Τις ημέρες που πέρασαν το νησί μας βρέθηκε στο επίκεντρο της Ελληνικής δημοσιότητας λόγω του φαινόμενου της αυξημένης εγκληματικότητας στον επάνω Μυλοπόταμο και στα Ζωνιανά. Για το θέμα μίλησαν πολλοί που δεν ήξεραν και δεν μίλησαν πολλοί που ήξεραν. Κατά τη γνώμη μου, μια από τις τοποθετήσεις που ξεχώρισαν για την επιδερμικότητα τους ήταν και αυτή του κ. Ν. Κακαλαμάνη. Ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ συνέδεσε την εγκληματικότητα στα Ζωνιανά με την τροπολογία για την επανασύσταση της Κοινότητας Ζωνιανών που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Μάρτιο του 2006. Ανέφερε ότι η ΚΕΔΚΕ ήταν αντίθετη στην συγκεκριμένη τροπολογία και έκανε γνωστό ότι «η ΚΕΔΚΕ ενόψει του Καποδίστρια 2 δεν θα αποδεχτεί παρόμοιες αποφάσεις υπό την πίεση ολιγάριθμων ομάδων και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων». Η τοποθέτηση του κ. Κακλαμάνη είναι από πολλές πλευρές αμφισβητήσιμη. Κι΄αυτό γιατί:
1. Η αυξημένη εγκληματικότητα δεν αποτελεί φαινόμενο που εμφανίστηκε στα Ζωνιανά από το Μάρτιο του 2006 και μετά. Πρόκειται για μια κατάσταση που υφίσταται εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια και ουδέποτε άλλαξε ανάλογα με την αυτοδιοικητική ένταξη του χωριού.
2. Το φαινόμενο βέβαια δεν αφορά μόνο τα Ζωνιανά αλλά και τα άλλα χωριά του Μυλοποτάμου (Λειβάδια, Αξός, Ανώγεια κλπ) που ανήκουν στους Καποδιστριακούς Δήμους Κουλούκωνα και Περάματος και στο Δήμο Ανωγείων. Όμως οι Καποδιστριακοί δήμοι στάθηκαν και αυτοί ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
3. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας σαφώς και δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη την τοπική αυτοδιοίκηση, όμως αντικειμενικά οι δήμοι και οι Κοινότητες έχουν περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στο θέμα αυτό, πέρα από την υποβολή αιτημάτων για αστυνόμευση και επιβολή των νομίμων μέτρων. Αυτό άλλωστε λογικά θα έπρεπε να το γνωρίζει ο κ. Κακλαμάνης αφού στο Δήμο Αθηναίων υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα, με την ύπαρξη του εγκληματικού «παρακράτους» της Ομόνοιας, που διακινεί από ναρκωτικά μέχρι λαθρομετανάστες.
4. Η συγκεκριμένη τροπολογία για την οποία μίλησε ο κ. Κακλαμάνης ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2006 ομόφωνα στη Βουλή, από ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο το ΠΑΣΟΚ διαφώνησε και αποχώρησε. Τότε ο κ. Κακλαμάνης ήταν βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας και δεν εξέφρασε την αντίρρηση του.
5. Η σημερινή τοποθέτηση του κ. Κακλαμάνη γίνεται ερήμην του οργάνου και των φορέων που εκπροσωπεί (Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ, δήμοι και κοινότητες της χώρας) και πριν από το συνέδριο της Ένωσης. Προφανώς, λόγω του μεγέθους του Δήμου του, αγνοεί ότι οι τοπικές κοινωνίες που τις ονομάζει ολιγάριθμες ομάδες που εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες αποτελούν το βασικό κύτταρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης ενός πολύ σοβαρού θέματος, κάτι που δεν είναι συμβατό με το μέχρι σήμερα πολιτικό ήθος του κ. Κακλαμάνη. Δείχνει την αγωνία κάποιων να προσπαθήσουν μέσω του Καποδίστρια 2 να «καπελώσουν» ξανά τις τοπικές κοινωνίες και να επιβάλουν ένα ακόμα πιο συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης που απέχει κατά πολύ από την πραγματική αυτοδιοίκηση. Το θέμα είναι πλέον πώς θα αντιδράσουν στα σχέδια αυτά οι τοπικές κοινωνίες και οι υφιστάμενοι δήμοι και κοινότητες.
Προσθήκη 2: Η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο "ο τρόμος των επενδυτών" αναφέρεται αναλυτικά στο τί συμβαίνει στην περιοχή μας με τη μαφία των μαυροπουκαμισάδων.