13 Μαρ 2019

Σχετικά με το αίτημα για την επαναφορά της διοικητικής αυτοτέλειας των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου


Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η ρύθμιση για την κατάργηση Νοσοκομείων και οργανικών μονάδων με μια απλή απόφαση υπουργών, ρύθμιση που συμπεριλαμβάνονταν στο πολυνομοσχέδιο για την υγεία, η πολιτική ηγεσία του υπ. υγείας οδηγήθηκε σε αναδίπλωση και την απέσυρε από το ψηφισθέν νομοσχέδιο. 

Επίσης με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε επανήλθε η διοικητική αυτοτέλεια σε 11 Νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο, που θα αποτελούν πλέον ξανά ξεχωριστά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η κυβέρνηση αναφέρει ότι αυτό γίνεται γιατί τα Νοσοκομεία αυτά δεν ωφελήθηκαν από τη συνένωση, χωρίς όμως να προσκομίζονται στην αιτιολογική έκθεση συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό.

Είναι απορίας άξιο με ποια κριτήρια οι κυβερνητικοί παράγοντες επέλεξαν τα συγκεκριμένα 11 Νοσοκομεία για να ζητήσουν την άρση των συνενώσεων, αρχικά από το ΚΕΣΥΠΕ, και στη συνέχεια από τη Βουλή. Μπορεί κάποιος κυβερνητικός παράγοντας να απαντήσει αν μπήκε ποτέ στη συζήτηση η άρση της συνένωσης των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου και η επαναφορά της διοικητικής τους αυτοτέλειας; Έχει γίνει άραγε κάποια επίσημη αποτίμηση και μελέτη για το αν τα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου έχουν ωφεληθεί από τη  συνένωση τους ή όχι και για το αν θα ήταν προτιμότερο να επανέλθει η διοικητική τους αυτοτέλεια;

Μετέχοντας ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο των διασυνδεόμενων και συνενωμένων Νοσοκομείων του ν. Λασιθίου από το 2014. έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη διοικητική συνένωση είναι πολλά περισσότερα από τα οφέλη που έχουν υπάρξει.

Η επαναφορά της διοικητικής αυτοτέλειας των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου  αποτέλεσε και αποτελεί κοινό αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων των Νοσοκομείων και των περισσότερων  φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νομό. 

Γι΄αυτό καλό θα ήταν η σημερινή κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί παράγοντες να πάρουν δημόσια θέση για το θέμα, από τη στιγμή μάλιστα που στο διπλανό νομό διεκόπη η διασύνδεση και πλέον στην Κρήτη μόνο στο νομό Λασιθίου υπάρχουν  συνενωμένα και διασυνδεόμενα Νοσοκομεία, και από τη στιγμή που ξεκινά η διαδικασία για την έγκριση νέων οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας στα Νοσοκομεία.