωμένη και άκρως συγκινητική η άμεση αντίδραση των κατοίκων, που τόσο βοήθησαν και αγάπησαν "Το Νησί", να τρομάξουν και να μας ειδοποιήσουν γι' αυτό, που θεώρησαν κλοπή των σκηνικών...Κάτι, που βεβαίως ουδέποτε συνέβη.  
Ούτε καν χρειάστηκε στιγμή, να προχωρήσουμε σε φύλαξη των σκηνικών.Οι ίδιοι οι περήφανοι Κρήτες, ήταν, όπως αποδεικνύεται, οι εθελοντές φύλακές τους... 
Ακόμη πιο συγκινητικό, είναι ότι στο διάστημα αυτό, που μέσα από μία τηλεοπτική παραγωγή, ξεσκονίστηκε η ιστορία, το ταμπού δεκαετιών, έγινε ξαφνικά καμάρι. Ενώ δηλαδή, παλαιότερα μια οικογένεια, που είχε λεπρό στην Σπιναλόγκα, το κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό, τώρα το ανασύρει στις μνήμες της, με αγάπη και καμάρι...
Τα αντικείμενα, που δανειστήκαμε από ιδιωτικές συλλογές, βεβαίως θα επιστραφούν άμεσα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, απόψε, θα είμαστε χορηγοί σε ότι αποφασίσουν οι δημότες και φίλοι μας. 
Υπάρχει άλλωστε η σκέψη το παλιό σχολείο-Νοσοκομείο, του Βρουχά να παραμείνει, για όσο εκείνοι θελήσουν ανέπαφο αξιοθέατο και οι προσόψεις, που είδατε στην Άνω Ελούντα, να αδιαβροχοποιηθούν και να παραμείνουν στημένες, για όσο οι κάτοικοι επιθυμούν. 
Είναι το ελάχιστο, που με χαρά θα πράξουμε αν μας ζητηθεί, για τον τόπο, που όλοι μας, θεωρούμε πλέον, τόπο μας...
Μίρκα Γιαννούλη

21/1/10 ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ NEWSBOMB.GR

20 Ιαν 2011

Bίντεο από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου

















ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Ξεκίνησε λεηλάτηση από επιτήδειους των σκηνικών του"Νησιού" στην Πάνω Ελούντα



Λεηλάτηση των σκηνικών των γυρισμάτων της τηλεοπτικής σειράς "Το Νησί" κατήγειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου στις 19/1/2011 ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας Βαγγέλης Μαυρικάκης. Ο κ. Μαυρικάκης ανέφερε επί λέξει: "Τώρα, αυτό που παρουσιάστηκε απόψε είναι μια λεηλάτηση των σκηνικών. Ορισμένοι έξυπνοι πήγανε και αποξηλώσανε τις ταμπέλες που είχανε τα μαγαζιά, τα φανάρια, τα πήραν. Αύριο θα πάρουνε πόρτες, μεθάυριο ακόμα και τοίχους, πιστεύω μέχρι την Κυριακή να μην έχει μείνει τίποτα".

Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητιόταν το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Δήμος Αγίου Νικολάου την προστασία και τη συντήρηση των σκηνικών της δημοφιλούς σειράς στην πάνω Ελούντα, ώστε να είναι επισκέψιμα για έλληνες και ξένους τουρίστες. Ήδη, με το που τέλειωσαν τα γυρίσματα, ο σκηνογράφος της σειράς και η εταιρία παραγωγής με δημόσια δήλωση τους ανέφεραν ότι παραχωρούν τα σκηνικά στους τοπικούς φορείς, αν αναλάβουν αυτοί τη συντήρηση και προστασία. Όμως, πριν καν ληφθεί η παραμικρή απόφαση για το θέμα, κάποιοι επιτήδειοι έσπευσαν να ωφεληθούν ξεκινώντας το "πλιάτσικο" στα σκηνικά της δημοφιλούς σειράς στην Πάνω Ελούντα. 

17 Ιαν 2011

Μια πρόταση για το πρόβλημα στέγασης των υπηρεσιών του νέου δήμου Αγίου Νικολάου


Στο Βραχάσι υπάρχει το κτήριο στο οποίο στεγαζόταν τα γραφεία της Κοινότητας Βραχασίου στο παλιό δημοτικό σχολείο. Το κτήριο ανακαινίστηκε πρόσφατα (2007), με έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα Θησέας και εξοπλίστηκε με γραφειακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό από την Κοινότητα Βραχασίου. Το συνολικό κόστος της ανακαίνησης και του εξοπλισμού ξεπέρασε τις 200.000 Ευρώ.
Μετά την κατάργηση της Κοινότητας Βραχασίου και την ένταξη της περιοχής στο νέο Δήμο Αγίου Νικολάου στο κτήριο αυτό εργάζεται μόνο μία υπάλληλος του Δήμου και τα υπόλοιπα γραφεία είναι άδεια.

Απ΄ ότι ξέρω αντίστοιχος ελεύθερος κτιριακός και γραφειακός εξοπλισμός υπάρχει και στο Δήμο Νεάπολης, που κι΄ αυτός εντάχθηκε στο νέο Δήμο Αγίου Νικολάου.

Νομίζω λοιπόν ότι είναι πολύ βολικό και λογικό κάποιες υπηρεσίες του Δήμου Αγίου Νικολάου να στεγαστούν εξ΄ολοκλήρου στα κτήρια της πρώην Κοινότητας Βραχασίου και του πρώην Δήμου Νεάπολης. Μπορούν να μεταφερθούν εκεί υπηρεσίες οι οποίες δεν έχουν άμεση επαφή με την εξυπηρέτηση των δημοτών, όπως η τεχνική υπηρεσία, ή η οικονομική(πλην των ταμείων). Μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας (internet και συστήματα online) μπορεί να εξασφαλίζεται άμεση επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου χωρίς να χρειάζεται να είναι συγκεντρωμένες στον ίδιο χώρο.

Έτσι ο δήμαρχος Δημ. Κουνενάκης θα κάνει πράξη τις προεκλογικές του εξαγγελίες περί ενότητας του νέου δήμου, ενώ θα μπορέσει να εξασφαλίσει αρκετά κονδύλια από τη στέγαση των υπηρεσιών, σε αυτή την τόσο δύσκολη για την αυτοδιοίκηση οικονομική συγκυρία.

16 Ιαν 2011

Για το Ενιαίο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και τη νέα μείωση στις αποδοχές μας


Στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 12/1/10 η παρακάτω ανακοίνωση:

Δύο διαδοχικές συναντήσεις με την Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ και συγκεκριμένα με τον Υπουργό κ. Λοβέρδο πραγματοποίησε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.
Στις συναντήσεις αυτές, δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθεί ο Υπουργός ¨από πρώτο χέρι¨ τόσο για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στα Δημόσια νοσοκομεία ως αποτέλεσμα της Πολιτικής που ασκείται, όσο και για τα πάγια αιτήματα του Κλάδου.
Ο Υπουργός, εμμένοντας στην υπεράσπιση της Πολιτικής του μνημονίου, παρουσίασε τις προτεραιότητες που ο ίδιος έχει θέσει και αφορούν κυρίως στην περιστολή των δαπανών. Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις, αποσαφήνισε ότι αυτές θα αφορούν κυρίως το Διοικητικό επίπεδο και το σύστημα των εφημεριών των κλινικών και των νοσοκομείων. Για το σκοπό αυτό, προχωρά στη σύσταση Επιτροπής ¨Σοφών¨ που θα κληθούν να υποβάλουν πόρισμα στο τέλος Μαρτίου, ενώ δεσμεύτηκε πως θα δεχθεί και τις σχετικές προτάσεις της Ομοσπονδίας προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Η ΠΑΣΟΝΟΠ έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των προσλήψεων και επεσήμανε την αυτοδιάψευση του κ. Λοβέρδου σχετικά με την υπαγωγή και του Νοσηλευτικού προσωπικού στο γενικότερο κανόνα του 1/5, γεγονός που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, ο Υπουργός αρνούνταν κατηγορηματικά!
 Το θετικό που προέκυψε, είναι η δέσμευση ότι οι θέσεις που θα αναπληρώνονται από τις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού όλων των άλλων Υπηρεσιών, θα αφορούν μόνο Νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς οι λοιπές θέσεις Διοικητικού και Τεχνικού προσωπικού θα καλυφθούν από μετατάξεις λοιπών φορέων του Δημοσίου.
Στις προτάσεις μας για ενιαία Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και δημιουργία Κλάδου, επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε επόμενη συνάντηση, αφρού πρώτα μελετήσει τα σχετικά υπομνήματα.
Σε ότι αφορά το νέο μισθολόγιο, ο Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το Νοσηλευτικό προσωπικό δεν θα υποστεί περεταίρω μισθολογικές απώλειες, καθώς, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, πρόκειται για εργαζόμενους που ήδη υποαμείβονται. Στην έντονη φημολογία για κατάργηση του νοσοκομειακού επιδόματος, απάντησε πως ακόμα και αν αυτό καταργηθεί ως επίδομα, θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό.
Τέλος, στο αίτημά μας για ένταξη στα ΒΑΕ απάντησε θετικά, εκφράζοντας τη βούληση να παρέμβει προσωπικά αν χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί η υπαγωγή του Κλάδου στη νέα λίστα Βαρέων & Ανθυγιεινών επαγγελμάτων που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο.

Νομίζω πώς είναι πολύ δύσκολο να πάρει πλέον στα σοβαρά κάποιος εργαζόμενος  τα όσα γράφονται και τις υποσχέσεις του κ. Λοβέρδου.
Πρώτ΄ απ΄όλα, το θέμα του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και το θέμα της ένταξης των νοσηλευτικών επαγγελμάτων του δημοσίου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, δεν είναι θέματα της άμεσης αρμοδιότητας του κ. Λοβέρδου, οπότε μπορεί με μεγάλη ευκολία (όπως έχει κάνει και στο παρελθόν) να δηλώσει αναρμόδιος και να παραπέμψει στα υπουργεία οικονομικών και εργασίας που είναι αρμόδια.
Δεύτερον, γιατί η ανακοίνωση είναι της ΠΑΣΟΝΟΠ και όχι του Υπουργείου, οπότε ο κ. Λοβέρδος μπορεί με ευκολία να αμφισβητήσει την ορθή απόδοση των λεχθέντων.
Και τρίτον, γιατί και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις (υπαγωγή προσλήψεων υγείας στον κανόνα του μνημονίου, διάλογος με φαρμακοποιούς) άλλα αρχικά έλεγε η κυβέρνηση και ο κ. Λοβέρδος και άλλα είπαν στο τέλος μετά τη διατύπωση της γνώμης (διαταγής) της τρόϊκας.
Η αλήθεια είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αποδοχές τους είναι στοχοποιημένες από την κυβέρνηση (η από όσους σε τελική ανάλυση μας κυβερνούν) και μάλιστα με τα δημοσιογραφικά τους παπαγαλάκια δημιουργούν από τώρα το κατάλληλο κλίμα για μείωση των αποδοχών μας με το Ενιαίο Μισθολόγιο και για την κατάργηση του Νοσοκομειακού Επιδόματος, μαζί με όλα τα άλλα επιδόματα.
Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του δημοσιογράφου Γιάννη Αγουρίδη με τίτλο "Νέος γύρος περικοπών" που δημοσιεύτηκε στην οικονομική ιστοσελίδα axiaplus.gr στις 12/1/10:

Νέος γύρος περικοπών
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2011 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκροτηθεί η κοινή επιτροπή των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία θα γνωμοδοτήσει αφενός για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και αφετέρου για τις μετατάξεις υπαλλήλων και τη καλύτερη δυνατή διαχείριση του προσωπικού.
Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2011, αφού πρώτα λάβει την έγκριση της τρόικας, ενώ εμφανίζεται ως μια από τις βασικές…επιταγές των ξένων εμπειρογνωμόνων, ούτως ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δανειοδότηση της χώρας μας από το μηχανισμό στήριξης.
Αλλαγές στα επιδόματα
Σύμφωνα με όσα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, σε πρώτη φάση η ειδική παροχή των 145 ευρώ θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό, ενώ θα περικοπούν ορισμένα κλαδικά ή ειδικά επιδόματα, έτσι ώστε να εξισορροπηθεί το κόστος ενσωμάτωσης της ειδικής παροχής. Έτσι, το εισαγωγικό κλιμάκιο για την κατηγορία "Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης" θα διαμορφωθεί σε 856 ευρώ από 711 ευρώ που είναι σήμερα, στην κατηγορία "Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης" σε 975 ευρώ από 830 ευρώ, στην κατηγορία "Τεχνολογικής Εκπαίδευσης" σε 1.083 ευρώ από 938 ευρώ και για την κατηγορία "Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης" θα διαμορφωθεί σε 1.129 ευρώ από 984 ευρώ που είναι σήμερα.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι "αγκάθι" στην διαβούλευση που θα ανοίξει τον επόμενο μήνα για το μισθολόγιο στο Δημόσιο αποτελεί η διαφωνία της κυβέρνησης και της ΑΔΕΔΥ για τον βασικό μισθό του νεοεισερχόμενου δημοσίου υπαλλήλου. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί ως βασικό μισθό τα 1.300 ευρώ, ωστόσο η Κυβέρνηση αντιπροτείνει εισαγωγικό μισθό 1.000 ευρώ.
Στόχος των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών είναι η διαμόρφωση ενιαίου βασικού μισθού στον οποίο θα προστίθενται μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσεως. Σήμερα στον στενό δημόσιο τομέα υπάρχουν 199 διαφορετικά επιδόματα και ειδικές παροχές, γεγονός που συμβάλει στις μεγάλες μισθολογικές ανισότητες.


Λιτότητα τετραετίας
Λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου,θα επέλθει ραγδαία μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο τομέα, μέχρι και το 2014, μέσω του οποίου καταργούνται δεκάδες επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα.
Νέες μειώσεις αποδοχών για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπονται από το μνημόνιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς το συνολικό ύψος των αμοιβών βαίνει μειούμενο κάθε χρόνο, με ρυθμό επιταχυνόμενο από το 2012 και μετά. Συγκεκριμένα, το 2012, η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο μειώνεται κατά 870 εκατ. ευρώ, και διαμορφώνεται σε 25 δισ. ευρώ, το 2013 ακολουθεί νέα μείωση κατά 960 εκατ. ευρώ και περιορίζεται σε 24,04 δισ. ευρώ και, το 2014, μειώνεται κατά 900 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται σε 23,13 δισ. ευρώ.
Πώς επέρχεται η μείωση στους μισθούς
Η μείωση της συνολικής δημόσιας δαπάνης για μισθούς θα προέλθει από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου που θα επιφέρει κατάργηση πλήθους επιδομάτων, που λαμβάνουν σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες.
Η λογική του ενιαίου μισθολογίου έχει την έννοια της ενσωμάτωσης σε ένα μισθό των διάσπαρτων επιδομάτων, ώστε να ελέγχονται αμεσότερα οι συνολικές αμοιβές και να υπάρχει καθεστώς διαφάνειας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ενσωματωθούν όλα τα επιδόματα που εισπράττει ένας δημόσιους υπάλληλος στο νέο βασικό μισθό του.


Τα επιδόματα
Από τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα στους υπαλλήλους του Δημοσίου, το υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος έχουν:
- Η οικογενειακή παροχή που κοστίζει 240 εκατ. ευρώ
- Το κίνητρο απόδοσης που κοστίζει 389 εκατ. ευρώ.
- Τα "ειδικά επιδόματα" (ΔΕΤΕ ΔΙΒΕΤ κ.λπ.), που κοστίζουν 534 εκατ. ευρώ.
- Το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (εκπαιδευτικών), που κοστίζει 722 εκατ. ευρώ.
- Το επίδομα νοσοκομειακό και τροφής (νοσοκομειακοί), που κοστίζει 337 εκατ. ευρώ.
- Οι αποδοχές των δικαστικών ανέρχονται συνολικά (το 2010) σε 457 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι βασικοί μισθοί είναι μόλις 189 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.
- Οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ κοστίζουν το 2010, 819 εκατ. ευρώ, εκ τω οποίων τα 484 εκατ. ευρώ αφορούν βασικούς μισθούς και το υπόλοιπο ποσό αφορά σε επιδόματα.
- Οι αποδοχές των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, φτάνουν σε 4,40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 2,24 δισ. ευρώ, είναι οι βασικοί μισθοί και τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.


Γιώργος Μανουσάκης

5 Ιαν 2011

Ένα σχόλιο για την ανάθεση τοπικών αρμοδιοτήτων στους αντιδημάρχους στο νέο Δήμο Αγίου Νικολάου


Ο νόμος 3852 (σχέδιο Καλλικράτης) προβλέπει ότι ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου μπορεί να παραχωρήσει κατά τόπο συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε αντιδημάρχους για τις δύο δημοτικές ενότητες (πρώην ΟΤΑ) του δήμου, δηλαδή για την δημοτική ενότητα Νεάπολης και για τη δημοτική ενότητα Βραχασίου. Όπως προκύπτει από την απόφαση του δημάρχου με την οποία ορίζονται οι αρμοδιότητες των αντιδημάρχων (1/2011), συγκεκριμένες τοπικές αρμοδιότητες (όπως προβλέπονται στο άρθρο 59. παρ.1 του νόμου Καλλικράτη) ανατέθηκαν σε αντιδήμαρχο μόνο για τη δημοτική ενότητα Νεάπολης και όχι για τη δημοτική ενότητα Βραχασίου.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος κ. Κουνενάκης ανέθεσε στον κ. Μενέλαο Φουλεδάκη
-Την ευθύνη της λειτουργίας των Δημοτικών Υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στην Δημοτική Ενότητα Νεάπολης
-Την παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων και των εργασιών που εκτελούνται στην Δημοτική Ενότητα Νεάπολης
-Τη μέριμνα για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης
-Την ευθύνη των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης και την συνεργασία με τους Προέδρους και εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων (Αγ. Αντώνιου, Βουλισμένης, Βρυσών, Καρυδίου, Καστελλίου, Λατσίδας, Νικηθιανού, Φουρνής και Χουμεριάκου) για επίλυση προβλημάτων τους
-Τη χορήγηση των αδειών λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων καθώς και την χορήγηση της άδειας λειτουργίας μουσικής στην Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης
-Την έκδοση βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας

Αντίστοιχη ανάθεση τοπικών αρμοδιοτήτων δεν έδωσε ο δήμαρχος σε κανέναν αντιδήμαρχο για την Δημοτική Ενότητα Βραχασίου (πρώην ΟΤΑ), ενώ στην απόφαση του αναθέτει (αόριστα) την ευθύνη της τοπικής Κοινότητας Βραχασίου (μαζί με την ευθύνη της δημοτικής κοινότητας Κριτσάς και Λακωνίων) στον αντιδήμαρχο κ. Κερούλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απόφαση του δημάρχου δεν γίνεται καθόλου αναφορά σε δημοτική ενότητα Βραχασίου, αλλά σε τοπική κοινότητα Βραχασίου!

Δηλαδή ο δήμαρχος κ. Κουνενάκης αξιοποίησε τις προβλέψεις του άρθρου 59 παρ.1 του νόμου 3852 για μεταβίβαση της άσκησης αρμοδιοτήτων σε αντιδημάρχους κατά τόπο στα όρια δημοτικών ενοτήτων (πρώην ΟΤΑ) μόνο για τον πρώην Δήμο Νεάπολης και όχι για την πρώην Κοινότητα Βραχασίου, κάνοντας ένα de facto μεροληπτικό διαχωρισμό ανάμεσα στους δύο πρώην ΟΤΑ.

Θεωρώ δευτερεύον και γενικά άνευ ουσιαστικής σημασίας το αν υπάρχει ή όχι αντιδήμαρχος με τοπικές αρμοδιότητες στην περιοχή της πρώην Κοινότητας Βραχασίου. Ούτως ή άλλως οι δυνατότητες παρεμβάσεων του Καλλικρατικού νέου Δήμου είναι περιορισμένες, είτε υπάρχει αντιδήμαρχος με τοπικές αρμοδιότητες είτε όχι.
Όμως η μονομερής απόφαση που πήρε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, με την οποία στην πράξη δεν αποδέχεται την ύπαρξη Δημοτικής Ενότητας Βραχασίου, νομίζω ότι είναι ενδεικτική των προθέσεων του και της σημασίας που θα δείξει για την περιοχή μας τα επόμενα χρόνια. Ελπίζω η συνέχεια να με διαψεύσει.

Γιώργος Μανουσάκης


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟY
Αριθμ. Αποφ. 1
ΘΕΜΑ : Ορισμός Αντιδημάρχων - Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων
Α Π Ο Φ Α Σ Η
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 86, 87 και 89 του Ν. 3463/2006 ΦΕΚ 114/Α/8-6-2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων)
2. Τις διατάξεις του άρθρου 59 του Ν. 3852/2010 ΦΕΚ 87/Α/7-6-2010 (Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης)
3. Τα προβλήματα τις ανάγκες και τους στόχους του Δήμου Αγίου Νικολάου
α π ο φ α σ ί ζ ε ι :
Α) Ορίζει Αντιδημάρχους του Δήμου για το χρονικό διάστημα από 3-1-2011 έως 31-12-2012 τους παρακάτω Δημοτικούς Συμβούλους του επιτυχόντος συνδυασμού κατά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 :
1. Αικατερινάκη Εμμανουήλ
2. Σγουρό Μιχαήλ
3. Κερούλη Μιχαήλ
4. Αφορδακό Νικόλαο
5. Φουλεδάκη Μενέλαο
Β) Μεταβιβάζει και κατανέμει στους ανωτέρω Αντιδημάρχους τις παρακάτω αρμοδιότητες :
1) Στον κ. Αικατερινάκη Εμμανουήλ
  • o Την ευθύνη των Διοικητiκών και Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου, του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), των Ληξιαρχείων, της Διαχείρισης ολικής ποιότητας και ISO, του Γραφείου Επικοινωνίας Πολιτών. Την εποπτεία όλων των θεμάτων που αφορούν τον πολιτισμό, αθλητισμό και Νεολαία
  • o Την ευθύνη της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας και των Τοπικών Κοινοτήτων Βρουχά, Λούμα, Σκινιά
  • o Την τέλεση των Πολιτικών Γάμων από 3-1-2011 έως 30-06-2011
  • o Την εποπτεία και ευθύνη για θέματα διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
  • o Την αρμοδιότητα να συνυπογράφει τους βεβαιωτικούς καταλόγους και τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής δαπανών οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (άρθρο 58 παρ. 1 περ.Ε του Ν.3852/2010, αρ 23 Β.Δ. 17/5-15/06/1959, αρ. 59 του Ν.3852/2010, αρ.87 του Δ.Κ.Κ. και ΕΣ Τμήμα του VII 175/2007).
  • o Την εποπτεία του προσωπικού των παραπάνω υπηρεσιών
2) Σγουρός Μιχαήλ
  • o Την εποπτεία και ευθύνη των :
α) Δ/νση Πολεοδομίας

β) Δ/νσης Δημοτικής Αστυνομίας

γ) Της υπηρεσίας κοιμητηρίων

δ) Λαϊκών Αγορών
  • o Την εποπτεία θεμάτων οικονομίας, τουρισμού και ανάπτυξης
  • o Την ευθύνη των Τοπικών Κοινοτήτων Καλού Χωριού, Πρίνας και Κρούστα
  • o Την τέλεση των πολιτικών γάμων από 1-7-2011 – 31-12-2011
  • o Την εποπτεία του προσωπικού των παραπάνω υπηρεσιών
3) Στον κ. Κερούλη Μιχαήλ
  • o Την εποπτεία και ευθύνη των :
α) Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών (έργα, μελέτες, συντηρήσεις κυκλοφοριακά, ελεύθεροι χώροι, παιδικές χαρές, φωτισμός και συντήρηση σχολείων)
β) Του γραφείου πολιτικής προστασίας
  • o Την ευθύνη της Δημοτικής Κοινότητας Κριτσάς καθώς και των Τοπικών Κοινοτήτων Βραχασίου, Μέσα Λακωνίων, Έξω Λακωνίων
  • o Την τέλεση των πολιτικών γάμων από 1-1-2012 – 30-06-2012
  • o Την εποπτεία του προσωπικού των παραπάνω υπηρεσιών
4) Στον κ. Νικόλαο Αφορδακό
  • o Την εποπτεία και ευθύνη των :
α) Τομέα περιβάλλοντος , καθαριότητας ,πρασίνου, γεωργικής ανάπτυξης και άρδευσης

β) Του Γραφείου κίνησης αυτοκινήτων

γ) Των Τοπικών Κοινοτήτων Ποτάμων, Ζενίων και Λιμνών
  • o Την τέλεση των πολιτικών γάμων από 1-7-2012 – 31-12-2012
  • o Την εποπτεία του προσωπικού των παραπάνω υπηρεσιών
  • o Την χορήγηση των αδειών λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων του Δήμου πλην της Δημοτικής Ενότητας Νεαπόλεως.
  • o Την χορήγηση αδειών λειτουργίας μουσικής του Δήμου πλην της Δημοτικής Κοινότητας Νεαπόλεως
  • o Την ανάκληση την οριστική αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων και λοιπών εγκαταστάσεων καθώς και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικής αρμοδιότητας Δήμου
  • Την εποπτεία των εθελοντικών οργανώσεων του Δήμου
5)Στον κ. Μενέλαο Φουλεδάκη
  • Την ευθύνη της λειτουργίας των Δημοτικών Υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στην Δημοτική Ενότητα Νεάπολης
  •  Την παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων και των εργασιών που εκτελούνται στην Δημοτική Ενότητα Νεάπολης
  • Τη μέριμνα για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης
  • Την ευθύνη των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης και την συνεργασία με τους Προέδρους και εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων (Αγ. Αντώνιου, Βουλισμένης, Βρυσών, Καρυδίου, Καστελλίου, Λατσίδας, Νικηθιανού, Φουρνής και Χουμεριάκου) για επίλυση προβλημάτων τους
  • Τη χορήγηση των αδειών λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων καθώς και την χορήγηση της άδειας λειτουργίας μουσικής στην Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης
  • Την έκδοση βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας
  • Την εποπτεία του τομέα υγείας πρόνοιας και κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου
  • Την ευθύνη λειτουργίας των Δημοτικών Σφαγείων
  • Την εποπτεία του προσωπικού των παραπάνω υπηρεσιών
Γ) Οι Αντιδήμαρχοι στα πλαίσια των ως άνω αρμοδιοτήτων τους υπογράφουν τα πάσης φύσεως έγγραφα σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών που ο κάθε ένας εποπτεύει .
Δ) Οι Αντιδήμαρχοι όταν απουσιάζουν ή κωλύονται τις αρμοδιότητές τους ασκεί ο Δήμαρχος .
Ε) Όταν ο Δήμαρχος απουσιάζει για οποιοδήποτε λόγο τα καθήκοντά του ασκεί ο Αντιδήμαρχος Εμμανουήλ Αικατερινάκης και όταν και εκείνος απουσιάζει ο Μιχαήλ Σγουρός
ΣΤ) Ο Δήμαρχος θα τελεί Πολιτικούς Γάμους όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο και όταν απουσιάζουν οι ορισθέντες Αντιδήμαρχοι
Ζ) Η παρούσα να δημοσιευθεί μία φορά στην Τοπική εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ και να αναρτηθεί σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου .

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΚΟΥΝΕΝΑΚΗΣ

3 Ιαν 2011

Η κατάσταση της παραλίας στο Αμμούδι Αγίου Νικολάου

 Την  ημέρα  της  μεγάλης  κακοκαιρίας  του Δεκεμβρίου,  στις  11-12-10,  είχα  στείλει  στο ιστολόγιο  ΤΑ  ΝΕΑ  ΤΟΥ ΜΕΡΑΜΒΕΛΛΟΥ  μια  φωτογραφία από  τη    θαλασσοταραχή  στην  παραλία  του  Αμμουδίου στον  Άγιο Νικόλαο,  η  οποία  βρίσκεται πολύ κοντά  στα  σπίτι μου. 


Από εκείνη  την  ημέρα  έχουν  περάσει 3  εβδομάδες  και  η  παραλία  βρίσκεται σε  πολύ  κακή  κατάσταση. Πέτρες  και  βράχοι  είναι  διάσπαρτοι  παντού,  υποδομές και πεζοδρόμια έχουν  καταστραφεί,  ενώ  σκουπίδια είναι  διάσπαρτα  στην  παραλία.


 Η παραλία  αυτή  βρίσκεται  μέσα στην  πόλη του Αγίου Νικολάου  και πολλοί πολίτες  την επισκέπτονται ακόμα και το χειμώνα για  χειμερινή κολύμβηση  ή για  περίπατο. Γι΄  αυτό θα  πρεπε  τουλάχιστον  τα σκουπίδια  να  είχαν  μαζευτεί  και να  γίνει  κάποια  πρόχειρη ομαλοποίηση  του εδάφους. Είναι κρίμα  η  εικόνα  που αντικρίζουν  καθημερινά  οι περίοικοι και οι  περαστικοί να είναι τόσο άσχημη  όπως  φαίνεται  στις φωτογραφίες.