20 Φεβ 2012

Ανακοίνωση - Ενημέρωση για το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αγ. Νικολάου


Βιώνοντας όλο και περισσότερο τις νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης, των απανωτών Μνημονίων και συνεχόμενων “νέων” μέτρων, όλο και περισσότερο γίνεται επιτακτική η ανάγκη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μόνο μαζί μπορούμε να δράσουμε, μόνο μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε.

Από την αρχή των κινητοποιήσεών μας σαν ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου, φάνηκε η ανάγκη για την λειτουργία ενός Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου πού θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα από τα πιο ευάλωτα τμήματα των πολιτών που κατοικούν μόνιμα ή προσωρινά στον τόπο μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, στους ανασφάλιστους. Έως τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των ανασφάλιστων ήταν οι οικονομικοί μετανάστες, όμως τους τελευταίους μήνες αυξάνονται ραγδαία οι Έλληνες ανασφάλιστοι, ως συνέπεια της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας και της διακοπής λειτουργίας πολλών εμπορικών επιχειρήσεων που οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Η υπαγορευόμενη από την Τρόικα κυβερνητική πολιτική στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, πέρα από το ότι οδηγεί σε σημαντική υποβάθμιση τις παροχές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε όσους διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη, στέλνει στον Καιάδα τους ανασφάλιστους - άπορους πολίτες, που δεν διαθέτουν χρήματα για να εξεταστούν από γιατρό ή για την αγορά φαρμάκων.

Μπροστά σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση, που όπως διαφαίνεται πολύ καθαρά θα γίνει τραγικότερη στο άμεσο μέλλον, νοιώθουμε πως δεν μπορούμε να παραμείνουμε απλοί παρατηρητές και έχουμε το καθήκον να προσφέρουμε τις γνώσεις μας, λίγο από τον χρόνο μας και από το υστέρημά μας και πολύ από την αγάπη για τον διπλανό μας για ένα κοινό σκοπό: Την δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου στον Αγ. Νικόλαο.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου παραχώρησε τον χώρο που θα στεγαστεί, δύο αίθουσες στο παλιό Εργατικό Κέντρο, ενώ με την εθελοντική εργασία και προσφορά αρκετών συμπολιτών μας επιτεύχθηκε η διαμόρφωση του χώρου και εν μέρει η επίπλωσή του.

Οι ανάγκες της προσπάθειας είναι μεγάλες και σε ανθρώπινο και σε αναλώσιμο υλικό.

Η λειτουργία του θα στηριχθεί καθαρά στην εθελοντική εργασία εργαζομένων στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας (γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών κ.α) καθώς και όσων πολιτών θα ήθελαν να βοηθήσουν σε άλλους τομείς όπως σε γραμματειακή υποστήριξη. Ήδη το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για ενεργό συμμετοχή είναι συγκινητικό και δείχνει ότι η μικρή μας κοινωνία δεν έχει χάσει την ανθρωπιά της. Είμαστε βέβαιοι ότι η προσπάθειά μας θα αγκαλιαστεί από όλους τους πολίτες και τους φορείς του τόπου μας. Ιδιαίτερα προσδοκούμε στην στενή συνεργασία και βοήθεια με τον κάθε γιατρό και φαρμακοποιό της περιοχής μας, που εργάζεται είτε ιδιωτικά είτε στο ΕΣΥ, στον βαθμό που νοιώθει ο ίδιος ότι μπορεί να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια.

Ήδη έχουν εκδηλώσει την υποστήριξή τους ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λασιθίου, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, το Τοπικό Παράρτημα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, ενώ η ομάδα των «Αλληλέγγυων Πολιτών» έχει θέσει την δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου ως ένα από τους κύριους στόχους της.

Ιδιαίτερα χρήσιμη θα ήταν και η συνεισφορά του Δήμου Αγ. Νικολάου και ελπίζουμε μελλοντικά να μπορέσει να βρει τρόπους να το υποστηρίξει.

Δεν επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε το καταρρέον σύστημα Υγειονομικής περίθαλψης, γνωρίζουμε δε το περιορισμένο εύρος των δυνατοτήτων μας. Ο στόχος μας ήταν και παραμένει η λειτουργία στην χώρα μας ενός δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας, χωρίς αποκλεισμούς για κανέναν, είτε είναι Έλληνας είτε μετανάστης, είτε ασφαλισμένος είτε ανασφάλιστος.

Ο παραπέρα συντονισμός περιλαμβάνει εβδομάδα συλλογής υγειονομικού υλικού και φαρμάκων και ενημέρωση, διάδοση και στήριξη τού θεσμού. Για όλα αυτά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου όπου θα αναλυθούν και οι τυχόν λεπτομέρειες. Μελλοντικά θα ανακοινωθεί ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού για τις ανάγκες του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου.

Ευχαριστούμε τέλος την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου για την ευγενή παραχώρηση του χώρου, και τους συμπολίτες μας : Γιώργη Βάρδα, Μανώλη Φαζό, Μαρία Τσολάκη, Λένα Νικολοπούλου για τον εξοπλισμό και την διαμόρφωση του χώρου, μα κυρίως όλους εσάς που θα συνεχίσετε με την αρωγή σας στο στήσιμο του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου.

Όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν την προσπάθειά μας, μπορούν να επικοινωνούν εργάσιμες ώρες με τα μέλη της προσωρινής Επιτροπής Λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Γερμανάκη Αντώνη (ιατρός ΕΣΥ) τηλ. 6972576134, Πιταροκοίλη Κωστή (ιδιώτης ιατρός) τηλ. 2841023392, Χαλκιαδάκη Δαμιανό (φαρμακοποιός ΕΣΥ) τηλ. 2841343434 και Ζαγόρο Παναγιώτη (ιδιώτης φαρμακοποιός) τηλ. 2841061180.

Προσωρινή Επιτροπή Λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου