29 Νοε 2006

Κρήτη και στερεότυπα



Το περιστατικό με την δολοφονία των κυνηγών, θα μπορούσε κάλλιστα να έχει συμβεί σε κάποιο χωριό της Κρήτης. Όμως σίγουρα, σε αυτήν την περίπτωση η αντίδραση των μέσων ενημέρωσης θα ήταν εντελώς υστερική. Θα ακούγαμε για την "εκτεταμένη οπλοφορία" στην Κρήτη, για την κρητική "λεβεντιά", για βεντέτες και άλλα πολλά.

Προσωπικά, δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η εικόνα για την Κρήτη με την οπλοφορία, με τους μαυροπουκαμισάδες, τα 4χ4, τα χασίσια και την μαγκιά! Όμως αυτή δεν είναι η πραγματική εικόνα της Κρήτης και των Κρητικών, παρά μόνο μια μικρής μειοψηφίας. Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι στην ελλάδα δεν το γνωρίζουν, ειδικά αν δεν έχουν έρθει εδώ, ενώ τα μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν το συγκεκριμένο στρευλό στερεότυπο, είτε από τα δελτία ειδήσεων, είτε από σήριαλ στυλ "της αγάπης μαχαιριά". Οι Κρητικοί ζουν και λειτουργούν όπως οι περισσότεροι έλληνες της επαρχίας, χωρίς λιγότερη ή περισσότερη εγκληματικότητα, χωρίς λιγότερες ή περισσότερες ιδιοτροπίες και παραξενιές.Οι μπαλοθιές στους γάμους έχουν περιοριστεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, ενω εκατοντάδες πολίτες καθημερινά λύνουν τις διαφορές τους στις αίθουσες των δικαστηρίων και όχι στα χωράφια χρησιμοποιώντας κουμπούρια (όπως λέει και το γνωστό ανέκδοτο)!

28 Νοε 2006


Αρχίσαμε χθες το μάζεμα των ελιών. Φέτος έχουμε μεγάλη παραγωγή. Θα μαζεύουμε για περισσότερο από ένα μήνα. Μπορώ να πω ότι κουράζομαι αρκετά, αλλά από την άλλη θεωρώ ότι η χειρονακτική εργασία είναι προτιμότερη από την δουλειά γραφείου.

Στην φωτογραφία φαίνονται σακιά με ελιές, προϊον του κόπου μιας μέρας.

26 Νοε 2006

φωτογραφίες από την Μίλατο

ο "Μύλος του Χριστόφορου"


Ξημέρωμα στο λιμάνι της Μιλάτου


κι΄αλλη μία από ξημέρωμα στο Λιμάνι της Μιλάτου


25 Νοε 2006

mega chanel ή pasok tv ?

Εδώ και μία βδομάδα το mega ασχολείται συνεχώς στις ειδήσεις του με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και προσπαθεί να παρουσιάσει τα πράγματα τραγικά. Χωρίς σοβαρά στοιχεία και παραδείγματα και με μοναδικό στοιχείο δηλώσεις διάφορων πολιτών, που επί της ουσίας δεν ξέρουν τίποτα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το mega θυμίζει την ΕΡΤ επί εποχής Ρέππα, έχοντας μετατραπεί ανοικτά σε pasok tv.

Για το θέμα της ακρίβειας δε, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Αν τα ρεπορτάζ του "μεγάλου" καναλιού για τα ποσοστά των αυξήσεων ήταν αληθινά, με τόσες αυξήσεις οι ντομάτες έπρεπε να κοστίζουν 10 Ευρώ το κιλό!

Όσο παράξενο και αν φαίνεται, κατά την γνώμη μου η αντικειμενικότερη ενημέρωση γίνεται από τα δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ.



23 Νοε 2006

Κλέβουν τα καπάκια από τους υπονόμους


γράφει σήμερα στην τελευταία σελίδα η εφημερίδα του Ηρακλείου "Νέα Κρήτη":

"ΚΑΠΑΚΙ για καπάκι δεν έχουν αφήσει στη ΔΕΥΑΗ. Οι παλιατζήδες γυρίζουν το Ηράκλειο και κλέβουν τα καπάκια της αποχέτευσης που πιάνουν πολλά λεφτά ως παλιοσίδερα, γιατί έχουν μεγάλη πυκνότητα μετάλλου και βάρος! Προσοχή, γιατί αν πέσει κανένας μέσα σε καμιά “τρύπα”, δε θα βγει ζωντανός!"

Η είδηση είναι πραγματικά εντυπωσιακή αλλά και τρομακτική!

Η αλλαζονεία σε συνδυασμό με την βλακεία κάποιων μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ επικίνδυνη υπόθεση!

Στην περιοχή μας έχουμε παρόμοιο πρόβλημα με τους παλιατζήδες στον σκουπιδότοπο. Λόγω έλλειψης χώρων ΧΥΤΑ (η επέκταση του ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου θα είναι έτοιμη σε δύο χρόνια) τα σκουπίδια μας πηγαίνουν σε ΧΑΔΑ (χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων) στην Μίλατο. Εκεί λοιπόν στον σκουπιδότοπο πηγαίνουν παλιατζήδες και βάζουν συνεχώς φωτιά στα σκουπίδια για να μένουν και να ξεχωρίζουν τα σίδερα και τα μεταλικά αντικείμενα και να μπορούν να τα πάρουν!

Η φωτιά στον σκουπιδότοπο είναι πολύ δύσκολο να σβηστεί, καίει συνήθως για μέρες και είναι πολύ επικίνδυνη λόγω της τοξικότητας του καπνού, ενώ υπάρχει και κίνδυνος επέκτασης στις διπλανές ιδιοκτησίες. Ακόμη η εικόνα είναι πολύ άσχημη για την περιοχή. Φέτος το καλοκαίρι κάποιοι τουρίστες ρώτησαν τί είναι ο καπνός που βγαίνει συνέχεια και ένας ΄"ξύπνιος" τους απάντησε "ηφαίστειο", "volkano! volkano!

21 Νοε 2006

αστυνομικοί - προβοκάτορες;


Μέσα από την θηριωδία του αναίτιου ξυλοδαρμού του κύπριου φοιτητή στην Θεσσαλονίκηαπό αστυνομικούς με πολιτικά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου, προκύπτει κατά τη γνώμη μου και ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο:

Η παρουσία αστυνομικών της ασφάλειας που ήταν ντυμένοι με κουκούλες και με παλαιστινιακή μαντίλα! Ειδικά η μαντίλα είναι ένδυμα καθαρά ατόμων του αντεξουσιαστικού χώρου. Ανάλογη ένδυση όπως αποδείχτηκε από φωτογραφίες είχαν και αστυνομικοί στην πορεία που έγινε στην Αθήνα.

Είναι λοιπόν φανερό ότι οι αστυνομικοί της ασφάλειας ντύνονται και μεταμορφώνονται σε άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου, χωρίς μάλιστα να είναι διακριτό το πρόσωπο τους.

Συνεπώς είναι πολύ πιθανόν, πολλά από τα άτομα που παρακολουθούμε να δημιουργούν επεισόδια και να περούν μολότωφ και φωτοβολίδες να είναι αστυνομικού που δρουν ως προβοκάτορες!

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι εξίσου αναίτια, βίαιη και εγκληματική ήταν η επίθεση των ΜΑΤ σε μπλοκ της πορείας του πολυτεχνείου. Όπως είδαμε στην τηλεόραση και όπως μάθαμε από τις μαρτυρίες των παρόντων μέσω του indymedia, πριν την λυσαλέα επίθεση των ΜΑΤ δεν μεσολάβησε καμιά σοβαρή πρόκληση και η πορεία εξελίσσονταν κανονικά. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν άγρια και οι παρόντες κτυπήθηκαν πολύ άσχημα χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο!

Δυστυχώς όμως τα ΜΜΕ επικετρώνονται μόο στο περιστατικό της Θεσσαλονίκης και όχι σε αυτό της Αθήνας, που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό!

για τα επεισόδια στην Αμάρυνθο

Η επίσκεψη - διαδήλωση ομάδας ατόμων στην Αμάρυνθο και τα επεισόδια που ακολούθησαν είναι ένα γεγονός που δείχνει πόσο αντίμετρα διαφορετικές απόψεις υφίστανται στην σημερινή ελληνική κοινωνία.
Σαφώς και ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι πολύ ανεπτυγμένα φαινόμενα στην επαρχία, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε το (δυστυχώς!) χαμηλότερο πνευματικό επίπεδο των κατοίκων που μένουν πλέον στα χωριά και τις κωμοπόλεις της επαρχίας και την στενότερη επαφή που έρχονται με τους μετανάστες (και μάλιστα από την θέση του εργοδότη).

Ακραίες ενέργειες διαμαρτυρίας , στα όρια κιόλας της εξύβρισης, το μόνο που πετυχαίνουν είναι την συσπείωση των κατοίκων γύρω από αντίστοιχα ακραίες και ρατσιστικές αντιλήψεις!

Υ.Γ. Δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα ήταν η αντιμετώπιση μιας παρόμοιας πορείας διαμαρτυρίας στον ορεινό Μυλοπόταμο της Κρήτης!

19 Νοε 2006

Για το ακαδημαϊκό άσυλο


Αυτές τις ημέρες συνεχίζεται η προσπάθεια από κάποιους να ανακινηθεί το θέμα της κατάργησης ή του περιορισμού του ακαδημαϊκού ασύλου. Ως βασικό επιχείρημα χρησιμοποιείται το ότι με την κάλυψη του ασύλου νεαροί αντιεξουσιαστές δημιουργούν επεισόδια και προκαλούν καταστροφές στα Τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Υπάρχουν όμως επiχειρήματα και για το αντίθετο:

1. Επεισόδια και καταστροφές από τις ίδιες ομάδες γίνονται συνεχώς σε χώρους εκτός των ιδρυμάτων και μάλιστα πιο συχνά και σε μεγαλύτερη έκταση. Δεν είναι συνεπώς το άσυλο που προκαλεί και καλύπτει τα περιστατικά αυτά!

2. Το άσυλο εμποδίζει την άμεση επέμβαση της αστυνομίας. Δεν εμποδίζει όμως την υποβολή μυνήσεων από τις πρυτανικές αρχές σε όσους προκαλούν ζημιές στην περιουσία των ιδρυμάτων. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν γίνεται και δεν ευθύνεται η ύπαρξη του ασύλου γι΄ αυτό!

3. Η άσκηση βίας από ορισμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι αντιεξουσιαστές, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο ως αξιόποινη ενέργεια, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο. Πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική ότι πρόκειται για "χαβαλέδες" που εκτονώνονται κάθε φορά, αλλά να δούμε ότι πρόκειται για άτομα με συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις που απορρίπτουν την καθεστηκυία καθ΄ ημάς τάξη πραγμάτων, έχοντας πλήρη συνείδηση των ενεργειών τους και που πολύ συχνά απαντούν με βία στην βίαιη προσπάθεια του κράτους να ελέγξει και να αλλάξει την στάση ζωής τους.

Το ακαδημαϊκό άσυλο ως φοιτητής το βίωσα πολύ απλά αλλά και έντονα . Όχι ως ανεξέλεγκτο άτομο που μπορεί να κάνει ότι θέλει μέσα στο ίδρυμα, αλλά ως νέος άνθρωπος με ανησυχίες για την μορφή και την δομή της κοινωνίας που ζούμε και για τις δυνατότητες που μας δίνονται να την αλλάξουμε. ...Με συζητήσεις και εκδηλώσεις, με ενέργειες και διαμαρτυρίες, μακριά από την μεγγένη της κρατικής εξουσίας και του καταναλωτικού προτύπου που επιβάλλει το σύγχρονο λάϊφ στάϊλ και τα μέσα ενημέρωσης.

Οι φοιτητές κατά την γνώμη μου πρέπει να ζουν, να λειτουργούν και να μορφώνονται μέσα σε κλίμα ελευθερίας και προβληματισμού, ενάντια στην λογική της εντατικοποίησης των σπουδών και του κυνηγιού του γρήγορου πτυχίου και του μεγάλου βαθμού.

Τα φοιτητικά χρόνια δεν είναι απλά χρόνια επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, είναι χρόνια κοινωνικής και πολιτικής ωρίμανσης, λίγο πριν το άτομο ενταχθεί πλήρως σε μια αμείληκτη κοινωνία που έχει ως πρότυπα το χρήμα και την επιτυχία.

ΥΓ: Η φωτογραφία είναι από καταστροφές που έγιναν κατά τη διάρκεια κατάληψης του Πολυτεχνείου.

Α.Ε. Νεάπολης - Α.Ο. Βραχασίου: 0-4

Σε ένα παιχνίδι που θεωρητικά θεωρούνταν "ντέρμπι" για την α΄ κατηγορία Λασιθίου, η ομάδα μας έπαιξε απίστευτη μπάλα και ψυχολογικά έσβησε τα όνειρα της Νεάπολης για τίτλο, αφού την υποχρέωσε σε ταπεινωτική εντός έδρα ήττα με 0-4.

Το παιχνίδι του ΑΟΒ είχε εξαιρετική ποιότητα και οι συνδυασμοί των παικτών θύμιζαν "Βραζιλία" με συνεχή τριγωνάκια και 1-2!

Τα 4 γκολ (δύο ο Παπαθεοδωρόπουλος και δύο ο Δέλλιος) ήταν εκπληκτικά και βέβαια θα μπορούσαν να είναι διπλάσια σε αριθμό, αφού χάθηκαν παραπάνω από 10 κλασσικές ευκαιρίες.

Πολύς κόσμος παρακολούθησε το παιχνίδι, απολαμβάνοντας ένα θέαμα που πολύ σπάνια παρακολουθεί κάποιος σε αγώνες τοπικού!

Μπράβο στα παιδιά του ΑΟΒ και καλή συνέχεια!

8 Νοε 2006

Τέλη Νοεμβρίου ξεκινά η ελαιοσυλλογή

Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι δε θα πρέπει να ξεκινήσει το λιομάζωμα νωρίτερα από τις 20 Νοεμβρίου, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ύπαρξης υπολειμμάτων από τα εντομοκτόνα με τα οποία έγιναν οι ψεκασμοί.Εδώ στο Λασίθι, η φετινή χρόνια ξεχωρίζει από την υπερφόρτωση των ελλαιόδενδρων με καρπό. Όλοι ξεκινούν το μάζεμα σε περίπου δύο εβδομάδες. Το μεγάλο θέμα είναι το ποια θα είνα η τελική τιμή του προϊόντος. Όλοι ελπίζουμε να ξεπεράσει τα 3 Ε γιατί κάθε χαμηλότερη τιμή είναι μη συμφέρουσα για τους καλλιεργητές που φροντίζουν τα δέντρα και έχουν μεγάλη παραγωγή.

7 Νοε 2006

Καζανέματα 2006



Την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου βρέθηκα σε ένα καζάνι στο Σίσι. Ο καζανάρης Σ. Κατρινάκης και ο παραγωγός Γ. Διπλαράκης με υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά και δέχτηκαν να φωτογραφηθούν.

Τα καζανέματα είναι μια παράδοση αιώνων που διατηρείται στην Κρήτη και μέσω αυτής παράγεται η ξακουστή ρακή που μας χαρίζει τόσες ευχάριστες στιγμές κατά την διάρκεια του έτους.

Η Ρακή παράγεται από τα στράφυλλα, που είναι τα απομεινάρια του πατήματος των σταφυλιών. για να βγει ο μούστος και στη συνέχεια το κρασί.

Τα στράφυλα τοποθετούνται στο καζάνι και εκεί με τη βοήθεια φωτιάς από καυσόξυλα γίνεται η απόσταξη και παράγεται η Ρακή.

Το Ρακοκάζανο αποτελεί εστία γλεντιού και διασκέδασης, αφού διάφοροι φίλοι του παραγωγού και του καζανάρη μαζεύονται για να δοκιμάσουν από την νέα ρακή και για γευτούν τους περίφημους ρακομεζέδες που ψήνονται στα κάρβουνα του καζανιού.

Τα ρακοκάζανα στην Κρήτη αποτελούν μια πρώτης τάξεως κοινωνική εκδήλωση και γύρω από το καζάνι δίνουν και παίρνουν οι κάθε μορφής συζητήσεις, κοινωνικές, πολιτικές, αγροτικές.