28 Μαρ 2013

Συνδικαλιστές και συνδικαλιστοφάγοι...




Για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν και μετά τις περσινές βουλευτικές εκλογές, τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης (τηλεοπτικοί σταθμοί, εφημερίδες, ιστοσελίδες ενημέρωσης) καλλιεργούσαν την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει υπό την προστασία του μεγαλοσυνδικαλιστές προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ), που -σύμφωνα με τα ΜΜΕ- αποτελούσαν τα πιο τρανταχτά παραδείγματα κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού στις πλάτες των πολιτών και των καταναλωτών. Ως πιο προβεβλημένο παράδειγμα χρησιμοποιούσαν τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλο που τον παρουσίαζαν ως στέλεχος πλέον του ΣΥΡΙΖΑ. 
Το έκαναν αυτό στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν την εικόνα ότι το διαφθερμένο και κρατικοδίαιτο τμήμα του ΠΑΣΟΚ έχει μετακομίσει στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ΠΑΣΟΚ έχουν μείνει τα πιο συνεπή στελέχη.
Η εντύπωση αυτή πέρασε σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, ενώ δεν ήταν λίγα τα διαδικτυακά παπαγαλάκια που αναπαρήγαγαν αυτούς του ισχυρισμούς και παρουσίαζαν ότι υπάρχει ένα ρεύμα κρατικοδίαιτων συνδικαλιστικών και μη  στελεχών που τρέχει στο ΣΥΡΙΖΑ να βρει προστασία.

Όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Δεν πέρασαν πολλοί μήνες και η πραγματικότητα απέδειξε πόσο ψευδείς και άστοχοι ήταν αυτοί οι ισχυρισμοί.
Πριν από μερικές ημέρες έγινε το πολυαναμενόμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, όπου καταγράφηκαν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο οι τάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και οι μετακινήσεις των συνδικαλιστικών στελεχών.
Στο συνέδριο αυτό ο Ν. Φωτόπουλος, ο Γ. Κουλουμπαρίτσης (από τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας - ΕΘΕΛ) και άλλα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κυρίως από το χώρο των ΔΕΚΟ, όχι μόνο δεν προσχώρησαν στη συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ Αυτόνομη Παρέμβαση, αλλά κατέβασαν δική τους παράταξη και εξέλεξαν 3 μέλη στην κεντρική διοίκηση της ΓΣΕΕ. Κάποιος κακόβουλος ενδεχομένως να υποστηρίξει ότι αυτό θα μπορούσε να έχει γίνει για λόγους εντυπώσεων, όμως όσοι βρέθηκαν στο συνέδριο και όσοι παρακολουθούν τα συνδικαλιστικά θέματα διαπιστώνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση στις απόψεις και στις τοποθετήσεις της νέας παράταξης και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσχώρηση λοιπόν του Φωτόπουλου και των άλλων συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ προς το ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε  ότι αποτέλεσε ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα παραπληροφόρησης από την πλευρά των οικονομικών παραγόντων που υποστηρίζουν τα μνημόνια.

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε χωρίς τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο της ΓΣΕΕ και κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν την παρουσία της, αφού από 3 μέλη στην κεντρική διοίκηση κατάφερε να εκλέξει 5 "εξαργυρώνοντας" στην κάλπη την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των εργαζομένων προς το χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τους αγώνες του.  Αύξηση δύναμης σημείωσε και η παράταξη του ΚΚΕ, η ΔΑΣ, που από 9 έδρες έφτασε στις 10

Την ίδια στιγμή όμως είναι ενδιαφέρον να δούμε τί έκαναν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ οι παρατάξεις των κυβερνητικών κομμάτων, κομμάτων που οι ηγεσίες τους προσπαθούν να εμφανίζονται προς τους πολίτες με το προσωπείο των αδέκαστων ηγετών που συγκρούονται με τις συντεχνίες και τους συνδικαλιστές (ειδικά ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς πολύ συχνά εμφανίζεται ως συνδικαλιστοφάγος!). Η παράταξη λοιπόν που πρόσκειται στη ΝΔ, η ΔΑΚΕ, όχι μόνο δεν διασπάστηκε, αλλά επανενώθηκε, ενώ ο διεγραμμένος από τη ΝΔ πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ν. Κιουτσούκης, εργαζόμενος στον ΟΣΕ, έγινε ξανά δεκτός από την επίσημη Νέα Δημοκρατία. Η συνδικαλιστική παράταξη της Νεάς Δημοκρατίας κατάφερε μάλιστα να διατηρήσεις τις δυνάμεις της και τις 11 έδρες που κατείχε στην κεντρική διοίκηση της ΓΣΕΕ!
Κατά τα άλλα, θα συνεχίσουμε κανονικά να βλέπουμε στο ΣΚΑΪ και στο MEGA τον Άδωνι Γεωργιάδη και το Γ. Γιακουμάτο να μας λένε ότι η ΝΔ συγκρούεται με τις συντεχνίες και τους συνδικαλιστές και ότι το κόμμα τους είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ!

Στο άλλο κυβερνητικό κόμμα, στο ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα για την ΠΑΣΚΕ δεν πήγαν εξίσου καλά, δεν πήγαν όμως και χάλια. Η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχασε 6 έδρες στην κεντρική διοίκηση της ΓΣΕΕ ( (πήρε 16 από 22 που είχε) , παρέμεινε όμως πρώτη δύναμη και από αυτήν θα προέλθει ξανά ο  πρόεδρος της ΓΣΕΕ,  πιθανότατα ο Γ. Παναγόπουλος, που θα έχουμε τη χαρά να συνεχίσουμε να τον βλέπουμε μια δευτέρα το μήνα στη νυχτερινή εκπομπή του Πρετεντέρη, να "συγκρούεται" με στελέχη του κόμματος του!

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της υποκρισίας και της απόπειρας εξαπάτησης των τηλεθεατών και των εργαζομένων από τα στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού οι μεν βουλευτές υπουργοί κλπ εμφανίζονται ως συγκρουόμενοι με τα συνδικαλιστικά συμφέροντα, ενώ την ίδια στιγμή τα συνδικαλιστικά στελέχη των δύο κομμάτων εμφανίζονται προς τους εργαζόμενους ως συγκρουόμενοι με την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της...

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ, παρά την αύξηση της δύναμης των συνδικαλιστικών παρατάξεων της αριστεράς, οι επίσημες συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατάφεραν να εξασφαλίσουν και πάλι την απόλυτη πλειοψηφία στην κεντρική διοίκηση της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας, παίρνοντας 27 από τις 45 έδρες.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχουν υπόψη τους όσοι μιλούν αφοριστικά για εργοδοτικό ή κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τον χρεώνουν στην αριστερά.

Από την άλλη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε κάποια στιγμή το ρόλο όσων εμφανίζονται πρόθυμα ως προστάτες μας και την ίδια ώρα εξακολουθούν να στηρίζουν τα κόμματα που έχουν λάβει τα πιο ακραία αντιεργατικά μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ στη χώρα μας, διαλύοντας και εξατμίζοντας εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών αγώνων.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στο συνέδριο της ΓΣΕΕ έχουν ως εξής: 

ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣΨΗΦΟΙΕΔΡΕΣ Δ.ΣΠΟΣΟΣΤΑ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΑΣΚΕ – Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων14516 (22)34,52%95
ΔΑΚΕ-Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων10411 (11)24,35%64
ΔΑΣ- Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία9410 (9)22,22%53
Αυτόνομη Παρέμβαση Αντιμνημονιακή Συνεργασία445 (3)10,40%32
ΕΜΕΙΣ-Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων323 (-)7,57%21
Συμφωνία Εργαζομένων2-0,47%--
Αγωνιστική Ταξική Ενότητα2-0,47%--
ΣΥΝΟΛΟ42345100%2515


Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής
πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΑΓ. Νικολάου