Μετά από τη θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου στις 10/11/14 όπου συζητήθηκε το αίτημα για υποβολή προσφυγής στο ΣτΕ για το υβριδικό στο Αζιλακόδασος, δέχτηκα προσωπική επίθεση με ανακρίβειες, ψέματα και συκοφαντίες με δύο κείμενα αναγνωστών που δημοσίευσε η εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ.
Κατά τη γνώμη μου, οι επιθέσεις αυτές αποτελούν προσπάθεια έμμεσης «ρεβάνς» για την πολιτική ήττα που υπέστη ο συνδυασμός του δημάρχου Αντ. Ζερβού στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , αφού την πρόταση του Α. Ζερβού για μη υποβολή προσφυγής καταψήφισαν 2 σύμβουλοι της παράταξης του και τελικά η πρόταση πέρασε οριακά με τη διπλή ψήφο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δεν είναι τυχαίο που τα άτομα που υπογράφουν τα εναντίον μου κείμενα που δημοσίευσε η ΑΝΑΤΟΛΗ αποτελούν υποστηρικτές του συνδυασμού του δημάρχου Αν. Ζερβού στο 2 γύρο των εκλογών και σταθεροί συνομιλητές της νέας δημοτικής αρχής στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Βραχασίου.
Δεν είναι επίσης τυχαίο που αντί να τοποθετηθούν στην ουσία του θέματος που είναι το κατά πόσο το έργο θα βλάψει το Αζιλακόδασος και την περιοχή, τα άρθρα επικεντρώνονται στην προσπάθεια δυσφήμισης ενός από όσους υποστήριξαν την αναγκαιότητα της προσφυγής στο ΣτΕ κατά του έργου.
Τα κείμενα περιέχουν πληθώρα ανακριβειών και σημείων που χρήζουν απάντησης όμως αυτό θα απαιτούσε πληθώρα σελίδων και χρόνου, γι΄ αυτό θα επικεντρωθώ σε κάποια βασικά σημεία:
• Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν παρουσιάστηκα ως εκπρόσωπος του Βραχασίου όπως ψευδώς αναφέρεται στο ένα κείμενο. Πριν τοποθετηθώ ξεκαθάρισα ότι μιλώ εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Βραχασίου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ (όπου συμμετέχω από την ίδρυση της) και ως εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου.
• Οι αναφορές μου προς τους Δημοτικούς Συμβούλους που υποτίθεται ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσωπούν τη Δημοτική Ενότητα Βραχασίου (Βραχάσι, Σίσι, Μίλατος) είχε να κάνει με το ότι δεν σεβάστηκαν στην απόφαση του τοπικού οργάνου εκπροσώπησης της περιοχής, την απόφαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας, ούτε την εκφρασμένη άποψη των φορέων της περιοχής μας που συνυπέγραψαν την προσφυγή. Πέρα από το τι έκανε ο δήμαρχος Αντ, Ζερβός (που με ευκολία αθέτησε την προεκλογική του υπόσχεση περί σεβασμού των αποφάσεων των συμβουλίων δημοτικής και τοπικής Κοινότητας) οι 3 δημοτικοί σύμβουλοι είχαν κατά τη γνώμη μου (και γνώμη πολλών άλλων) υποχρέωση να σεβαστούν την απόφαση του τοπικού συμβουλίου και να τη στηρίξουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που δεν έκαναν.
• Ο Καλλικράτης (που αποτελεί συνέχεια του Καποδίστρια) όπως ψηφίστηκε και εφαρμόζεται δεν έχει καμιά σχέση με τοπική δημοκρατία και αυτοδιοίκηση. Αυτό αποδείχτηκε και με όσα έγιναν στην πρόσφατη εκλογή οργάνων και δημοτικών συμβούλων στην περιοχή μας και με όσα έγιναν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου. Είμαι υπερήφανος που συμμετείχα στον Αγώνα κατά της εφαρμογής του Καποδίστρια και αγωνίζομαι και ελπίζω να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα καταργήσει τον Καλλικράτη και θα φέρει ένα δημοκρατικό σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης.
• Η Μίλατος αποτελεί το μοναδικό χωριό στο νομό μας (και ίσως σε όλη την Κρήτη) που δεν αποτελεί ξεχωριστή τοπική κοινότητα. Αυτό οφείλεται σε μια ακόμα νομοθετική αβλεψία του Καλλικράτη, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου ζήτησε να διορθωθεί αυτή η αβλεψία. Ουδέποτε ζητήθηκε να βρεθεί η Μίλατος εκτός της Δημοτικής Ενότητας Βραχασίου. . Η προσπάθεια κάποιων να στρέψουν τους Βραχασώτες ενάντια στους Μιλαθιώτες και αντίστροφα ξεκίνησε εδώ και 15 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα χωρίς να πετύχει στο στόχο της. Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Βραχασίου εξακολουθούν να έχουν άριστες σχέσεις και συνεργασία, σε πείσμα όσων προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα διχόνοιας. Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι Βραχασίου Μιλάτου και Σισίου συνεργάζονται, κάνουν κοινές εκδηλώσεις, λειτουργούν από κοινού τράπεζα αίματος, και συνυπέγραψαν και οι 3 μαζί την προσφυγή κατά του υβριδικού στο Αζιλακόδασος.
• Επιχειρήθηκε από το 2 κείμενο να παρουσιαστεί η υπόθεση της αγωγής κατά ξενοδοχείου στην περιοχή της Μιλάτου ως οικονομικός εκβιασμός για να προσπορίσει έσοδα ο πολιτιστικός σύλλογος Μιλάτου με πρόσχημα το ενδιαφέρον για το περιβάλλον. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι όπως παρουσιάστηκαν. Εκτός από την αγωγή, ο πολιτιστικός σύλλογος Μιλάτου εδώ και 20 περίπου χρόνια (από την εποχή που ήταν πρόεδρος ο αείμνηστος Γ. Φινοκαλλιώτης) κάνει συνεχείς παρεμβάσεις και καταγγελίες προς τις αρχές για όσες παράνομες επεμβάσεις γίνονται στη συγκεκριμένη παραλία και περιοχή του χωριού μας. Οι παρεμβάσεις και οι καταγγελίες αυτές είχαν αποτέλεσμα να υπάρχει πληθώρα τελεσίδικων καταδικαστικών αποφάσεων κατά συγκεκριμένου επιχειρηματία για διαμόρφωση αιγιαλού. Όμως παρά τις συνεχείς καταδίκες, οι επεμβάσεις συνεχίζονταν και γι΄αυτό επελέγη από προηγούμενο ΔΣ του Συλλόγου (στο οποίο δεν μετείχα) να γίνει αστική αγωγή και να ζητηθεί μεγάλο ποσό ως αποζημίωση για την καταστροφή του περιβάλλοντος ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση προς τον ιδιώτη να σταματήσει τις επεμβάσεις στην παραλία. Λίγο πριν την εκδίκαση της προσφυγής έγιναν όσα περιγράφονται στην ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου, τέθηκε από κάποιους εργαζόμενους το δίλλημα ότι λόγω του μεγάλου αιτούμενου ποσού θα κλείσει το ξενοδοχείο και ζητήθηκε να ανακληθεί η προσφυγή και να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός σχετικά με το αιτούμενο ποσό, όπως και έγινε, χωρίς να αλλάξει η στάση του συλλόγου και των πολιτών τόσο στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και στο θέμα του παραλιακού δρόμου. Για ένα χρονικό διάστημα μετά δεν υπήρξαν παράνομες παρεμβάσεις στην παραλία από την επιχείρηση, όμως μόλις άρχισαν ξανά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι πολίτες κατήγγειλαν ξανά στις αρχές τα γεγονότα. Δεν υπήρξε ούτε εκβιασμός, ούτε καμιά υποχώρηση. Η στάση του Πολιτιστικού Συλλόγου και πολιτών της Μιλάτου ήταν και είναι ενιαία και ανυποχώρητη στο θέμα της καταστροφής του περιβάλλοντος και των παραλιών του τόπου μας και ελπίζω ότι έτσι θα συνεχίσει να είναι. Μένει να δούμε αν η νέα δημοτική αρχή Αγ. Νικολάου θα δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην παραλία «βολάκοι».
• Υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια ορισμένοι στην περιοχή μας που χωρίς να έχουν κάποια επαγγελματική σχέση με το συγκεκριμένο ξενοδοχείο συνεχώς αρθρογραφούν και τοποθετούνται υπέρ των συμφερόντων του. Ποια είναι τα κίνητρα που οδηγούν σε αυτή τη στάση;
• Στη συνεδρίαση του συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Βραχασίου στις 30/10/14 προσπάθησαν να παρουσιάσουν ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου λόγω του εξωδικαστικού συμβιβασμού άλλαξε στάση στο θέμα του παραλιακού δρόμου. Όταν αυτό απαντήθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, επανήλθαν και προσπάθησαν να παρουσιάσουν ότι ο Σύλλογος άλλαξε στάση στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, κάτι που οι ίδιες οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών το διαψεύδουν. Ως που θα φτάσει αυτή η εκστρατεία δυσφήμισης και μίσους; Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβός τι θέση παίρνει απέναντι σε όλα αυτά;
Κλείνοντας θέλω ότι οι πολίτες της Μιλάτου και τη δημοτικής ενότητας Βραχασίου δεν είναι πρόβατα ούτε άβουλα πλάσματα που σέρνονταν και σέρνονται πίσω από όσα έλεγε και λέει ο κάθε Γιώργος Σφυράκης ή Γιώργος Μανουσάκης. Η προσέγγιση ότι όσα έγιναν ή γίνονται προέρχονται από ένα ή δύο άτομα που παραπλανούν και καθοδηγούν όλους τους άλλους είναι προσβλητική και υποτιμητική για τους πολίτες της περιοχής μας. Οι συμπολίτες μας έχουν άποψη, κρίνουν και αποφασίζουν.
Γιώργος Μανουσάκης