23 Μαρ 2019

Σχετικά με τη στελέχωση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου


Από τη διοίκηση  των Διασυνδεόμενων Γ.Ν.Λασιθίου-Γ.Ν.-ΚΥ Νεαπόλεως “Διαλυνάκειο” εκδόθηκε   ανακοίνωση για το  πόσοι εργαζόμενοι έχουν αναλάβει υπηρεσία στο ΓΝΑΝ το τελευταίο τρίμηνο.

Η ανακοίνωση   δεν είναι ακριβής, αφού περιλαμβάνει την πρόσληψη 26 υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου (σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση), χωρίς να αναφέρει ότι στις 31/12/2018 απολύθηκαν 24 υπάλληλοι της ίδιας κατηγορίας γιατί έληξαν οι συμβάσεις και επαναπροσλήφθηκαν (οι περισσότεροι εξ΄αυτών) την επόμενη ημέρα (1/1/2019).
Δηλαδή στην ανακοίνωση παρουσιάζονται ως νέες προσλήψεις, θέσεις που είναι καλυμμένες εδώ και πολλά χρόνια με εργαζόμενους.

Ακόμη,για να υπάρχει αντικειμενικότητα  και ειλικρίνεια στις ανακοινώσεις προς τους πολίτες, θα πρέπει να μην παρουσιάζονται  μονομερώς μόνο όσοι αναλαμβάνουν υπηρεσία, αλλά να αναφέρονται και οι αποχωρήσεις, για να μπορούν οι αναγνώστες να έχουν αντικειμενική εικόνα για την πορεία  ενίσχυσης του Νοσοκομείου με ανθρώπινο δυναμικό.

Τους τελευταίους 3 μήνες έχουν αποχωρήσει από το ΓΝΑΝ
  • 1 ιατρός συντονιστής διευθυντής νευρολόγος ψυχίατρος
  • 1 ιατρός επικουρικός ακτινολόγος (προσλήφθηκε ως μόνιμος)
  • 1 μόνιμη υπάλληλος ΤΕ διοικητικού (συνταξιοδότηση)
  • 1 μόνιμος υπάλληλος ΥΕ διοικητικού (συνταξιοδότηση)
  • 1 μόνιμος υπάλληλος ΔΕ ακτινοεμφανιστής(συνταξιοδότηση)
  • 1 μόνιμη υπάλληλος ΔΕτεχνικού  (συνταξιοδότηση)
  • 1 μόνιμη υπάλληλος ΔΕ παρασκευαστών (υπό συνταξιοδότηση)
  • 1 μόνιμη Νοσηλεύτρια ΤΕ (παραίτηση)
  • 1 Επικουρική Νοσηλεύτρια (παραίτηση)
  • 1 Νοσηλεύτρια με πρόγραμμα ΟΑΕΔ (παραίτηση)
Δυστυχώς το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου εξακολουθεί να αποτελεί το πιο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο της Κρήτης και ένα από τα πιο υποστελεχωμένα στη χώρα, ενώ οφείλονται δεκάδες ημέρες άδειας και ρεπό από τα προηγούμενα έτη σε κάθε εργαζόμενο.

Αυτοί στους οποίους οφείλεται η λειτουργία του Νοσοκομείου είναι οι εργαζόμενοι που εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να μπορούν να λαμβάνουν τις ημέρες άδειας και ξεκούρασης που δικαιούνται, που εργάζονται σε εξαντλητικά ωράρια μη σύμφωνα με όσα προβλέπει η εργασιακή νομοθεσία για να μπορούν να λειτουργούν κανονικά τα τμήματα του Νοσοκομείου και να μπορούν να ξεκινούν και νέες δραστηριότητες.

Η τελευταία μόνιμη θέση νοσηλευτικού προσωπικού για το ΓΝΑΝ προκηρύχθηκε από την κυβέρνηση πριν από δύο και πλέον χρόνια (πριν 27 μήνες) και η τελευταία μόνιμη θέση διοικητικού και τεχνικού προσωπικού προκηρύχθηκε πριν από 22 μήνες.

Στο ΓΝΑΝ  εργάζονται 9 επικουρικοί που η θητεία τους λήγει σε 3 μήνες, και αγωνιούν για το αν θα δοθεί παράταση, ενώ αναμένεται η έκδοση από το Εθνικό Τυπογραφείο της προκήρυξης για να διεκδικήσουν τις θέσεις ως μόνιμες. Ακόμη, η θητεία των μισών εργαζόμενων (12) με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ λήγει σε 10 μήνες.

Η όποια ενίσχυση του Νοσοκομείου με συμβασιούχους, έγινε κατόπιν της δραστηριοποίησης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της και κατόπιν των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, χωρίς μάλιστα να έχουν υλοποιηθεί ακόμα  οι υποσχέσεις που δόθηκαν μετά την κινητοποίηση της 1ης/11/2018 για 15 επιπλέον προσλήψεις επικουρικού προσωπικού μέσα στο 2019.

Από τις 25 θέσεις επικουρικών (πλην ιατρών) που είχαν λάβει έγκριση πρόσληψης το 2018 από τον Υπουργό Υγείας, τελικά προσλήφθηκαν 22 άτομα και 3 θέσεις έμειναν κενές, ενώ συνεχίζονται οι αποχωρήσεις προσωπικού όλων των κατηγοριών (Μόνιμων, επικουρικών και συμβασιούχων ΟΑΕΔ), είτε με παραιτήσεις, είτε με συνταξιοδοτήσεις.

Στις 1/11/2018 η πολιτική ηγεσία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης ενώπιον πολυπληθούς αντιπροσωπίας εργαζομένων του ΓΝΑΝ και υπηρεσιακών παραγόντων του Νοσοκομείου στο Ηράκλειο είχε αποδεχθεί ΄ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο μας και είχε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει η αναγκαία πίστωση στον προϋπολογισμό του 2019 για να προσληφθούν 15 επιπλέον επικουρικοί εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου.  Όμως σύμφωνα με τον εγκριθέντα  προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου για το 2019 και σύμφωνα με τις υπολογιζόμενες δαπάνες για τους ήδη εργαζόμενους επικουρικούς , δεν περισσεύουν στο σχετικό κωδικό χρήματα για πρόσληψη ούτε ενός επικουρικού  εργαζόμενου  για το 2019. 

 Συνεπώς, η ωραιοποίηση της κατάστασης που εξακολουθούμε να βιώνουμε ως εργαζόμενοι στο πιο υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Κρήτης δεν μας βοηθά καθόλου.

Γιώργος Εμμ. Μανουσάκης, Νοσηλευτής
Μέλος του ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων νομού Λασιθίου αιρετός εκπρόσωπος των εργαζομένων