10 Οκτ 2010

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΥΒΕΛΗ, ΝΤΟΡΑΣ, ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Για να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα της οικονομίας και την κοινωνική έκρηξη Μυστικές επαφές για παράταση της εξόφλησης του χρέους




Όλο και πυκνώνουν, ακόμα και εντός της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο Γιώργος Παπανδρέου σχεδιάζει τη συγκρότηση μιας «κυβέρνησης Μνημονίου», μιας συμμαχικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη, της Ντόρας Μπακογιάννη, ακόμα και του ΛΑΟΣ!

Με εξαίρεση τη Δημοκρατική Αριστερά οι υπόλοιποι έχουν, υπενθυμίζουμε, υπερψηφίσει το περιβόητο Μνημόνιο και το στηρίζουν με κάθε τρόπο, με προεξάρχουσα βέβαια την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Οι διακινητές του προαναφερθέντος σεναρίου εκτιμούν πως η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την εντεινόμενη οικονομική κρίση, που πλέον αρχίζει να παίρνει διαστάσεις και κοινωνικής κρίσης. Τα πράγματα θα χειροτερεύουν.

Οι μεγάλες δυσκολίες θα εμφανιστούν τον Φλεβάρη. Τότε, πάντα κατά τις προαναφερθείσες εκτιμήσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της τις απορρέουσες εκ του Μνημονίου.

Το ίδιο περίπου διάστημα η κοινωνική ένταση αναμένεται να έχει χτυπήσει «κόκκινο». Δεν θα είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη.

Ούτως ή άλλως είναι πλέον πολλοί, πάρα πολλοί, ακόμα και εντός της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, εκείνοι που πιστεύουν ότι το 2011 θα είναι πιο δύσκολο ακόμα και απ' το 2010, χρονιά που η Ελλάδα οδηγήθηκε στην «τρόικα» και στο Μνημόνιο. Καθώς δε ο Γιώργος έχει πάντοτε στο βάθος του μυαλού του την έξοδο απ' τη χώρα και την ανάληψη της ηγεσίας κάποιου διεθνούς οργανισμού, αλλά όχι πρόωρα, δηλαδή μέσα στους επόμενους μήνες, θέλει προφανώς να μπορέσει να κυβερνήσει για δύο χρόνια τουλάχιστον ακόμα.

Και μέσα σε τέτοιες συνθήκες αυτό δεν θα είναι καθόλου ένα εύκολο εγχείρημα. Με την οικονομική κρίση πάντα σε πρώτο πλάνο, την ανικανότητα διαχείρισής της και την κοινωνική ένταση ογκούμενη, τα πράγματα θα κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε αδιέξοδο, παρά τη μεγάλη πλειοψηφία που έχει η κυβέρνηση μετά τις περυσινές εκλογές.

Άλλωστε και τυχόν εκλογική αποτυχία των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του επόμενου μήνα θα θέτει εκ των πραγμάτων ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και των βασικών επιλογών της. Και αυτό άσχετα με το ότι η κυβέρνηση μιλά μεν για δημοψηφισματικό χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά τον περιορίζει σε επίπεδο... «Καλλικράτη».

Όμως το σοβαρότερο, επαναλαμβάνουμε, ζήτημα θα είναι ο τρόπος χειρισμού και διαχείρισης της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Απ' την άλλη οι δυνάμει σύμμαχοι του Γιώργου σε μια ενδεχόμενη συμμαχική κυβέρνηση έχουν... δοκιμαστεί στην πράξη.

Αφενός (πλην Κουβέλη) έχουν ψηφίσει το Μνημόνιο. Επίσης έχουν σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων πλην του Μνημονίου.

Πρόσφατα π.χ. τάχθηκαν υπέρ της περαίωσης και υπέρ των κυβερνητικών χειρισμών στην οξεία αντιπαράθεση με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων.

Επίσης μαζί με το ΠΑΣΟΚ πάνε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η στήριξη με τον ΛΑΟΣ και την Ντόρα του Τατούλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η στήριξη απ' την Ντόρα του Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, ενώ η συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πολλές περιπτώσεις σηματοδοτεί μια γενικευμένη προσέγγιση.

Δεν αποκλείεται ακόμα και μια διογκωμένη τεχνητή κρίση, με επίκεντρο την οικονομία, προκειμένου αυτή η συμμαχική κυβέρνηση να περάσει με τα λιγότερα δυνατά «αίματα», δεδομένου ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και στην κοινωνία και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Αν και υπάρχουν και αισιόδοξες εκτιμήσεις, όπως για παράδειγμα ότι «εδώ περάσαμε το Μνημόνιο, δεν θα περάσουμε μια κυβερνητική συνεργασία με την Ντόρα και τον Καρατζαφέρη;».

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι απλά. Η ούτως ή άλλως δεινά δοκιμαζόμενη βάση του ΠΑΣΟΚ λόγω του Μνημονίου πόσες ακόμα αντοχές διαθέτει για να καταπιεί και κάτι τέτοιο;

Πάντως το σενάριο, εφόσον τελικά υλοποιηθεί, θα υλοποιηθεί στις αρχές της άνοιξης.

Μετά δηλαδή την –αναμενόμενη– μεγάλη κρίση του Φλεβάρη ο Γιώργος θα καλέσει στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρέος φάσματος για την αντιμετώπιση της δεινής κρίσης. Και θα βρει –θα έχουν προηγηθεί οι σχετικές διαβουλεύσεις...– ανταπόκριση απ' τους προαναφερθέντες συμμάχους...

Προς παράταση εξόφλησης του χρέους

Βέβαια, θα πρέπει να υπάρχει και κάποια «αντιπαροχή».

Αυτή, σύμφωνα με έγκυρο κυβερνητικό παράγοντα, μπορεί να είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με την «τρόικα» που θα προβλέπει την παράταση εξόφλησης του χρέους πέραν του 2013.

Αυτό, εφόσον η κυβέρνηση το πετύχει, θα δώσει μια ανάσα και ενδεχομένως να λειτουργήσει κατευναστικά στην κατεύθυνση απορρόφησης κατά το δυνατόν των λαϊκών αντιδράσεων, αφού μια παράταση θα κάνει λιγότερο επώδυνα τα αναγκαία για το 2011 μέτρα.

Θα προσφύγει δηλαδή η κυβέρνηση στην «τρόικα» στις αρχές του 2011, αφού προηγουμένως θα έχει πετύχει τη μείωση του ελλείμματος στο 8% περίπου για το 2010 και θα ισχυριστεί ότι:

– Εντάξει, πετύχαμε τον στόχο για το 2010. Αλλά ζητάμε μια παράταση, επειδή η κοινωνία δεν αντέχει και ο κίνδυνος να καταστεί ανεξέλεγκτη η κοινωνική έκρηξη είναι ορατός.

Ευελπιστούν ότι θα την κερδίσουν την παράταση. Και αυτό θα λειτουργήσει υπέρ της συγκρότησης μιας συμμαχικής κυβέρνησης, αφού θα σημαίνει λιγότερο επαχθή μέτρα για το 2011 και τα επόμενα χρόνια...

ΓΑΠ: Τους έκανε όλους

συνυπεύθυνους...

Σχετικά με τον πρόσφατο ανασχηματισμό και τις εκτιμήσεις γύρω απ' αυτόν, υπουργός έκανε στο «ΠΑΡΟΝ» την εξής εκτίμηση:
– Ουδείς μέχρι τώρα προσέγγισε την ουσία. Και η ουσία είναι ότι ο Γιώργος με τον ανασχηματισμό τούς έκανε όλους συνυπεύθυνους για την πορεία της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια μας διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός ενίσχυσε εντός της κυβέρνησης και τα ερείσματα του Βενιζέλου (π.χ. η είσοδος της Μιλένας Αποστολάκη αλλά και άλλων «δικών» του βουλευτών) και του Σκανδαλίδη (έβαλε στην κυβέρνηση και τον πολιτικό του φίλο Γ. Κουτσούκο και όχι μόνο) και του Παπουτσή (είσοδος του ιδίου στην κυβέρνηση, διατήρηση της Ξενογιαννακοπούλου).

Οπότε και την εσωκομματική κριτική αποφεύγει ή εν πάση περιπτώσει μειώνει, και τις ευθύνες μοιράζει.

Μια ευφυής κίνηση, που βέβαια θα κριθεί εκ του αποτελέσματος...

Επίσης όλα δείχνουν ότι έχει πλέον αποφευχθεί το ενδεχόμενο «δίδυμων» εκλογών, εθνικών δηλαδή μαζί με τις αυτοδιοικητικές. Ένα σενάριο που έπαιξε πάντως για καιρό στο Μαξίμου, αφού σχετικές εισηγήσεις είχαν κατατεθεί στον Γ. Παπανδρέου...

Από το Παρόν της Κυριακής 3-10-2010