21 Μαΐ 2020

Μερικές σκέψεις για το θέμα του κλάδου νοσηλευτών και για τους συναδέλφους νοσηλευτές ΔΕ


Σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ είχε προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στις διοικήσεις των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων με μοναδικό αίτημα  τον "Ενιαίο Κλάδο Νοσηλευτικού Προσωπικού με διακριτά καθήκοντα". Αν και προσωπικά  θεωρώ ότι μαζί με το αίτημα για τον ενιαίο κλάδο, θα έπρεπε η ΠΟΕΔΗΗΝ να περιλάβει στην πρόσκληση και τα αιτήματα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και για την ένταξη στα ΒΑΕ, συμμετείχα στη συγκέντρωση που έγινε έξω από τα γραφεία της 7ης ΥΠΕ στο Ηράκλειο. Διευκρινίζω ότι είχα πρόθεση να συμμετέχω στη συγκέντρωση που έγινε στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, όμως  όμως λόγω μιας συνάντησης εξ αναβολής βρέθηκα στο Ηράκλειο.
Με την ευκαιρία λοιπόν της σημερινής κινητοποίησης θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες σκέψεις για το θέμα:

Χρειαζόμαστε κλάδο νοσηλευτών;
Δεν έχω πειστεί για ποιο λόγο προβάλλεται  το αίτημα της δημιουργίας κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ, αφού κάτι τέτοιο δεν θα έχει καμία απολύτως ευνοϊκή επίπτωση στα εργασιακά μας θέματα. Κατά τη γνώμη ο ισχυρισμός ότι με τη δημιουργία κλάδου νοσηλευτών θα ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στα ΒΑΕ, για ειδικό μισθολόγιο και για ειδικό τρόπο προσλήψεων, είναι αυθαίρετος, ανεδαφικός και δεν στηρίζεται ούτε νομικά, ούτε λογικά. Οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων έχουν εδώ και δεκαετίες κλάδο φαρμακοποιών και δεν έχουν ειδικό μισθολόγιο (είναι ενταγμένοι στο ενιαίο), δεν έχουν ειδικό τρόπο προσλήψεων (προσλάμβάνονται όπως όλοι οι άλλοι υπάλληλοι πλην ιατρών), και  δεν είναι στα ΒΑΕ. Το θέμα του  κλάδου νοσηλευτών έχει μόνο συμβολικό, και όχι ουσιαστικό και επαγγελματικό χαρακτήρα.

Αν γίνει κλάδος νοσηλευτών, να είναι ενιαίος;
Σαφώς και πρέπει να είναι ενιαίος, με διαχωρισμό ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα. Οι συνάδελφοι που έχουν τελειώσει τις παλιές σχολές μέσης εκπαίδευσης  και τώρα τα ΙΕΚ και τα ΕΠΑΛ είναι νοσηλευτές ΔΕ και όχι βοηθοί νοσηλευτές. Ο όρος "βοηθός νοσηλευτή" είναι κατά τη γνώμη μου αδόκιμος και δεν ανταποκρίνεται ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην εργασία των συναδέλφων νοσηλευτών ΔΕ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν  ξεχωριστοί κλάδοι νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών, αλλά αν γίνει, να γίνει ένας ενιαίος με διαχωρισμό στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες  νοσηλευτών(τριτοβάθμιας - δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Θα πρέπει να διατηρηθεί η πολυεπίπεδη νοσηλευτική εκπαίδευση;
Σαφώς και όχι. Θα πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο νοσηλευτικής εκπαίδευσης, το πανεπιστημιακό. Οι σχολές ΔΕ νοσηλευτικής  ΙΕΚ ή ΕΠΑΛ βοηθών νοσηλευτών, θα πρέπει  να σταματήσουν να εκπαιδεύουν νοσηλευτές ΔΕ και να μετατραπούν σε σχολές εκπαίδευσης βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορέων - βοηθών θαλάμου), οι οποίοι μέχρι στιγμής προσλαμβάνονται στα Νοσοκομεία ως ΥΕ εντελώς ανεκπαίδευτοι. Στους ήδη εργαζόμενους νοσηλευτές ΔΕ θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα εκπαιδευτικής διεξόδου στις Πανεπιστημιακές σχολές (όχι με πανελλήνιες), ενώ στους νοσηλευτές ΤΕ θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ισοτίμησης των πτυχίων με τα Πανεπιστημιακά μέσα από μια διαδικασία ταχύρρυθμης εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς. Επίσης στους ΥΕ τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα εξέλιξης σε ΔΕ προσωποπαγείς θέσεις με κριτήριο τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Ποιος ευνοείται από την αναστάτωση και τη συζήτηση σχετικά με τον κλάδο νοσηλευτών;
Ευνοείται κύρια η κυβέρνηση, η οποία άνοιξε και το θέμα. Αντί οι υγειονομικοί να  συζητάμε και να αγωνιζόμαστε για την ένταξη στα ΒΑΕ, για τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων και για νέες προσλήψεις, διαφωνούμε μεταξύ μας  και κινητοποιούμαστε για ένα θέμα που δεν έχει καμιά ουσιαστική και επαγγελματική σημασία. Επίσης ευνοημένες είναι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΟΕΔΗΝ και των ΤΕ και των ΔΕ νοσηλευτών, που ενώ το προηγούμενο διάστημα ήταν ουσιαστικά ανενεργές και απούσες στην αγωνιστική διεκδίκηση για ΒΑΕ, για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, τώρα βρήκαν ευκαιρία να συσπειρώσουν τα μέλη τους, χρησιμοποιώντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις και παραπληροφόρηση για να διεγείρουν τον ευαίσθητο επαγγελματικό εγωισμό των ακροατών τους.  

Αυτές είναι κάποιες από τις σκέψεις που έχω για το θέμα και που σε μεγάλο βαθμό είναι συμβατές με αυτές του ΜΕΤΑ υγειονομικών, της συνδικαλιστικής παράταξης στην οποία συμμετέχω (μπορείτε να τις δείτε ΕΔΩ).
Από εδώ και πέρα, αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι η  Κυβέρνηση να πάρει πίσω τώρα τις  ρυθμίσεις για τους ξεχωριστούς κλάδους που επιχειρεί να περάσει,  και να δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα των νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων στην υγεία με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ένταξη στα Βαρέα και ανθυγιεινά, αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος, οικονομική και επαγγελματική αναβάθμιση.

Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής ΤΕ

14 Μαΐ 2020

Σχετικά με την παραίτηση από το ΔΣ

Προς: Εργαζόμενους Νοσοκομείων ν. Λασιθίου
11/5/2020
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, 
Στις εκλογές που έγιναν την 1/8/2018  με εκλέξατε  για τρίτη φορά εκπρόσωπο των εργαζομένων πλην ιατρών  στο Διοικητικό Συμβούλιο των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Ν. Λασιθίου με το 68.3% των έγκυρων ψήφων
Τον Ιανουάριο του 2020, με Υπουργική Απόφαση  διορίστηκε ο Ανδρεαδάκης Εμμανουήλ ο οποίος είναι πεθερός μου ως κοινός Διοικητής των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου.  Επειδή το άρθρο 14 παρ. 6 του νόμου 2690/1999  (Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας) αναφέρει: “μέλη συλλογικού οργάνου, τα οποία είναι σύζυγοι ή συνδέονται μεταξύ τους με συγγένεια έως και τέταρτου βαθμού εξ αίματος ή αγχιστείας, δεν επιτρέπεται να μετάσχουν στην ίδια συνεδρίαση”, τον Φεβρουάριο του 2020 ζητήσαμε  με επιστολές τόσο εγώ, όσο και η ΠΟΕΔΗΝ να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στις  απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα των συνεδριάσεων του ΔΣ και να γίνει σεβαστή η εκλογή μου ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ.

Όμως παρότι πέρασαν τέσσερις  μήνες, δεν υπήρξε καμιά ενέργεια από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας ώστε να διευθετηθεί το θέμα, με αποτέλεσμα τώρα που ξεκινούν πλέον οι συνεδριάσεις του νέου ΔΣ μετά από διακοπή 5 μηνών, ο εκλεγμένος από τη μεγάλη πλειοψηφία εκπρόσωπος των εργαζομένων να μην μπορώ να συμμετέχω στις συνεδριάσεις του ΔΣ, και να συμμετέχει  η υποψήφια που έχασε τις εκλογές, δηλαδή να υφίσταται  αποκλεισμός της εκπροσώπησης της πλειοψηφίας των εργαζομένων στο νέο ΔΣ, κάτι που οδήγησε αναπόφευκτα στην παραίτηση μου.

Οφείλω να αναφέρω ότι από το 2011 που συμμετέχω στα κοινά των Νοσοκομείων, έχω διανύσει τη δική μου αυτόνομη συνδικαλιστική και πολιτική πορεία, η οποία ποτέ δεν ταυτίστηκε με αυτήν του πεθερού μου και γι΄αυτό θεωρώ άδικη και προσβλητική τη δημόσια αναφορά του βουλευτή Λασιθίου Μ. Θραψανιώτη ότι προέκυπτε ηθικό θέμα από τυχόν συμμετοχή μου στο ΔΣ. 
Θα περίμενα από το βουλευτή με τις επιλεκτικές δημοκρατικές ευαισθησίες να σέβεται τη βούληση της πλειοψηφίας των εργαζομένων των Νοσοκομείων του νομού όπως αυτή εκφράστηκε από τις σχετικές εκλογές και να ζητά την άρση του αποκλεισμού εκπροσώπησης της και όχι να κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση για μικροπολιτικούς λόγους.

Σε αυτούς του 16 μήνες της πρόσφατης θητείας μου,  που άσκησα τα καθήκοντα μου ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, προσπάθησα σε όλα τα θέματα που ήρθαν στο ΔΣ και ήταν ευρύτερου και σοβαρού ενδιαφέροντος για τους εργαζόμενους, να ενημερώνω και να ζητώ τη γνώμη των συναδέλφων των τμημάτων που αφορούσαν. 
 Επίσης πριν τις συνεδριάσεις  έστελνα την Ημερήσια Διάταξη με τα θέματα στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Εργαζομένων των 4 Νοσοκομείων, για να  εκφράσουν τη γνώμη τους για οποιοδήποτε θέμα τους ενδιέφερε, και όταν κάποιο σύλλογος  απαντούσε, ακολουθούσα στη συνεδρίαση την άποψη που εξέφραζε ο Σύλλογος.

Προσπάθησα να κρατώ συνεπή στάση σε θέματα ίδιας κατηγορίας όπως  για παράδειγμα τις αιτήσεις για εκπαιδευτικές άδειες (θετική στάση) και τις αιτήσεις για μετατάξεις σε άλλα Νοσοκομεία, όπου ψήφιζα λευκό  (αποχή) καταγγέλλοντας το υπουργείο ότι κρατά ομήρους τους συναδέλφους χωρίς να φτιάχνει ένα διαφανές και δίκαιο σύστημα μετατάξεων με μοριοδότηση και αυτόματη αντικατάσταση των μετατασσόμενων από νέες προσλήψεις, ενώ ψήφιζα θετικά εφόσον αφορούσε σε σοβαρό λόγο υγείας.

Πέρα από τα θέματα που έθετε η διοίκηση, προσπάθησα να φέρω εισηγήσεις, όπως για το θέμα της επέκτασης της ειδικής άδειας, για το θέμα της κατοχύρωσης των οφειλόμενων κανονικών αδειών προηγούμενων ετών, για το θέμα της τροποποίησης κατανομής προκήρυξης μόνιμων θέσεων, για τα ζητήματα ασφάλειας και πυρασφάλειας των νοσοκομείων, ενώ προσπάθησα να υπερασπίζομαι  τα εργασιακά δικαιώματα και την εφαρμογή τους.

Ακόμη, συνέχισα  να σας ενημερώνω μέσω διαδικτύου για τη στάση  και την ψήφο μου σε σημαντικά θέματα κάθε συνεδρίασης του ΔΣ αφού ο νόμος δεν προβλέπει τη δημοσίευση όλων των αποφάσεων στη Διαύγεια.

Συνάδελφοι – ισσες, 
Προσωπικά προσπάθησα να φανώ αντάξιος της ψήφου και τη υποστήριξης σας μέχρι το τέλος της θητείας φέτος το Σεπτέμβριο, όμως, όπως ανέφερα παραπάνω,  για νομικούς λόγους  δεν έχω πλέον τη  δυνατότητα της συμμετοχής και της ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο και γι΄αυτό παραιτήθηκα.  Από την πλευρά μου, θα συνεχίσω να λειτουργώ ως ενεργός πολίτης και ως υπεύθυνος εργαζόμενος του δημόσιου συστήματος υγείας, με αίσθηση καθήκοντος  απέναντι στην τοπική κοινωνία για το δύσκολο έργο παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους συμπολίτες μας.

Γιώργος Μανουσάκης

2 Ιαν 2020

Στοιχεία για τη στελέχωση του ΓΝΑΝ



Στον παρακάτω πίνακα περιέχονται στοιχεία σχετικά με τους υπηρετούντες μόνιμους υπάλληλους του ΓΝΑΝ το 2012, το 2015, τον Ιανουάριο του 2019 και τον Οκτώβριο του 2019, στοιχεία που έχουν αντληθεί από την επίσημη ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας bi forms και το πρώην ESYNET.
Τα στοιχεία στον πίνακα αφορούν στους μόνιμους υπηρετούντες και δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι απουσιάζουν με μετακινήσεις, αποσπάσεις και μακροχρόνιες άδειες (αναρρωτικές, κύησης κλπ)



Ιανουάριος 2012
Ιανουάριος 2015
Ιανουάριος 2019
Οκτώβριος 2019
Ιατροί (ειδικευμένοι)
57
44
53
64
Νοσηλευτικό Προσωπικό
177
138
126
113
Διοικητικό Προσωπικό
78
34
30
33
Επιστημονικό μη ιατρικό προσωπικό
11
3
6
6
Τεχνικό Προσωπικό
24
13
9
9
Παραϊατρικό προσωπικό
28
24
26
25
Σύνολο υπηρετούντος μόνιμου προσωπικού
375
256
250
250


Σχετικά με τους συμβασιούχους, στο ΓΝΑΝ υπηρετούν (τον Οκτώβριο του 2019) 4 επικουρικοί ιατροί και 31 επικουρικοί υπάλληλοι (νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό). Επίσης εργάζονται και 21 υπάλληλοι με  συμβάσεις του ΟΑΕΔ που οι συμβάσεις τους έχουν ανανεωθεί μέχρι το Φεβρουάριο και το Νοέμβριο του 2020. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι στο ΓΝΑΝ εργάζονται και 26 εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις εργασίας στην καθαριότητα, στη σίτηση και στη φύλαξη, που πριν ήταν εργολαβικό προσωπικό και οι συμβάσεις τους λήγουν 31/12/2020. Τον Ιανουάριο του 2015 υπηρετούσαν 5 επικουρικοί ιατροί και 4 υπάλληλοι από το υπόλοιπο προσωπικό, ενώ υπήρχαν 25 εργαζόμενοι ως εργολαβικό προσωπικό σε φύλαξη και καθαριότητα.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο αριθμός των μόνιμων ιατρών που υπηρετούν στο ΓΝΑΝ έχει αυξηθεί, ακόμα και σε σχέση με το 2012, παρουσιάζονται μεγάλα κενά στα προγράμματα εφημεριών κρίσιμων ειδικοτήτων ( αναισθησιολογικό, ακτινολογικό, γεν. Χειρουργική), κάτι που προφανές οφείλεται στο λαμθασμένο προγραμματισμό και σχεδιασμό για την επιλογή των ειδικοτήτων που προκηρύσσονταν.
Επίσης εντύπωση προκαλεί η μεγάλη μείωση του αριθμού του μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμα και μεσα στο 2019 (από 126 σε 113), ενώ σε σχέση με το 2012 η μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού είναι της τάξης του 36%. Σε 243 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών (νοσηλευτές-τριες ΠΕ, ΤΕ , ΔΕ, τραυματιοφορείς, μαίες, βοηθοί θαλάμου, επισκέπτριες υγείας), οι μόνιμοι υπηρετούντες είναι 113, δηλαδή υπάρχει κάλυψη της τάξης του 46.5%.
Μείωση σε σχέση με το 2012 υπάρχει και στις άλλες ειδικότητες και υπηρεσίες του Νοσοκομείου, στην διοικητική υπηρεσία, στο παραϊατρικό προσωπικό, στην τεχνική υπηρεσίας και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Συνολικά η μείωση του μόνιμου προσωπικού του ΓΝΑΝ σε σχέση με το 2012 είναι της τάξης του 33%, ενώ ακόμα και από το 2015 και μετά υπήρξε μικρή μείωση (250 από 256)

Γιώργος Εμμ. Μανουσάκης, νοσηλευτής
Μέλος του ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ν. Λασιθίου ως εκπρόσωπος των εργαζομένων