22 Σεπ 2015

Δυο λόγια για τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη


"Προσοχή κορόιδα, Λαφαζάνη ψηφίζεις - Μεϊμαράκης βγαίνει, και συν αυτόν Βορίδης, Άδωνις και όλη η συμμορία."

Αυτό έγραψε την ημέρα των εκλογών πρώην σύντροφος και πρώην φίλος μου στο facebook.

Και στη γηπεδική αυτή αυτή φράση επί της ουσίας στηρίχτηκε όλη η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ελλείψη προγράμματος (παρουσία μνημονίου), δηλαδή στο επιχείρημα με το οποίο για δεκαετίες εναλλάσσονταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην εξουσία: ψηφίστε εμάς για να μην βγουν οι άλλοι!

Βέβαια το ποιος είναι κορόιδο ή όχι σηκώνει μεγάλη συζήτηση και θα το δούμε τους επόμενους μήνες και χρόνια...

Όμως το απογοητευτικό αυτών των εκλογών είναι ότι το μνημόνιο νίκησε (και εκλογικά) και ότι  η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών μετά από 5 χρόνια σκληρής μνημονιακής  λιτότητας δυστυχώς δεν έχει αλλάξει!

Το αν από εδώ και πέρα υπάρχουν  περιθώρια δυνάμεις από την κοινωνία να μπορέσουν στο μέλλον να σταματήσουν  την μνημονιακή πολιτική, είναι αντικείμενο συζήτησης που θα ακολουθήσει και ίσως δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή για τέτοια συμπεράσματα.  Εκ πρώτης όψεως βέβαια είναι σαφές ότι το μνημόνιο κέρδισε τη μάχη και πολύ πιθανόν και τον πόλεμο.

Προσωπικά, δεν πρόκειται  να σταματήσω τον αγώνα ενάντια σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες λογικές, όσον και αν αυτό είναι ή φαίνεται μάταιο. Θα επιλέξω όμως πλέον με μεγαλύτερη προσοχή τον τρόπο και τη θέση από την οποία θα το κάνω, απέναντι και μέσα σε μια κοινωνία που η μεγάλη πλειοψηφία της αυτή τη στιγμή θεωρεί όσους αντιστέκονται "κορόϊδα"!

Εννοείται βέβαια ότι εξακολουθώ να στηρίζω τη Λαϊκή Ενότητα και όσους συναγωνιστές είχαν το θάρρος σε αυτές τις εκλογές να αντισταθούν στην μνημονιακή λαίλαπα!

Γιώργος Μανουσάκης