31 Αυγ 2007

για τη στάση κάποιων δημοσιογράφων στην καταστροφή

Μέσα από τις εικόνες τις καταστροφής που είδαμε όλοι τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν και άλλες θλιβερές εικόνες που εμένα προσωπικά με εξόργισαν, όχι βέβαια στον ίδιο βαθμο με τις πυρκαγιές, αλλά με εξόργισαν τόσο όσο να κλείσω τελείως την τηλεοραση και να αντλώ πληροφόριση μόνο από το διαδίκτυο.

Μιλάω για τους άρχοντες της υπερβολής, τους δημοσιογράφους που όλες τις ημέρες έδιναν μια εντελώς στρεβλή εικόνα για την καταστροφή,εικόνα σύμφωνη όχι με την πραγματικότητα, αλλά σύμφωνη με τις προσωπικές τους απόψεις και προσδοκίες.

Μιλάω βέβαια πρώτα για τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Π.Σόμπολο, που το απόγευμα της περασμένης κυριακής μας μετέδιδε με παλόμενη φωνή ότι κάηκε το μουσείο της Ολυμπίας και ότι καίγονται τα αρχαία αγάλματα και οι αρχαίοι έφηβοι, αναγκάζοντας βέβαια το κανάλι του να έχει σχετικό υπότιτλο στην ανταπόκριση. Ο δημοσιογράφος αυτός δεν είχε το θάρρος να παραδεχτεί το λάθος του, δεν είχε το θάρρος να ζητήσει μια συγνώμη από τους τηλεθεατές για την αυταπόδεικτη δημοσιογραφική γκάφα. Γιατί είναι κάτι εντελώς διαφορετικό η καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του Κρόνειου λόφου, από την καταστροφή του αρχαιολογικού μουσείου της Ολυμπίας.

Μια μέρα μετά, ο Γιάννης Κανελάκης, γύρω στις 21.30 είχε ανταπόκριση από κάποιο χωριό της Ηλείας αναφέροντας με το γνωστό καταγγελτικό του ύφος ότι το χωριό κάηκε, σπίτια κάηκαν και η πυροσβεστική ήρθε μετά το πέρασμα της φωτιάς από το χωριό. Λίγα λεπτά μετά εμφανίστηκε ξανά στο πλάνο λέγοντας ότι μαζί του είναι ένας πυροσβέστης και άρχισε να τον ρωτάει αν το κράτος έχει εγκαταλείψει τους πυροσβέστες χωρίς νερό και φαγητό. Ο πυροσβέστης απάντησε λέγοντας ότι τηλεφωνικά τον ενημέρωσαν οι συγγενείς του ότι ο κ. Κανελάκης ανέφερε ότι η πυροσβεστική πήγε στο χωριό μετά το πέρασμα της φωτιάς. Είπε λοιπόν ότι θέλει να διευκρινήσει ότι αυτό είναι ψευδές, ότι στο χωριό βρίσκονταν οι πυροσβέστες από το πρωί και ότι σπίτια δεν κάηκαν, παρά μόνο ξερόχορτα από τις αυλές. Ο Κανελάκης κατάπιε τη γλώσσα του (αφού βέβαια αυτός είχε πάει στο χωριό την τελευταία στιγμή), η Τρέμη άρχισε να γενικολογεί ότι κανείς δεν ρίχνει ευθύνες στους πυροσβέστες και η σύνδεση διακόπηκε εσπευσμένα για να μεταδοθούν δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ .

Ανάλογες γκαφες από "υπερβάλλον ζήλο" έκαναν πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι από όλα τα κανάλια (όπως π.χ. ο Κ. Φλουμής στον Αντέννα), κανείς όμως δεν παραδεχτηκε το λάθος του. Λάθη βέβαια που πολλές φορές μπορεί να αποδεικνύονταν και μοιραία, αφού έδιναν λανθασμένες πληροφορίες για την κατεύθυνση των πυρκαγιών και για την ανάγκη εκκένωσης των χωριών.

Δεν πιστεύω ότι το κράτος μας λειτουργεί σωστά στον τομέα της πυρόσβεσης. Ευθύνες για την καταστροφή σίγουρα υπάρχουν μεγάλες και στην κυβέρνηση. Άλλο όμως αυτό και άλλο να προσπαθούν κάποιοι να παραπληροφορήσουν με τέτοιο τρόπο τους τηλεθεατές.

Υπάρχει βέβαια και η αντίπερα όχθη των δημοσιογράφων της ΕΡΤ που τα έβλεπαν όλα ρόδινα και καλά, και η στάση τους είναι εξίσου κατακριτέα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρώ ότι όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι έδειξαν ότι δεν είναι σε θέση να παρέχουν αντικειμενική και ψύχραιμη ενημέρωση σε τέτοια σημαντικά και τραγικά γεγονότα. Κι΄ αυτό δυστυχώς είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο!