31 Αυγ 2012

Η δημόσια υγεία στο νομό μας (και σε όλη τη χώρα) τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής


Με αφορμή τη δημόσια επιστολή του δημάρχου Ιεράπετρας Σ. Αναστασάκη στον υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ, σχετικά με τη φημολογία μετακίνησης των Γιατρών του Νοσοκομείου Ιεράπετρας σε κλινικές άλλων νοσοκομείων όπου υπάρχουν κενά θα ήθελα να διυεκρινήσω ότι από την πλευρά μας ως σύλλογος εργαζομενων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου δεν έχουμε ζητήσει  να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με μετακινήσεις ιατρών από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας ή από άλλο Νοσοκομείο. 


Η πρόταση μας ήταν και είναι να γίνουν προσλήψεις μόνιμων ή επικουρικών ιατρών για να καλύπτονται τα κενά, και μέχρι να γίνει αυτό (αν γίνει ποτέ με την πολιτική που εφαρμόζεται) να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει στους ιατρούς του Νοσοκομείου να εκτελούν και να πληρώνονται κανονικά (και όχι μέσω των ανύπαρκτων χρημάτων του 9%) για μέχρι 11 εφημερίες το μήνα, όπως ισχύει στα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας.



Είναι αναγκαίο να αντιληφθούν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες του νομού ότι τα μεγάλα εφημεριακά κενά στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου είναι ένα θέμα που αφορά σε όλο τον πληθυσμό του νομού Λασιθίου, αφού στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου υπάρχει η μοναδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η μοναδική μονάδα τεχνητού νεφρού, αξονικός τομογράφος και εκ των πραγμάτων επωμίζεται την αντιμετώπιση μεγάλου  μέρους των σοβαρών και επειγόντων περιστατικών.



Αυτό το μήνα (Αύγουστο) που ο πληθυσμός της περιοχής που καλύπτει το Νοσοκομείο μεγενθύνεται σε μεγάλο βαθμό, στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου το πρόγραμμα εφημεριών είχε τις εξής κενές ημέρες στις παρακάτων κρίσιμες για τη δημόσια υγεία ειδικότητες:
Αναισθησιολογικό: Κενές ημέρες 5,14, 15, 17, 24,25,27,30 (σύνολο 8 ημέρες)
Καρδιολογία: 1, 3, 5, 7, 11,12, 20, 25,27, 30 (σύνολο 10 ημέρες)
Ακτινολογικό: 7, 9, 14, 20,21,22, 24,28,30  (σύνολο 9 ημέρες)
Ορθοπεδική: 2, 6, 9,10, 17, 20, 23, 25, 26, 28,29,30 (σύνολο 12 ημέρες)



Ενδεικτικά αναφέρω ότι την Πέμπτη 30 Αυγούστου στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου σύμφωνα με το πρόγραμμα δεν εφημερεύει ούτε αναισθησιολόγος, ούτε καρδιολόγος, ούτε ακτινολόγος, ούτε ορθοπεδικός!



Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση που μετατρέπει τις εφημερίες του Νοσοκομείου σε επισφαλείς και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.



Λύσεις υπάρχουν (αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω) αλλά όμως για να εφαρμοστούν θα πρέπει να η κυβέρνηση να έχει ως προτεραιότητα την ασφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων και όχι την περικοπή  όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων, αφού όπως αρθρογράφησε πρόσφατα ακόμα και ο (μνημονιακός) καθηγητής Λιαρόπουλος η περεταίρω περικοπή δαπανών από τη δημόσια υγεία θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό και λειτουργει αρνητικά ακόμα και για τα δημοσιονομικά.



Επί τη ευκαρία θα ήθελαν να ξεκαθαρίσω ότι ως Σύλλογος Εργαζομένων ζητούμε να διασφαλιστεί η λειτουργία του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, αλλά δεν θεωρούμε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να κλείσουν ή να υποβαθμιστούν τα άλλα Νοσοκομεία του νομού. Ήδη οι δαπάνες για τα Νοσοκομεία ανά κάτοικο στο νομό Λασιθίου είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες δαπάνες ανά κάτοικο στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων. Ενδεχομένως να χρειάζεται να γίνουν στο νομό μας κάποιες αλλαγές και διευθετήσεις όπως στο θέμα των μαιευτικών κλινικών, όμως  είναι λανθασμένη και αναπόδεικτη η άποψη ότι για τη δυλειτουργία του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου ευθύνεται το γεγονός ότι στο νομό Λασιθίου υπάρχουν άλλα 3 Νοσοκομεία. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας ο  νομός Λασιθίου έχει συνολικά  3.95 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους, τη στιγμή που ο νομός Ηρακλείου έχει 4.02 νοσοκ. κλίνες ανά 1000 κατοίκους και ο νομός Ιωαννίνων έχει 6.42/1000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του 00ΣΑ είναι 5.31 κλίνες ανά 1000 κατοίκους, δηλαδή 22% παραπάνω από τις κλίνες που έχει ο υποτίθεται υπερφορτομένος νομός Λασιθίου.
 Και επειδή κάποιοι επικαλούνται ότι ο νομός μας με τα 4 Νοσοκομεία έχει πολλούς ιατρούς(!) εκεί τα στοιχεία είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικά: Ο νομός Λασιθίου έχει 2.57 νοσοκομειακούς ιατρούς ανά 1000 κατοίκους (ίδιο ποσοστό με το νομό Θεσσαλονίκης) τη στιγμή που ο νομός Ηρακλείου έχει 2.93, ο νομός Σάμου (!) 3.91 και ο νομός Ιωαννίνων 4.11 νοσοκομειακούς ιατρούς ανά 1000 κατοίκους! 


Στους ιατρούς ανά κλίνη ο νομός μας έχει 0.65, πιο κάτω κι από το νομό Αττικής (0.82) και σχεδόν το μισό από τους νομό Σάμου (1.09), ενώ το γειτονικό ηράκλειο έχει 0.73 ιατρούς ανά κλίνη.
Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και στις άλλες κατηγορίες στελέχωσης των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου (νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό κλπ). 
Τα στοιχεία προέρχονται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας  και αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα της δημόσιας υγείας στο νομό Λασιθίου δεν είναι η ύπαρξη των τεσσάρων Νοσοκομείων, αλλά η υποστελέχωση του νομού συνολικά σε προσωπικό υπηρεσιών υγείας, τουλάχιστον σε σχέση με ό,τι ισχύει σε άλλες περιοχές και νομούς της χώρας.


Καλό θα ήταν όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, να το υποστηρίζουν με συγκεκριμένα στοιχεία.
Επίσης καλό θα ήταν  θεσμικοί παράγοντες όπως ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας Μιχ. Σταυρακάκης να βρουν το θάρος να διατυπώνουν δημόσια τις απόψεις που  διαδίδουν σε ιδιωτικό επίπεδο, όπως ότι μοναδική λύση για να παραμείνει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου είναι  να γίνουν Κέντρα Υγείας τα Νοσοκομεία Σητείας και Ιεράπετρας. Όποιοι έχουν τέτοιες απόψεις ας τις διατυπώσουν δημόσια για να τύχουν δημόσιου αντίλογου, αντί να τις πασάρουν στο παρασκήνιο, με τρόπο ύπουλο και χωρίς δυνατότητα αντίκρουσης.


Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η δημόσια υγεία στο νομό μας (και σε όλη τη χώρα) τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων ετών που στοχεύει εμφανώς στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας για να μπορέσει στη συνέχει να κλείσει ή να ιδιωτικοποιήσει Νοσκομεία. Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί τα προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και στα άλλα Νοσοκομεία. Και είναι κατά τη γνώμη μου υποκρτικό τα άτομα που στήριζαν διαχρονικά και στηρίζουν τα κόμματα που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική (πΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜ ΑΡ) όπως ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σ. Αναστασάκης, να εμφανίζονται ως προστάτες του Νοσοκομείου και του συστήματος υγείας που κινδυνεύει από την πολιτική του ίδιου του κόμματος τους!

Γιώργος Μανουσάκης, 
πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου