7 Νοε 2006

Καζανέματα 2006



Την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου βρέθηκα σε ένα καζάνι στο Σίσι. Ο καζανάρης Σ. Κατρινάκης και ο παραγωγός Γ. Διπλαράκης με υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά και δέχτηκαν να φωτογραφηθούν.

Τα καζανέματα είναι μια παράδοση αιώνων που διατηρείται στην Κρήτη και μέσω αυτής παράγεται η ξακουστή ρακή που μας χαρίζει τόσες ευχάριστες στιγμές κατά την διάρκεια του έτους.

Η Ρακή παράγεται από τα στράφυλλα, που είναι τα απομεινάρια του πατήματος των σταφυλιών. για να βγει ο μούστος και στη συνέχεια το κρασί.

Τα στράφυλα τοποθετούνται στο καζάνι και εκεί με τη βοήθεια φωτιάς από καυσόξυλα γίνεται η απόσταξη και παράγεται η Ρακή.

Το Ρακοκάζανο αποτελεί εστία γλεντιού και διασκέδασης, αφού διάφοροι φίλοι του παραγωγού και του καζανάρη μαζεύονται για να δοκιμάσουν από την νέα ρακή και για γευτούν τους περίφημους ρακομεζέδες που ψήνονται στα κάρβουνα του καζανιού.

Τα ρακοκάζανα στην Κρήτη αποτελούν μια πρώτης τάξεως κοινωνική εκδήλωση και γύρω από το καζάνι δίνουν και παίρνουν οι κάθε μορφής συζητήσεις, κοινωνικές, πολιτικές, αγροτικές.