11 Νοε 2008

Alarm city

Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια από τις τουριστικές πόλεις της Ελλάδας. Τους μήνες της τουριστικής περιόδου στους δρόμους της πόλης υπάρχει καθυστέρηση στην κυκλοφορία των οχημάτων, σχετικά φυσιολογική και αναμενόμενη λόγω της πληθώρας των επισκεπτών.

Τους χειμερινούς μήνες όμως αν και μειώνονται στο ελάχιστο οι επισκέπτες, η κατάσταση στους δρόμους επιδεινώνεται. Σε κάθε δρόμο της πόλης, από τον πιο κεντρικό ως τα στενά στις γειτονιές, επικρατεί πλήρης ασυδοσία στην στάθμευση των οχημάτων, ασυδοσία που σε κάνει να σκέφτεσαι διπλά το αν θα κινηθείς με αυτοκίνητο. Ανάβοντας τα φώτα ανάγκης στο αυτοκίνητο (alarm) οι περισσότεροι κάτοικοι σταματούν όπου να ΄ναι χωρίς να νοιάζονται αν δυσχεραίνουν την κυκλοφορία των άλλων οχημάτων.

Χαρακτηριστικότερο σημείο αποτελεί η οδός Επιμενίδου, στην οποία πρόσφατα έγιναν έργα αναβάθμισης, με δεκάδες θέσεις στάθμευσης αριστερά και δεξιά και με διπλή διαχωριστική στη μέση ώστε να υπάρχει κίνηση και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Παρόλα αυτά καθημερινά μετατρέπεται σε δρόμο ενός ρεύματος αφού κάθε ώρα της ημέρας το ένα από τα δύο ρεύματα (ή εναλλάξ) είναι πιασμένο από αυτοκίνητα με alarm. Όσοι σταματούν έτσι, το κάνουν , όχι γιατί δεν υπάρχουν παρακάτω θέσεις στάθμευσης, αλλά για να μην περπατήσουν έστω 30 μέτρα από το σημείο προορισμού τους.

Βασικοί υπεύθυνοι της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη είναι η αστυνομία και η δημοτική αστυνομία, που δείχνουν καθημερινή ανοχή στο θέμα αυτό. Είμαι σίγουρος ότι αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους το φαινόμενο των alarm δεν θα υπήρχε, όπως έγινε με το ζήτημα με τα κράνη, που λόγω της σωστής αστυνόμευσης και των προστίμων οι περισσότεροι πλέον μοτοσυκλετιστές τα φορούν και μέσα στην πόλη!