18 Δεκ 2010

Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου, για την Διαχείριση των απορριμμάτων

ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ : ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΩΡΑ

Έχουμε κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου, όχι μόνο για τα επαπειλούμενα πρόστιμα, αλλά για την πραγματική ανάγκη της κοινωνίας που δεν είναι άλλη από το να ζούμε στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον.

Σε όλα τα επίπεδα τόσο η Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλου όσο και όλες οι οικολογικές οργανώσεις με παρεμβάσεις τους είχαν επισημάνει για πολλοστή φορά την ανάγκη για άμεση απάντηση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού αλλά και συνολικότερα της Κρήτης προτείνοντας μάλιστα ένα ολοκληρωμένο και εφαρμοσμένο μοντέλο διαχείρισης.

Το μοντέλο αυτό συνοψίζεται στα εξής 10 σημεία:

1) Πρόληψη- Μείωση του όγκου,

2) Επαναχρησιμοποίηση,

3) Οικιακή κομποστοποίηση,

4) Δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης,

5) Διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή με 4 κάδους,

6)Βελτιστοποίηση, επέκταση της εναλλακτικής διαχείρισης (συσκευασίες, ελαστικά, φάρμακα, ογκώδη κλπ ),

7) Δημιουργία διαδημοτικών κέντρων ανακύκλωσης,

8) Συστηματική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση,

9) Κλείσιμο και ουσιαστική αποκατάσταση όλων των χωματερών και φυσικά

10) Όχι στην καύση των απορριμμάτων.

Σήμερα φτάνοντας ουσιαστικά σε αδιέξοδο, το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων επανέρχεται μπροστά μας για μια ακόμα φορά με προσβλητικά απαράδεκτο και εκβιαστικό τρόπο. Η σχεδιαζόμενη από την Περιφέρεια Κρήτης μεταφορά των απορριμμάτων της Ιεράπετρας στον ΧΥΤΑ του Αγίου Νικολάου μόνο προσωρινή λύση μπορεί να δώσει σε ένα χρονίζων πρόβλημα που απαιτεί άμεση απάντηση. Πρακτικά μιλάμε για μετάθεση του προβλήματος σε ένα χρονικό ορίζοντα μερικών μηνών. Παράλληλα επιδιώκεται η κίνηση αυτή να καλύψει πρόσκαιρα τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας και των Δήμων για τον κεντρικό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης.

Η ευθύνη της επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την συνέχιση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ Ιεράπετρας βαραίνει τους μηχανισμούς της κεντρικής εξουσίας που δεν μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα και όχι τις τοπικές κοινωνίες.

Το ουσιαστικό ζήτημα δεν είναι η εξεύρεση χώρων για την επέκταση των ΧΥΤΑ, οι οποίοι πλέον είναι ξεπερασμένοι και ελλειμματικοί στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά η δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) οι οποίοι μετά την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων των Οικολογικών Οργανώσεων θα υποδέχονται μόνο το 10-15% του όγκου των απορριμμάτων που σήμερα υποδέχονται οι ΧΥΤΑ.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν από τα παραπάνω ότι εάν θέλουμε να δώσουμε πραγματικές λύσεις στο πρόβλημα των σκουπιδιών θα πρέπει η φιλοσοφία των υπευθύνων να ξεφύγει εντελώς από την λογική του «κουκουλώματος» του προβλήματος και να σχεδιαστεί μια σε βάθος χρόνου στρατηγική διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης.

17/12/2010

Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου