16 Απρ 2007

πικρός αποχαιρετισμός

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στην τοπική ημερήσια εφημερίδα του νομού Λασιθίου "Ανατολή" την Τετάρτη 11 Απριλίου και είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς δυσάρεστων γεγονότων και καταστάσεων που συνέβησαν στο χωριό την Μεγάλη Εβδομάδα σχετικά βέβαια με την υπόθεση των αυθαιρεσιών του μεγάλου ξενοδοχείου της περιοχής.

Ευχαριστήριο

Την Παρασκευή 6/4, μετά από τετράχρονη θητεία ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου, παραιτήθηκα και νέα πρόεδρος ανέλαβε η Ευαγγελία Λαυρεντάκη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια όλα τα μέλη του παρόντος διοικητικού συμβουλίου, τον Γ.Λασιθιωτάκη, τον Ν. Μαρτίνοβιτς, το Γ. Μάμο, την Ε. Λαυρεντάκη, τον Γ. Σπαθαράκη και την Μ. Χουρδάκη για την καλή και αποτελεσματική συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια. Ευχαριστώ ακόμα τα μέλη του προηγούμενου συμβουλίου Γ. Μπαρκαλάκη και Κ. Συλλιγάρδου, όπως επίσης και τις κυρίες Μαίρη Μαρτίνοβιτς Σφυράκη και Μαρία Μάμου Χουρδάκη, οι οποίες αν και απλά μέλη του συλλόγου είχαν καθοριστική συνεισφορά σε όλες τις εκδηλώσεις που οργανώσαμε αυτά τα 4 χρόνια. Το παράδειγμα τους θα προσπαθήσω να μιμηθώ και εγώ πλέον ως απλό μέλος του συλλόγου. Θέλω τέλος να ευχαριστήσω όλους τους χωριανούς για την υποστήριξη που πρόσφεραν στο σύλλογο αυτά το διάστημα και για την σημαντική εθελοντική εργασία τους, που όμοια δύσκολα συναντά κανείς σε άλλα χωριά.


Από το 2003 όλοι μαζί καταφέραμε να παραγματοποιήσουμε 8 μεγάλες εκδηλώσεις (κλήδονας, Δεκαπενταύγουστος Χριστούγεννα) ιδιαίτερα επιτυχημένες και μαζικές. Ακόμη καθιερώσαμε την έκδοση ημερολογίου, τη διεξαγωγή εκδήλωσης για τα παιδιά με τον ’γιο Βασίλη κάθε πρωτοχρονιά και επιτεύχθηκε η δημιουργία ιστοσελίδας για το σύλλογο και τη Μίλατο, ενώ ο σύλλογος απέκτησε απαραίτητο για τις εκδηλώσεις εξοπλισμό (1000 καρέκλες κλπ). Σε κοινωνικό επίπεδο ο σύλλογος πρόσφερε πολλά στην τοπική κοινωνία αφού ανέλαβε την διεκπεραίωση και το κόστος μεγάλου μέρος των αυτοδιοικητικών αναγκών λόγω του πολιτικού προβλήματος που υπήρχε στην περιοχή με την αναγκαστική συνένωση με το δήμο Νεάπολης. Τώρα που το πρόβλημα αυτό λύθηκε με τη δημιουργία της Κοινότητας Βραχασίου, κάποιοι θεώρησαν και προσπάθησαν να επιβάλουν ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου δεν δικαιούται να έχει πλέον δικαίωμα άποψης, παρέμβασης και ούτε καν ενημέρωσης για τα μεγάλα προβλήματα του χωριού, όπως ο παραλιακός δρόμος Μιλάτου Σισίου και η καταστροφή της παραλίας βολάκοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παραιτήθηκα. Εξακολουθώ πάντως να πιστεύω και να υποστηρίζω γενικότερα ότι μετά το σχέδιο Καποδίστριας και τις συνενώσεις των Κοινοτήτων, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι αποτελούν από τα ελάχιστα εναπομείναντα κύτταρα δράσης και εκπροσώπησης των μικρών τοπικών κοινωνιών και έτσι πρέπει να παραμείνουν.

Γιώργος Μανουσάκης, Μίλατος