20 Απρ 2007

"ύποπτα παιχνίδια σε βάρος της Κρήτης"

Σε εγγραφή μου στις 12 Φεβρουαρίου με τίτλο Κακόγουστο αστείο ή επικίνδυνη προβοκάτσια; είχα αναφερθεί στην ύπαρξη ιστοσελίδας με τίτλο "Λαϊκή Δημοκρατία της Κρήτης". Τότε το περιστατικό είχε θεωρηθεί τόσο από εμένα όσο και από τους περισσότερους σχολιαστές μεμονομένο και ενδεχομένως προϊόν κακόγουστης φάρσας.

Δύο μήνες μετά ήρθε με τον πιο ακραίο τρόπο στη δημοσιότητα η εμμονή κάποιων εδώ στο νησί για "ανεξάρτητη Κρήτη". Στον τελικο της ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου στο Παγκρήτιο Στάδιο, φίλαθλοι της ομάδας των Μαλλίων (τα Μάλλια είναι το γειτονικό στη Μίλατο και το Σίσι χωριό με τρομερή τουριστική βιομηχανία) τοποθέτησαν σημαία της Κρητικής Πολιτείας με γραμμένο το σύνθημα "Ανεξαρτησία 2012". Οι δύο φίλαθλοι συνελήφθησαν ενώ το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο από την μεγαλύτερη εφημερίδα της Κρήτης, την "Νέα Κρήτη".


Εγώ με τη σειρά μου έκπληκτος μόλις τώρα ανακάλυψα ότι στο ιστολόγιο μου, στην εγγραφή για την ιστοσελίδα της "Λ.Δ. Κρήτης" συνεχίζεται στα σχόλια ο διάλογος με διατύπωση ακραίων απόψεων με τις οποίες προσωπικά διαφωνώ απόλυτα. Επαναλαμβάνω ότι η Κρήτη ήταν και είναι Ελλάδα και όσοι προωθούν άλλα σενάρια εξυπηρετούν είτε συμφέροντα άλλων κρατών, είτε τα συμφέροντα του υπόκοσμου που δυστυχώς στην κρήτη είναι πολύ ισχυρός.

Ιδού τί αναφέρει το αναλυτικό δημοσίευμα τη"Νέας Κρήτης" (δυστυχώς η ιστοσελίδα της συγκεκριμένης εφημερίδας "www.cretetv.gr" δεν παρέχει την δυνατότητα permalink) :

Μία τεράστια σημαία της Κρητικής Πολιτείας που ανάρτησαν στην κερκίδα νεαροί από τα Μάλια στην έναρξη της διεξαγωγής του τελικού Κυπέλλου ΕΠΣΗ στο Παγκρήτιο Στάδιο - ο οποίος μεταδιδόταν απευθείας από την “ΚΡΗΤΗ ΤV” - κινητοποίησε τις αστυνομικές Αρχές, που ζήτησαν να αποσυρθεί και να διπλωθεί τάχιστα. Οι νεαροί δεν προέβαλαν αντίρρηση, ωστόσο πριν κατεβάσουν το πανό - στο οποίο αναγραφόταν «Ανεξαρτησία 2012» - έσπευσαν να τραβήξουν αναμνηστικές φωτογραφίες, καμαρώνοντας μπροστά από τη σημαία.

Δύο νεαροί προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου για έλεγχο των στοιχείων τους, καθώς αδίκημα δεν υπήρχε, σύμφωνα με την Αστυνομία. Η κίνηση αυτή ωστόσο έχει “θορυβήσει” τις Αρχές, που εστιάζουν στο συμβολικό και προκλητικό χαρακτήρα αυτής της ενέργειας, όπως σημειώνουν.


Ανώτερος αξιωματικός μιλώντας στη “Ν. Κρήτη” σχολίαζε ότι το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό. Η ενέργεια των δύο νεαρών ίσως απλώς έδωσε το έναυσμα στις Αρχές ασφαλείας να κινήσουν το θέμα για πρώτη φορά δημόσια. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Εδώ και πολλά χρόνια οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν και παρακολουθούν στενά οποιαδήποτε δραστηριότητα συσχετίζεται με το ζήτημα της Κρητικής Πολιτείας, εντός και εκτός Ελλάδος. Όπως υπογραμμίζουν, πρόκειται για μείζον πολιτικό θέμα που άπτεται ακόμη και της εθνικής ασφάλειας. «Η σημαία της Κρήτης είναι η ελληνική και τέτοιες ενέργειες μόνο σκοπιμότητα έχουν», σχολίαζε αξιωματικός.

Το ζήτημα της επαναφοράς της Κρητικής Πολιτείας ήταν στα... φόρτε του τη δεκαετία του ’80. Στις αρχές του 1990 οι Αρχές της Κρήτης άρχισαν να επικεντρώνουν τις έρευνές τους γύρω από κάποιες ανώνυμες ευχετήριες επιστολές που αποστέλλονταν σε τοπικές εφημερίδες παραμονές Πρωτοχρονιάς και Πάσχα. Στις επιστολές αυτές υπήρχαν σκίτσα που παρουσίαζαν την Ελλάδα ως ένα τέρας, που άπλωνε το χέρι του και στραγγάλιζε την Κρήτη. Το κρίσιμο ερώτημα το οποίο καλούνταν να απαντήσουν ήταν ποιοι υποκινούσαν όλες αυτές τις ενέργειες.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι Αρχές αντιλήφθησαν μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Οι μυστικές έρευνες, που έφτασαν μέχρι το εξωτερικό, είχαν οδηγήσει σε ένα σημείο που υποχρέωνε τους υποκινητές να... αναστείλουν το σχέδιό τους. Προσωρινά, όπως αποδεικνύεται...

Τα ανησυχητικά μηνύματα τόσο για την ΕΥΠ όσο και τις υπηρεσίες ασφαλείας άρχισαν να επανεμφανίζονται τα δύο τελευταία χρόνια.
Στη διετία αυτή έχει παρατηρηθεί μία εκστρατεία διάδοσης της Κρητικής Πολιτείας και τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά για τις Αρχές. Ολοένα και περισσότερες σημαίες “φιγουράρουν” σε σπίτια, ενώ δεκάδες είναι πλέον τα αυτοκίνητα - ακόμη και επιφανών Κρητικών - στα οποία είναι τοποθετημένο το σύμβολο της Κρητικής Πολιτείας στις πινακίδες. Επίσης κατά εκατοντάδες φτάνουν τα SMS και τα MMS σε κινητά τηλέφωνα. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στο Ηράκλειο, όπου οι Αρχές έχουν καταγράψει (“φακελώσει”) εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων - τόσο στην πόλη όσο και σε χωριά - που έχουν κάνει κεντρικό τους σύνθημα την “Κρητική Πολιτεία” και το όραμα της “αυτόνομης Κρήτης”.
Οι Αρχές ασφαλείας έχουν έγκυρες πληροφορίες ότι η κινητικότητα αυτή... υποκινείται κυρίως από επιχειρηματικούς κύκλους που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, με αιχμή του δόρατος τη Γερμανία. Πολλοί Κρητικοί λαμβάνουν e-mail με ανάλογο περιεχόμενο που τους προτρέπει να συσπειρωθούν για το μεγάλο όραμα της ανεξαρτησίας της Κρήτης. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι όλη η δραστηριότητα υποκινείται και χρηματοδοτείται από μία οργάνωση που εδρεύει στη Γερμανία. Είχαν μάλιστα καταλήξει και στον επικεφαλής. Επρόκειτο για άτομο κρητικής καταγωγής, με ισχυρή θέση και ρόλο στο εξωτερικό, που όμως ως όνομα δεν είναι γνωστό στη μεγαλόνησο.

Προκαταρκτική εξέταση
Στην Ασφάλεια Ηρακλείου οι δύο νεαροί υποστήριξαν ότι ανύψωσαν τη σημαία επειδή αγαπούν την Κρήτη. Σε ερωτήσεις για το ζήτημα της Κρητικής Πολιτείας, δήλωσαν άγνοια. Αργά το απόγευμα αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο για την υπόθεση δόθηκε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, να ληφθούν καταθέσεις και να τεθούν υπόψη της Εισαγγελίας Ηρακλείου.
Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες ασφαλείας τις όποιες δραστηριότητες συσχετίζονται με την Κρητική Πολιτεία και φαίνονται αποφασισμένες να μη μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. Η συγκεκριμένη υπόθεση, με την προσαγωγή των δύο, δεν αξιολογείται ως σοβαρή. Τους προσέφερε όμως στο... πιάτο την ευκαιρία να περάσουν στην... αντεπίθεση και να κινηθούν πιο δραστικά.

Σχετικό δημοσίευμα υπάρχει και στην εφημερίδα του Ηρακλείου "Πατρίς".


Edit: Όπως μας ενημέρωσε ο simiomenos, το θέμα είχε σήμερα συνέχεια, αφού ένα σχολείο από το Ηράκλειο επισκέφθηκε τη Βουλή με την σημαία της Κρητικής Πολιτείας τυπωμένη στην πίσω πλευρά από τις μπλούζες που φορούσαν οι μαθητές, κάτι που προκάλεσε την ήπια αντίδραση κάποιων Κρητικών βουλευτών. Δείτε το σχετικό δημοσίευμα της " Νέας Κρήτης". Διαβάστε και σχετικό σχόλιο.

32 σχόλια:

 1. Πωπω, διάβασα τα σχόλια στο άλλο κείμενο. Απίστευτα!
  Υπάρχουν δηλαδή έλληνες που τα πιστεύουν αυτά? Αν και το αρνούμαι -πιστεύω ότι είναι προβοκάτσια- εντουτοις δε το αποκλείω.

  Έλα αιδοίο στον τόπο σου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Den eixa xrono na diabasw ta sxolia sto allo keimeno, alla fantazomai poly eykola ti 8a lene panw katw. O akraios topikismos dystyxws e3aplwnetai san arrwstia. Poy na deis ki edw ti ginetai me ayta ta 8emata.
  Sorry gia ta greeklish, alla moy exoyn ko6ei to internet spiti kai grafw apo th doyleia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ολες οι περιοχές στην Ελλάδα
  έχουν τη σημαία τους
  πού το πρόβλημα;
  δημοκρατία έχουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. simiomenos3:49 μ.μ.

  Απλή βλακεία ή προβοκάτσια;
  Ότι από τα δύο, καλά θα κάνουμε να προσέχουμε γιατί τέτοια φαινόμενα αν τα αφήσουμε να εξαπλωθούν χαθήκαμε.
  Βέβαια πρόκειται σίγουρα για προβοκάτσια γιατί σημειώθηκε και άλλο ένα περιστατικό.
  http://www.cretetv.gr/news/newsf.php?goid=26051
  Δες εδώ και θα καταλάβεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Despoina3:57 μ.μ.

  Δεν είμαι από την Κρήτη, αλλά την αγαπάω τόσο όσο εάν ήμουν γέννημα θρέμα της. Δεν βλέπω που τους βλάψαμε, που τους μειώσαμε, περισσότερο δηλαδή από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και δεν καταλαβαίνω γιατί έχει προκύψει αυτό το θέμα. Εάν το θέλουν όμως κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει και κυρίως εμείς. Με στενοχωρεί πάρα πολύ το να μας βλέπουν έτσι οι Κρητικοί, αλλά προτιμώ να χωρίσουμε ήρεμα από το να αλληλοσκοτωθούμε.
  Αυτό που με στενοχωρεί περισσότερο όμως είναι ότι σπέρνεται από κάποιους επιτήδειους η διχόνοια μεταξύ μας και δεν βλέπουμε τους γύπες, που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να ορμήξουν.
  Λυπάμαι, ειλικρινά λυπάμαι πάρα πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Περίεργα πράγματα για άλλη μια φορά. Να δούμε που θα καταλήξουν.

  Μπράβο Γιώργο για την ενημέρωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @despoina

  Αυτοί που λένε και κάνουν αυτά τα πράγματα είναι μια οικτρή μειοψηφία.

  Η συντριπτική πλειονότητα των Κρητικών είναι και νοιώθουν Έλληνες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Γ. Μαργαρίτη
  μου αρέσει όταν χρησιμοποιείς καθώς πρέπει εκφράσεις!

  @αυτόνομος
  κάνεις λάθος, η συγκεκριμένη σημαία δεν είναι σημαία της Κρήτης, αλλά σημαία της Κρητικής Πολιτείας, ενός κρατικού μορφώματος, το οποίο ουδέποτε αποδέχθηκε ο Κρητικός λαός.

  @Γιωργία
  Φαντάζομαι ότι μιλάς για την Καταλονία και την χώρα των Βάσκων. Καμία σχέση με την περίπτωση της Κρήτης. Στην Ισπανία υπάρχουν μακροχρόνιες εθνοτικές και πολιτισμικές διαφορές, ενώ στην Ελλάδα και την Κρήτη όχι!

  @σιμιομένος
  ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Πρόκειται για πολύχρονη παρεξήγηση και προβοκάτσια που έχει τις ρίζες της στα συμφέροντα κάποιων!

  @greek alert
  Τρέμω όταν σκέφτομαι τί θα γίνει όταν πάρουν χαμπάρι το θέμα τα αθηναϊκά κανάλια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Θα ασχοληθούν όμως; ή θεωρούν πιο σοβαρό τον γάμο της Πέγκυ Ζήνα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Mh xeitera pia... ti allo tha akusume!

  Efxome na eise kala file Giorgo :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. *mh xeirotera... sorry gia to lathos :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αυτόνομος8:18 μ.μ.

  Και ποιά είναι η σημαία της Κρήτης;

  κάθε τόπος έχει τη σημαία του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Δεν μας έφθανε ο εθνικισμός ήρθε από πάνω και ο τοπικισμός΄και έδεσε το πράγμα!
  Αυτοί όλοι οι λεβέντες έχουν πάρει χαμπάρι γιατί υπάρχει το κόκκινο τετράγωνο με το αστέρι σ΄αυτή την σημαία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @mh xeirotera
  γεια σου κωνσταντίνε, χαιρετισμούς στη Μαλαισία :~)

  @αυτόνομος
  Δεν έχει κάθε τόπος σημαία! Που το βρήκες αυτό; Τι σημαία έχει δηλαδή η Πελοπόνησος;

  @αθεόφοβος
  Αν δεν είχε γίνει η Ένωση με την Ελλάδα, το 1/3 του πληθυσμού της Κρήτης θα ήταν ακόμα Τούρκοι, όπως συμβολίζει το κόκκινο τετράγωνο με το λευκό αστέρι στη σημαία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Καμία διάθεση δεν έχω να υποβιβάσω το θέμα αλλά οφείλουμε να δούμε και την αστεία του πλευρα. Και νομίζω πως κάπως έτσι ξεκίνησε με σχετικές δηλώσεις, σε διαφορετικό χωροχρόνο, δύο συγκεκριμένων "επιφανών" Κρητικών (προτιμώ να μη γραψω ονόματα).
  Βέβαια ο τοπικισμός στην Κρήτη είναι υπαρκτός, όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδος, ωστόσο δεν ξέρω αν μερικοί κουζουλοί είναι αρκετοί ώστε να δημιουργηθεί όντως θέμα. Βέβαια όσοι ζουν στην Κρήτη, προφανώς ξέρουν περισσότερα.
  Ανεξαρτησία και στην πλατεία Ναβαρίνου τώρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Αυτόνομος1:36 μ.μ.

  Σημαία της Μακεδονίας

  http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Flag_of_Greek_Macedonia.svg

  Σημαία της Ζακύνθου

  http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Flag_of_Zakynthos.PNG

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Αυτόνομος1:44 μ.μ.

  Και το κόκκινο αστέρι δεν συμβόλιζε
  τους Κρητικούς Μουσουλμάνους
  αλλά το αίμα που έχυσε ο Κρητικός
  λαός στις επαναστάσης του για αυτοδιάθεση.

  αλλιώς θα 'ταν μισοφέγγαρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Δεν θα μπορούσε στην ίδια σημαία να ήταν μισοφέγγαρο και σταυρός. Αγνοείς ότι βάσει του καταστατικού χάρτη της Κρητικής Πολιτείας το 1/3 των βουλευτών έπρεπε να είναι μουσουλμάνοι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Heraklion_Crete 20125:17 μ.μ.

  Δεν βλέπω γιατι οι 2 νεαροι συνελήφθησαν; Επειδη εξέφρασαν τη διαθεσή τους για απόσχιση; Χούντα έχουμε και τους βάλανε μέσα; Αυτο σημαίνει δημοκρατία στην Ελλάδα; Ελευθερία ιδεών αυτο σημαίνει; Εγω ξέρω οτι υπάρχουν αρκέτοι κρητικοί που έχουν αυτοι την άποψη για ανεξαρτητοποίηση. Στα Χανία και στο Ηράκλειο υπάρχουν αρκετοί. Γιατι σας καίει όμως τόσο πολύ δεν μπορώ να καταλάβω. Πρέπει να γίνει για να βρεί επιτέλους η Κρήτη τη λευτεριά της. Βρήκε τη λευτερία της και ξεφορτώθηκε τους τούρκους καιρός να ξεφορτώθει τους Έλληνες που τίποτε δεν κάνουν για τό νησί μας. Η Κρήτη ανοίκει στους κρητικούς όπως η κύπρος στους Κυπρίους. Δεν βλέπω το λόγο για τόση αντίδραση. Ρωτήστε ένα κύπριο αν θέλει ένωση με την Ελλάδα και θα σας την πεί αναλόγως..

  Ηρεμήστε..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ανώνυμος9:53 μ.μ.

  "Δεν θα μπορούσε στην ίδια σημαία να ήταν μισοφέγγαρο και σταυρός. Αγνοείς ότι βάσει του καταστατικού χάρτη της Κρητικής Πολιτείας το 1/3 των βουλευτών έπρεπε να είναι μουσουλμάνοι;"  Φίλε κάνεις ένα μεγάλο λάθος και ξέρεις τι; είσαι ρατσιστής απέναντι στο κάποτε μουσουλμανικό πληθυσμό της κρήτης. Και αυτό δεν είναι σωστό γιατι οι τουρκοκρητικοί ήταν παλιοί κρητικοί απλά μουσουλμάνοι που εξισλαμίστηκαν αναγκαστικά. Γιατί εδώ στην Ελλάδα οι άνθρωποι κολλάνε στη θρησκεία; Ποιο είναι το πρόβλημα να υπάρχουν μουσουλμάνοι στη Βουλή. Στην Ελλάδα η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη δεν αποκαλούνται Έλληνες;Αλλα το θέμα εκεί δεν είναι.Εγω είμαι της άποψης οτι αν μπορέσει και επωφεληθεί η Κρήτη απο την αυτονομία της, και να λύσει τα προβλήματα της ώς νησι, γιατί κακα τα ψέματα έχει ένα σωρό προβλήματα, να γίνει αυτόνομη, να τεθεί υπο την προστασία μιας μεγάλης δύναμης, αν πεί καποιος το επιχείρημα οτι οι τούρκοι θα εισβάλουν. Τώρα δηλαδή γιατί δεν έισβάλουν και θα εισβάλουν τότε αν γίνει αυτόνομη; Θα φοβηθούν την Ελλάδα; Αν κατουρήσουν στην Ελλάδα οι Τούρκοι πάει πνιγήκαμε. 80.000.000 τούρκοι και 10.000.000 Έλληνες πάει το παιχνίδι όποτε αποφασίσουν χάνουμε. Γιώργο Μανουσάκη είσαι Λασιθιώτης. Και εγώ ως Χανιώτης μου αρέσει πολύ το Λασίθι γιατί έχει μείνει αγνό και κοσμοπολίτικο και δεν έχει περάσει η Αθηναική κουλτούρα και η ισοπέδωση της παράδοσης στο Λασίθι. Αντί για να μαλώνουμε οι Δυτικοί με τους Ανατολικούς να ενωθούμε και να συσπειρωθούμε για να βρούμε τη καλυτερη λύση για τη Κρήτη μας, είτε αν αυτή η λύση επέλθει με αυτονομία είτε με οτιδήποτε και να μην πνίξουμε το νησί μας..

  Φιλικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Ανώνυμος3:43 μ.μ.

  Απλά πραγματάκια. 1ον η Κρήτη είναι Ελληνική, 2 νούμερα σε ένα γήπεδο και ένα νούμερο 2 απαντήσεις πριν από εμένα δεν θα το αλλάξουν αυτό. 2ον ας λειτουργήσει επιτέλους η ΕΥΠ. Το "Χούντα έχουμε.." είναι ΗΛΙΘΙΟ. Ο Έλληνας έχει συνηθίσει στην ανυπαρξία νόμων και όποτε λειτουργούν νομίζει ότι είναι φασιστικό. Και για τα παλικάρια ούτε που λειτούργησαν! Δεν τους κρατήσανε επειδή δεν παραβίασαν κανένα νόμο. Τι σκατά κράτος δεν έχει νόμους εναντίον τέτοιων καταστάσεων; Ξανά, ας δουλέψει η ΕΥΠ να τελειώνουμε με τα φίδια.

  Ρέθυμνο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. @ Heraklion_Crete 2012
  Στην Κρήτη κατοικούσαν Τουρκοκρητικοί και όχι εξισλαμισμένοι Έλληνες. Αυτό το βεβαιώνουν οι ιστορικές πηγές, αλλά και τα λογοτεχνικά κείμενα της εποχής, όπως ο"Καπετάν Μιχάλης" του Καζαντζάκη, το βιβλίο-ύμνος στην Κρήτη και στην αντίσταση της. Αν δεν είχε γίνει η Ένωση και δεν είχε γίνει η ανταλλαγή πλυθησμών του 1925, σήμερα η Κρήτη θα είχε την τύχη της Κύπρου. Και μην λέτε ότι οι Κύπριοι είναι μια χαρά και ζούνε σε μια πλουσιότερη από την Ελλάδα χώρα, γιατί το νησί τους είναι σήμερα ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΟ. Λατρεύω τον τόπο μου και το χωριό μου (πιστεύω ότι αυτό φαίνεται και από τις άλλες εγγραφές μου στο ιστολόγιο αυτό) και δεν θα δεχόμουνα για όλο το χρυσάφι του κόσμου να δω το νησί αυτό ποτέ διχοτομημένο (πλέον βέβαια αυτό δεν γίνεται). Μπορώ να καταλάβω όμως τους Κύπριους που διώχτηκαν από τα σπίτια τους και τα χωριά τους στην Βόρεια Κύπρο. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που η Κρήτη δεν είχε την τύχη της Κύπρου, επειδή βέβαια κατάφερε να ενωθεί με την Ελλάδα.

  ...μερικά ακόμη:
  Την Κρητική Πολιτεία ο λαός της Κρήτης ποτέ δεν την αποδέχτηκε ως κρατικό μόρφωμα. Από την πρώτη στιγμή, από το 1898, στόχος ήταν η Ένωση. Το σύνθημα των Κρητικών αγώνων ήταν "Ενωση ή Θάνατος". Οι άλλοι έλληνες ήρθαν και πολέμησαν πολλές φορές στο πλευρό των Κρητικών, οι περίφημοι "Λιάπηδες", κάποιους από αυτούς περιγράφει ο Καζαντζάκης στον "Καπετάν Μιχάλη". Οι Κρητικοί ως ανταπόδωση πήγαν και πολέμησαν στους Μακεδονικούς αγώνες. Η επανάσταση στη Θέρισσο έγινε ενάντια στην Κρητική Πολιτεία με μοναδικό αίτημα την Ένωση. Οι κρήτες βουλευτές το 1911 πήγαν στην Ελληνική Βουλή και ο Βενιζέλος για διπλωματικούς λόγους έβαλε τους χωροφύλακες και τους έβγαλαν με το ζόριέξω απλο την Βουλή. Η Ένωση με την Ελλάδα ήταν η μεγάλη λαχτάρα του Κρητικού λαού, ένωση που τελικά βοήθησε αφάνταστα το νησί, αφού έμμεσα έλυσε το μειονοτικό του πρόβλημα. Όσοι μιλάνε σήμερα με θαυμασμό για την Κρητική Πολιτεία είναι κατά τη γνώμη μου απλά ανιστόρητοι και παραπλανημένοι από τον χυδαίο κρητικό τοπικισμό των τελευταίων δεκαετιών.

  ...και για να τελιώνουμε:
  ναι είμαι από το Λασίθι, αλλά είμαι από τη Μίλατο και το Βραχάσι. Τα μόνα χωριά της αντολικής Κρήτης που οι κάτοικοι τους είχαν το θάρρος και τη δύναμη να απαιτήσουν δυναμικά από την κεντρική εξουσία αυτό που θεωρούσαν δίκαιο για τον τόπο τους, και τελικά δικαιώθηκαν. Δυστυχώς στην Κρήτη στον περισσότερο πληθυσμό έχει χαθεί η συνείδηση της συλλογικής δράσης και της δυναμικής διεκδίκησης. Αντί οι κάτοικοι να ζητούν από τους πολιτικούς να κάνουν κάτι για τον τόπο τους, ζητούν μόνο προσωπικά ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις. Έτσι ακριβώς έχουν γιγαντωθεί στην Κρήτη φαινόμενα όπως η Καλλιέργια ναρκωτικών και η εγκληματικότητα. Με τις κουμπαριές και τις συντεκνιές με τους πολιτικούς και των 2 κομμάτων της εξουσίας.
  Αν οι Κρητικοί θέλουν να αποκτήσουν οδικό δίκτυο σαν την υπόλοιπη Ελλάδα το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να σταματήσουν να ζητούν προσωπικά ρουδφέτια και εξυπηρετήσεις και να απαιτήσουν δρόμους καιυποδομές. Μπορεί σήμερα να μην έχουμε δρόμους, αλλά τα περισσότερα παιδιά μας υπηρετούν στην Πολ. Αεροπορία και στις στατ. μονάδες της Κρήτης. Γιατί άραγε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. @ Heraklion_Crete 2012: Μήπως θα ήθελες να υποστεί και η Κρήτη όσα η Κύπρος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Ανώνυμος9:00 μ.μ.

  Στην Κρήτη κατοικούσαν
  εξισλαμισμένοι Κρητικοί
  μέχρι και σήμερα κρατάνε
  τα τραγούδια και τις παραδόσεις τους
  τη γλώσσα τους στη Μικρασία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. το κόκκινο τετράγωνο με το αστεράκι στη σημαία της κρητικής πολιτεία συμβόλιζε πως τη κρήτη παρέμενε υπόδουλη στον Σουλτάνο!! ντίπ βλάκες είσαστε μερικοί??????

  ο Βενιζέλος μαλάκας ήταν που κήρυξε επανάσταση και ένωση με την Ελλάδα!! διαβάστε ιστορία και κόψτε τους μπάφους μερικοί!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Ανώνυμος2:56 π.μ.

  Θα ήθελα να αναφέρω και ένα άλλο παράγοντα σε όσα έχω ήδη γραφτεί από προηγούμενους bloggers. Η Ελλάδα σε λίγα χρόνια-δεκαετίες βάσει υπογεννητικότητας θα είναι θα είναι 7 εκ και οι Τουρκιά 105 εκ. Σαν έλληνας η συναισθηματική πλευρά μου λέει ότι οι λεβέντες της Κρήτης, τα παλικάρια της Μακεδονίας και οι τραντελληνες του Πόντου θα σώσουν τον Τόπο αλλά είμαι και πραγματιστής: όσους και να φάμε παραμένουν παρά πολλοί. Το ελάττωμα μας είναι ότι ταυτίζουμε την ορθοδοξία με την εθνική μας ταυτότητα. Δεν είναι έλληνες οι Τούρκο-φωνοι Καππαδοκες? δεν υπήρχαν σλάβο-φωνοι μακεδονομάχοι? Τι θέλω να…..ας μεταφράσουμε το Κοράνι στα ελληνικά και να το δώσουμε στους Πομάκους στην Θράκη…Τόσο βαλαντωμένοι είμαστε που χαρίζουμε τους έλληνες μουσουλμάνους του Πόντου, τους Τούρκο-κρητικούς ( της Σμύρνης, του Λιβάνου, της Σύριας και της Λιβύης ) στους Τούρκους? Θέλω όλοι σας να αναλογιστείτε ότι αν η βυζαντινή εκκλησία είχε μεταφράσει το κοράνι στη ελληνική ίσως τώρα στη χειρότερη περίπτωση να συνορεύαμε με ένα το σεντζουκατο του ρουμ και όχι με την Τουρκιά. Το θέμα είναι έχουμε ηγέτες με την προνοητικότητα του Βενιζέλου και την με την Στρατιωτική ιδιοφυΐα του Ιωάννη Μεταξά για να κάνουν σήμερα τα παραπάνω και να σκορπίσουν τους ηλίθιους που προπαγανδίζουν ελεύθερη Κρήτη? Αλήθεια ποιο έθνος σταύρωσε τον ΚΥΡΙΟ ΙΗΣΟΥ ΧΡΗΣΤΟ? Είμαστε έτοιμοι να το παραδεχτούμε πως και αυτοί χρηματοδοτούν το σχέδιο ελεύθερη Κρήτη η φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Ανώνυμος2:59 π.μ.

  http://www.cretan-music.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=0

  http://www.e-telescope.gr/gr/cat02/art02_060626.htm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Ανώνυμος3:24 π.μ.

  Οι παραπάνω σελίδες λένε πολλά αλλά δεν λένε το σημαντικότερο πως η γνώση γενναει την θέληση για πόλεμο και πως μονοί μας έλληνες θα ελευθερωθούμε και από τα κόμπλεξ μας….όπως και το 1821 που περιμέναμε το ξανθό γένος. Το ζήτημα είναι θα αντισταθούμε σε όσους παραδίδουν την Μακεδονία και την Κύπρο και ίσως και την ΚΡΗΤΗ η για λόγους κομματικής νομιμοφροσύνης θα σωπήσουμε και θα ανεχτούμε της ηγεσίες μας? Δεν θελω να βαλω σε δυσκολη θεση τον Κυριο Μανουσακη που μας δινει βημα ( και πρωτη φορα φιλοξενουμε στο blog του και το βρηκα τυχαια από το ιντερνέτ για τα παρακάτω σχόλια που θα κάνω και ίσως δεν ταιριάζουν στο ύφος του ισοτόπου ) αλλά η αγάπη προς την Κρητη δεν συμβαδίζει με την Πολιτική Φιλοσοφία της κύριας Δαμανάκης, του κυρίου Μπιστη και του κυρίου Κουναλακη. Πιστεύει ο ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΣ Κύριος Γιωργάκης Παπανδρέου στα εθνικά πιστεύω του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ? Θα παραδοθεί η Μακεδονία στους Σκοπιανούς από ΜΑΚΕΔΟΝΑ Πρωθυπουργό?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. O polemos eine mia lisi pou tha prepei na tin skeftomaste sto makrino mellon....dioti o polemos simera pou eimaste xreomenoi tha mas epidinosi ikonomika kai tha exoume apolies disanaplirotes se anthropimi dinamiko. i lisi eine katarxin o kathenas apo mas na skeftete to ethniko kalo kai na katadikazi fenomena ithikis diafthoras...ta ipolipa erxonte me xronia kai kerous

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. pedia gia sas eime neos xristis. sto diko mou blog (http://vaalades.blogspot.com) exo thema gia tous alevides stin tourkia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. 情趣用品,情趣,情色,成人,A片,自拍,情趣用品,情趣,色情,成人影片,色情影片,免費A片,情趣用品,情趣,成人網站,A片下載,日本AV,做愛,情趣用品,情趣,美女交友,A片,辣妹視訊,情色視訊,情趣用品,情趣,色情聊天室,聊天室,AV,成人電影,A片,情趣用品,情趣用品,情趣商品,情趣,情趣情色,A片,AIO,AV,日本AV,色情A片,AV女優,A漫,免費A片,A片下載,情色A片,哈啦聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費視訊聊天,上班族聊天室,080中部人聊天室,視訊聊天室,視訊聊天,成人聊天室,一夜情聊天室,辣妹視訊,情色視訊,成人,成人影片,成人光碟,成人影城,自拍情趣用品,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,日本AV,寄情築園小遊戲,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,色情遊戲,一葉情貼圖片區,色情網站,色情影片,微風成人, 嘟嘟成人網,成人,成人貼圖,18成人,成人影城,成人圖片,成人影片,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,080視訊聊天室,視訊聊天室情趣用品,A片,aio,av,av女優,a漫,免費a片,aio交友愛情館,a片免費看,a片下載,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,色情影片,情色網,色情網站,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人小說,成人電影情趣用品,情趣,情趣商品,自拍,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,H漫,A片,AV,AV女優,A漫,免費A片,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,SEX,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣商品,A片,A片,A片,A片,A片,A片

  ΑπάντησηΔιαγραφή