23 Αυγ 2017

Τα εγκλήματα του Καπιταλισμού


Η  αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών ανάμεσα στα μνημονιακά κόμματα για τον αν έγιναν ή όχι μαζικά εγκλήματα όπου εφαρμόστηκε μια μορφή κομμουνισμού είναι πολύ βολική και για τα δύο κόμματα που εκ των πραγμάτων εκφράζουν και εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες δεξιές πολιτικές (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) .
Όμως πέρα από το παρελθόν, η σκληρή πραγματικότητα του παρόντος χρόνου δείχνει ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα τα διαπράττει το κοινωνικό  σύστημα στο οποίο ζούμε σήμερα δηλαδή ο Καπιταλισμός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Παγκόσμια Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ:
-1 στους 5 ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, πάσχει από χρόνιο υποσιτισμό. Συνολικά επηρεάζονται 777 εκατομμύρια άνθρωποι
-Κάθε χρόνο πεθαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες 12 εκατομμύρια παιδιά. Το 55% των θανάτων αυτών οφείλεται στην κακή διατροφή
-2 δισεκατομμύρια άνθρωποι από τους οποίους το 52% είναι έγκυοι γυναίκες και το 39% είναι παιδιά, υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχειών που τους προκαλεί αναιμία
-Υπολογίζεται ότι 100 έως 140 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Α, η οποία προκαλεί τύφλωση
-177 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν κανονική σωματική ανάπτυξη λόγω υποσιτισμού και πείνας
-Ένα ποσοστό των βρεφών, που κυμαίνεται από 17% μέχρι ακόμη και 50% του συνόλου των βρεφών στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, γεννιούνται με χαμηλό βάρος γέννησης
-740 εκατομμύρια ανθρώπων πάσχουν από έλλειψη ιωδίου.Οι αναιμίες που προκύπτουν λόγω έλλειψης σιδήρου είναι υπεύθυνες για το 20% των θανάτων  των μητέρων στην Αφρική και στην Ασία.
-Η χρόνια πείνα αυξάνει την ευπάθεια στις ασθένειες. 
-Οι ελλείψεις της διατροφής σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία προκαλεί ανεπάρκεια της σωματικής ανάπτυξης των παιδιών, μειωμένη ανάπτυξη των πνευματικών ικανοτήτων και τύφλωση.

Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Oxfam που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του 2017:
-Μόνο 8 άνδρες έχουν τον ίδιο πλούτο με  το φτωχότερο 50% όλης της ανθρωπότητας, που αντιστοιχεί σε 3,6 δισ. ανθρώπους. Η Oxfam σχολιάζει επίσης ότι κανείς από αυτούς τους οχτώ δεν έχει δημιουργήσει την περιουσία του λόγω σκληρής δουλειάς και ταλέντου, αντίθετα η μεγάλη περιουσία κληροδοτήθηκε και ενισχύθηκε μέσω επιχειρηματικών κλάδων που είναι επιρρεπείς σε διαφθορά. 
-7 στους 10 ανθρώπους ζουν σε χώρα που έχει βιώσει αύξηση της ανισότητας τα τελευταία 30 χρόνια.
-Οι πλούσιοι συσσωρεύουν πλούτο με τέτοιους ρυθμούς ώστε σε 25 χρόνια θα εμφανιστεί ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στην ιστορία της ανθρωπότητας. 
-Η φοροαποφυγή των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών κοστίζει στις φτωχές χώρες 100 δισ. κάθε χρόνο. Αυτό είναι ένα ποσό αρκετό για την παροχή εκπαίδευσης στα 124 εκατ. παιδιά που μένουν εκτός σχολείου και την αποφυγή περίπου 6 εκατ. θανάτων παιδιών που αδυνατούν να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) 4.901 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους το 2016 διαπλέοντας τη Μεσόγειο για να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, ενώ για το 2015 οι αντίστοιχοι θάνατοι μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο ήταν 3.777. Όπως είναι αναμενόμενο, όσο αυξάνεται η ανισότητα και η φτώχεια θα αυξάνεται ο ετήσιος αριθμός ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια να μετακινηθούν προς τόπους που μπορούν να ζήσουν με στοιχιώδεις ανθρώπινες συνθήκες.

Αυτός είναι τα εγκλήματα του καπιταλισμού που έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες και προκαλεί ετησίως  εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον πλανήτη, ενώ θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τα εκατομμύρια νεκρούς κάθε χρόνο από τους πολέμους που γίνονται για να πωλούν όπλα και οπλικά συστήματα οι μεγάλες βιομηχανίες όπλων της δύσης.
Ο Καπιταλισμός είναι ένα κοινωνικό σύστημα απάνθρωπο, που δυστυχώς έχει καταφέρει να επιβληθεί απόλυτα στην ανθρωπότητα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και να μην αμφισβητείται σχεδόν πουθενά...

Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής
Μέλος ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ