23 Σεπ 2008

Κυριακάτικη βόλτα στη λίμνη Αγίου Νικολάου

Την Κυριακή που μας πέρασε, βρήκα την ευκαιρία για μια πρωϊνή βόλτα στη Λίμνη του Αγίου Νικολάου, της πόλης στην οποία πλέον μένω.

Η λιμνοθάλασσα αυτή ονομάζεται Βουλισμένη και είναι μια μικρή - πρώην γλυκιά λίμνη , που συνδέθηκε με τη θάλασσα με κανάλι που ανοίχτηκε το 1870.

Έχει διάμετρο 137 μέτρα και βάθος 64.

Σύμφωνα με μύθο, η Θεά Αθηνά (ή/και η Άρτεμις) λουζόταν σε αυτήν.

Αναφέρεται ότι μέλη του γερμανικού στρατού κατά την υποχώρησή τους από την περιοχή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έριξαν μέρος του οπλισμού τους και των οχημάτων τους στη λίμνη.

Τοπικός μύθος αναφέρει ότι η λίμνη δεν έχει πυθμένα. Η άποψη αυτή πιθανόν βασίζεται στο δυσανάλογα μεγάλο της βάθος σε σχέση με την επιφάνειά της ή/και σε διαταραχές στην επιφάνεια ή και την στάθμη του νερού που παρατήρησαν οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια του σεισμού της Σαντορίνης το 1956. Για αυτό το λόγο εικάζεται πως υπάρχει γεωλογική σχέση των δύο θέσεων, αλλά επιστημονικές έρευνες επί του θέματος δεν είναι ακόμα γνωστές.
Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τη wikipedia.

Η λίμνη αποτελεί ένα από τα βασικά αξιοθέατα της πόλης μας και γι΄ αυτό οι άνθρωποι του Δήμου Αγίου Νικολάου την έχουν προσέξει, με διακριτικά έργα διαμόρφωσης και την διατηρούν καθαρή, τόσο στην επιφάνεια, όσο και στις όχθες της.

Ορίστε λοιπόν μερικές από τις φωτογραφίες που τράβηξα το πρωί της Κυριακής:


εικόνα της λίμνης απ΄το παρκάκι που βρίσκεται λίγο ψηλότερα, στη βορειοδυτική πλευρά


...και μια πιο κοντινή


η δυτική, κάπως απόκρυμνη, πλευρά, με τα ...σπιτάκια για τις πάπιες

η ανατολική πλευρά, διακρίνεται το ξενοδοχείο du lac και στο βάθος ο κόλπος του Μεραμβέλλου και τα στειακά βουνάεικόνα της λίμνης από το μυχό της


οι περισσότερες βαρκες ανήκουν στους ερασιτέχνες ψαράδες της πόλης


παλιά αλλά καλοδιατηρημένη αποθήκη των ψαράδων στη βόρεια όχθη της λίμνης


η φιλενάδα μας σκέφτηκε να μεταναστεύσει στη Νάξο


...αλλά τελικά προτίμησε να κάνει παρέα με το Κατινάκι