4 Αυγ 2015

Πρώτη φορά ...απλήρωτοι τον Αύγουστο!

του Γιωργου Μανουσάκη

Πέρασε ο Ιούλιος, μπήκε ο Αύγουστος και σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι πρόσθετες αμοιβές των εργαζομένων από τον Ιανουάριο και μετά, ενώ σε άλλα Νοσοκομεία έγινε μόλις πριν από λίγες ημέρες η αποπληρωμή μόνο των τριών πρώτων μηνών και αυτή "κουτσουρεμένη" λόγω του ότι οι εγκεκριμένες πιστώσεις είναι λιγότερες από τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, σίγουρα όμως κάποιοι θα σπεύσουν να δικαιολογήσουν την κατάσταση αναφερόμενοι στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στο στέγνωμα του κράτους από ρευστό για να πληρώνονται τα χρέη, και την καθυστέρηση στην υπογραφή της τελικής επώδεινης συμφωνίας και του 3ου μνημονίου.

Όμως αν κάποιος παρακολουθήσει αναλυτικά την εξέλιξη της υπόθεσης της αποπληρωμής των πρόσθετων αμοιβών όλους αυτούς τους μηνες θα διαπιστώσει ότι οι καθυστερήσεις δεν είχαν καμιά σχέση με τις διαπραγματεύσεις και ότι ενώ τα σχετικά χρήμτα για τους 3 πρώτους μήνες είχαν κατατεθεί στους λογαριασμούς των Νοσοκομείων από αρχές Ιούνη συνεχίστηκε η καθυστέρηση άλλους 2 μήνες (και να δούμε...).

Πρώτ΄απ΄όλα υπήρχε λάθος στη σχετική τροπολογία της προηγούμενης κυβέρνησης και του υπουργού Βορίδη με την οποία άλλαξε (ξανά) ο τρόπος καταβολής των πρόσθετων αμοιβών και των εφημεριών. Η τροπολογία κατατέθηκε και ψηφίστηκε σε λάθος χρόνο (αφού είχαν καταρτιστεί ήδη οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων) και με λάθος περιεχόμενο (είχαν παραληφθεί οι πρόσθετες αμοιβές και περιέχονταν μόνο οι εφημερίες των ιατρών).

Η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη καθυστέρησε πάρα πολύ να διορθώσει νομοθετικά το λάθος της τροπολογίας Βορίδη, αφού η σχετική τροπολογία κατέθηκε μετά από 3 μήνες (!) στις αρχές του Μάη.
Αφού η τροπολογία ψηφίστηκε και εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ, καθυστέρησε άλλο ένα μήνα (!) η έκδοση μιας απλής ΚΥΑ που καθορίζει τους κωδικούς στους οποίους πρέπει να μπαίνουν οι πρόσθετες αμοιβές στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων.

Και αφού η ΚΥΑ εκδόθηκε αρχές Ιουνίου παρουσιάστηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες τροποποίησης των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων και στην έγκριση τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα τροποποιήσεις προϋπολογισμών που δεν έγκριθεί και να καθυστερεί ακόμα η αποπληρωμή των πρόσθετων αμοιβών αλλά και άλλων δαπανών των Νοσοκομείων όπως η πληρωμή των κανονικών μισθών του επικουρικού προσωπικού.

Είναι εμφανές από τα παραπάνω ότι οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που υπήρξαν στο θέμα της αποπληρωμής των πρόσθετων αμοιβών με ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ήταν τεράστιες και ήταν άσχετες από τις όποιες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στη χώρα.

Δυστυχώς, παρά τους ωραίους λόγους, στην πράξη αποδείχθηκε ότι κάποιοι στην οδό Αριστοτέλους αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν με αδιαφορία το γεγονός ότι το προσωπικό των Νοσοκομείων είναι τόσους μήνες απλήρωτο για τα νυχτερινά, τις αργίες και τις υπερωρίες του.

Στην πράξη βέβαια μοναδική λύση για να ομαλοποιηθεί η διαδικασία αποπληρωμής των πρόσθετων αμοιβών είναι η μεταφορά της στην διαδικασία με την οποία γίνεται η αποπληρωμής της κανονικής μισθοδοσίας από το Γ. Λογιστήριο του κράτους, κάτι που καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει τολμήσει να κάνει...

Πρέπει επίσης να αναφερθούμε και στην περικοπή κατά 20% των εγκεκριμένων πιστώσεων για πρόσθετες αμοιβές του 2015 σε σχέση με το 2014, περικοπή που αν δεν αναπληρωθεί θα οδηγήσει στο να μείνουν στο τέλος του χρόνου απλήρωτες χιλιάδες ώρες εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία.

Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής
Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ