31 Αυγ 2007

για τη στάση κάποιων δημοσιογράφων στην καταστροφή

Μέσα από τις εικόνες τις καταστροφής που είδαμε όλοι τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν και άλλες θλιβερές εικόνες που εμένα προσωπικά με εξόργισαν, όχι βέβαια στον ίδιο βαθμο με τις πυρκαγιές, αλλά με εξόργισαν τόσο όσο να κλείσω τελείως την τηλεοραση και να αντλώ πληροφόριση μόνο από το διαδίκτυο.

Μιλάω για τους άρχοντες της υπερβολής, τους δημοσιογράφους που όλες τις ημέρες έδιναν μια εντελώς στρεβλή εικόνα για την καταστροφή,εικόνα σύμφωνη όχι με την πραγματικότητα, αλλά σύμφωνη με τις προσωπικές τους απόψεις και προσδοκίες.

Μιλάω βέβαια πρώτα για τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Π.Σόμπολο, που το απόγευμα της περασμένης κυριακής μας μετέδιδε με παλόμενη φωνή ότι κάηκε το μουσείο της Ολυμπίας και ότι καίγονται τα αρχαία αγάλματα και οι αρχαίοι έφηβοι, αναγκάζοντας βέβαια το κανάλι του να έχει σχετικό υπότιτλο στην ανταπόκριση. Ο δημοσιογράφος αυτός δεν είχε το θάρρος να παραδεχτεί το λάθος του, δεν είχε το θάρρος να ζητήσει μια συγνώμη από τους τηλεθεατές για την αυταπόδεικτη δημοσιογραφική γκάφα. Γιατί είναι κάτι εντελώς διαφορετικό η καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του Κρόνειου λόφου, από την καταστροφή του αρχαιολογικού μουσείου της Ολυμπίας.

Μια μέρα μετά, ο Γιάννης Κανελάκης, γύρω στις 21.30 είχε ανταπόκριση από κάποιο χωριό της Ηλείας αναφέροντας με το γνωστό καταγγελτικό του ύφος ότι το χωριό κάηκε, σπίτια κάηκαν και η πυροσβεστική ήρθε μετά το πέρασμα της φωτιάς από το χωριό. Λίγα λεπτά μετά εμφανίστηκε ξανά στο πλάνο λέγοντας ότι μαζί του είναι ένας πυροσβέστης και άρχισε να τον ρωτάει αν το κράτος έχει εγκαταλείψει τους πυροσβέστες χωρίς νερό και φαγητό. Ο πυροσβέστης απάντησε λέγοντας ότι τηλεφωνικά τον ενημέρωσαν οι συγγενείς του ότι ο κ. Κανελάκης ανέφερε ότι η πυροσβεστική πήγε στο χωριό μετά το πέρασμα της φωτιάς. Είπε λοιπόν ότι θέλει να διευκρινήσει ότι αυτό είναι ψευδές, ότι στο χωριό βρίσκονταν οι πυροσβέστες από το πρωί και ότι σπίτια δεν κάηκαν, παρά μόνο ξερόχορτα από τις αυλές. Ο Κανελάκης κατάπιε τη γλώσσα του (αφού βέβαια αυτός είχε πάει στο χωριό την τελευταία στιγμή), η Τρέμη άρχισε να γενικολογεί ότι κανείς δεν ρίχνει ευθύνες στους πυροσβέστες και η σύνδεση διακόπηκε εσπευσμένα για να μεταδοθούν δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ .

Ανάλογες γκαφες από "υπερβάλλον ζήλο" έκαναν πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι από όλα τα κανάλια (όπως π.χ. ο Κ. Φλουμής στον Αντέννα), κανείς όμως δεν παραδεχτηκε το λάθος του. Λάθη βέβαια που πολλές φορές μπορεί να αποδεικνύονταν και μοιραία, αφού έδιναν λανθασμένες πληροφορίες για την κατεύθυνση των πυρκαγιών και για την ανάγκη εκκένωσης των χωριών.

Δεν πιστεύω ότι το κράτος μας λειτουργεί σωστά στον τομέα της πυρόσβεσης. Ευθύνες για την καταστροφή σίγουρα υπάρχουν μεγάλες και στην κυβέρνηση. Άλλο όμως αυτό και άλλο να προσπαθούν κάποιοι να παραπληροφορήσουν με τέτοιο τρόπο τους τηλεθεατές.

Υπάρχει βέβαια και η αντίπερα όχθη των δημοσιογράφων της ΕΡΤ που τα έβλεπαν όλα ρόδινα και καλά, και η στάση τους είναι εξίσου κατακριτέα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρώ ότι όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι έδειξαν ότι δεν είναι σε θέση να παρέχουν αντικειμενική και ψύχραιμη ενημέρωση σε τέτοια σημαντικά και τραγικά γεγονότα. Κι΄ αυτό δυστυχώς είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο!

12 Αυγ 2007

Μια μαντινάδα για τη μεγαλειοτάτη...


Την προηγούμενη εβδομάδα η πριγκίπισσα Ράνια της Ιορδανίας που έκανε διακοπές στην Ελούντα, επισκέφθηκε την περιοχή μας και έφαγε στο αγαπημένο μας ταβερνάκι στο Βραχάσι, τον "Πλάτανο". Τυχαία εκείνο τα βράδυ ήταν εκεί μια παρέα χωριανών που δεν έχασε την υκαιρία να σκαρώσει ένα αυθόρμητο γλεντάκι για την όμορφη βασίλισσα. Επρόκειτο για τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Βραχασίου και την παρέα που-τρεις μέρες μετά- πήγαμε μαζί στο Αζιλακόδασος (και περάσαμε τέλεια!).

Σήμερα με έκπληξη είδαμε στο Έθνος της Κυριακής ένα εκτενέστατο δημοσίευμα για την επίσκεψη της π. Ράνιας στο Βραχάσι, με αρκετές φωτογραφίες και κατατοπιστικές λεπτομέρειες.

Προσωπικά, είμαι αντίθετος με κάθε μορφή οικογενειακής κληρονομικής εξουσίας, πόσο πιο πολύ όταν συνοδεύεται από αμύθητα πλούτη και υπεπολυτελή ζωή. Είμαι επίσης αντίθετος στη δημοσιοποίηση προσωπικών στιγμών οποιουδήποτε προσώπου, διάσημου και μη, εάν ο ίδιος δεν το γνωρίζει ή δεν το επιθυμεί. Από την άλλη όμως, οφείλω να ομολογήσω ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποτελεί μια πρώτης τάξεως διαφήμιση για την περιοχή μας, για την ομορφιά του τόπου μας και για την φιλοξενία των ανθρώπων εδώ.

10 Αυγ 2007

μια κουραστική (?) ημέρα

Ο Αύγουστος έχει και τα καλά του. Έρχονται όλοι οι παλοί φίλοι από την Αθήνα, από άλλες πόλεις και από το εξωτερικό, και λειώνουμε στην παραλία και στις δραστηριότητες. Σήμερα το μεσημέρι παίξαμε για κανένα τρίωρο beach volley στο Σίσι και μόλις νύχτωσε πήγαμε για ποδοσφαιράκι 6 χ 6 στα Μάλλια. Εννοείται ότι η νύχτα μας βρήκε πτώματα μεν, έτοιμους για ξενύχτι δε!

6 Αυγ 2007

εκδρομή στο Αζιλακόδασος Βραχασίου

Εχθές Κυριακή, είχαμε την ευκαρία να πάμε μια ολοήμερη εκδρομή στο Αζιλακόδασος Βραχασίου. Με πολύ καλή παρέα, με μουσικά όργανα, με καλό κρασί και μπόλικους μεζέδες, περάσαμε μια αξέχαστη ημέρα ανάμεσα στους θεόρατους Αζίλακες, νοιώθοντας στο τέλος της ημέρας πολύ τυχεροί που ζούμε σε ένα τέτοιο τόπο.


Στην παρέα είχαμε και μια καρπαθιώτικη ασκομαντούρα, που μας μάγεψε με τον εκπληκτικό ήχο της:

4 Αυγ 2007

Ντουζιέρα - ψαράς

Ο Γιώργος Μαργαρίτης στο ιστολόγιο του έχει ένα βιντεάκι για μια ελληνική "ευρεσιτεχνεία" σχετικά με το άπλωμα του αντιλιακού στην παραλία. Εγώ σήμερα στην παραλία της Μιλάτου γνώρισα μια άλλη ελληνική "πατέντα",προϊόν της ευστροφίας ενός "δραστήριου" συγχωριανού μου, την ντουζιέρα - ψαρά.

Γιατί να κάθεται ο ψαράς με τις ώρες στην παραλία να περιμένει τα ψάρια να τσιμπήσουν;

Προσαρμόζει το καλάμι του στην πλησιέστερη ντουζιέρα της παραλίας και κάθεται στην παρακείμενη ταβερνούλα απολαμβάνοντας το ουζάκι του. Όταν κάποιο ψάρι τσιμπήσει, το καλάμι λυγίζει ειδοποιώντας έτσι τον τυχερό αραχτό ψαρά. Αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε.

Άντε και καλές ψαριές!