23 Δεκ 2011

Μέσα σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας του δικτύου natura 2000 έχουν χωροθετηθεί οι αδειοδοτημένες ΑΠΕ στην περιοχή Βραχασίου!


 Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα και τους χάρτες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εκδώσει από τις 29 Σεπτεμβρίου 2011 άδεια κατασκευής υβριδικού υδροηλεκτρικού σταθμού στη θέση Φονιά Δέτης στο Βραχάσι, στην εταιρία «Aries Aiolos Ενεργειακή Α.Ε.». Ο υδροηλεκτρικός σταθμός θα αποτελείται από δύο τεράστιες ανοιχτές δεξαμενές χωρητικότητας 350.000 κυβικών μέτρων με υψομετρική διαφορά 560 μ. , από 4 αντλίες ισχύος 5 MW που θα ανεβάζουν το νερό στην υψηλότερη δεξαμενή και από 4 υδροστρόβιλους ισχύους 5 MW που θα λειτουργούν και θα παράγουν ρεύμα όταν το νερό θα κατεβαίνει στη χαμηλότερη δεξαμενή.
Οι αντλίες που θα ανεβάζουν το νερό στην επάνω δεξαμενή θα λειτουργούν με αποθηκευμένο ηλεκτρικό ρεύμα που θα προέρχεται από ανεμογεννήτριες της ίδιας εταιρίας που θα εγκατασταθούν στα Χανιά και στη Σητεία.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον της περιοχής, η άδεια του οποίου δόθηκε με πλήρη άγνοια της τοπικής κοινωνίας.
Σίγουρα η Τοπική  κοινωνία πρέπει να ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για το τί ακριβώς θα κατασκευαστεί και τί επιπτώσεις θα έχει στο φυσικό τοπίο και να εξετάσει δυνατότητες αντίδρασης σε αυτή την εγκατάσταση βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην περιοχή μας.

Ακόμη έχει υποβληθεί αίτηση στη ΡΑΕ από την εταιρία "VENERGIA - ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΟΥΡΝΟΙ" για τοποθέτηση τριών ανεμογεννητριών στου Φονιά το Δέτη, και τεσσάρων στα όρη πάνω από το "μαύρο δάσος".

Επίσης έχει εκδοθεί από τη ΡΑΕ άδεια εγκατάστασης υδροηλεκτρικού σταθμού στην εταιρία “ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.” στις θέσεις «Κουτρούλια & Άνω Λίμνη» των Δήμων Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, σε σημεία που όπως φαίνεται στο χάρτη από τη σελίδα της ΡΑΕ συμπίπτουν με τμήμα του Αζιλακόδασους!

Την άδεια για το υδροηλεκτρικό στου Φονιά το Δέτη μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ.

Την άδεια για το υδροηλεκτρικό στις θέσεις «Κουτρούλια & Άνω Λίμνη» μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ

Το γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ που δείχνει τα σημεία στα οποία έχουν εκδοθεί ή έχουν αιτηθεί άδειες για εγκατάσταση ΑΠΕ μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ.

Όμως, άγνωστο πώς, οι ΑΠΕ αυτές έχουν εγκριθεί να εγκατασταθούν μέσα σε Ζώνη Ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου Natura 2000 και  συγκεκριμένα μέσα στη ζώνη προστασίας ορνιθοπανίδας του Φαραγγιού Σεληναρίου με κωδικό GR 4320013 που όπως φαίνεται στο χάρτη περιλαμβάνει και του Φονιά το Δέτη.


Επίσης  στη θέση "Άνα Λίμνη" κοντά στο Αζιλακόδασος όπου έχει χωροθετηθεί το άλλο υβριδικό υδροηλεκτρικό υπάρχει υψηλή ζώνη προστασίας καταφυγίου άγριας ζωής 


Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφού αν προχωρήσουν τα σχέδια των εταιριών που έχουν αυτές τις εγκεκριμένες άδειες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, το οποίο είναι προστατευμόμενο.
 Mετά τη δημοσιοποίηση του θέματος υπήρξε ενδιαφέρον από πολλούς συντοπίτες για το θέμα και ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει κάποια ανοιχτή συνάντηση για το θέμα αυτό. Πρέπει να ερευνηθεί αν οι άδεις που έχουν δοθεί μπορούν να αμφισβητηθούν νομικά από φορείς της περιοχής, ώστε να επιτευχθεί η ακύρωση τους με κύριο επιχείρημα ότι οι εγκαταστάσεις έχουν χωροθετηθεί εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου natura 2000.

Το χάρτη του δικτύου natura 2000 μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ.

Πληροφορίες και χάρτες από το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.