11 Ιαν 2013

Μπάχαλο με τη συνένωση των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου


Σύμφωνα με το νόμο 4052/2012 τα τέσσερα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου από 1/1/2013 αποτελούν ένα Νομικό Πρόσωπο με ένα οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας, ένα πρόγραμμα προμηθειών, ε΄να προϋπολογισμό κλπ.

Όμως η 1/1/2013 παρήλθε και έχουν μείνει χωρίς διευθέτηση μια σειρά από σημαντικά ζητήματα τα οποία έχουν κρίσιμο ρόλο για τη λειτουργία των Νοσοκομείων:

1. Δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2013, πως θα γίνεται η κατανομή και πως θα δίνονται οι κρατικές επιχορηγήσεις.
2. Δεν έχει εκδοθεί οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του νέου Νομικού Προσώπου.
3. Δεν έχει καθοριστεί πως θα γίνονται οι προμήθειες, οι αγορές φαρμακείου και αν θα υπάρχει κεντρικό φαρμακείο.
4. Δεν έχει καθοριστεί πως θα λειτουργήσει η γενική λογιστική και η αναλυτική λογιστική.Δηλαδή αν θα συνεχίσει να υπάρχει λογιστική αυτοτέλεια στα Νοσοκομεία.
5. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τα Νοσοκομεία ΚΥ Σητείας και Ιεράπετρας συνεχίζουν να παραμένουν στη Γ ζώνη και αν θα αλλάξει ο αρισθμός των επιτρεπόμενων εφημεριών
6. Δεν έχει ξεκαθαριστεί από πού θα ελέγχονται τα κέντρα υγείας.
7. Δεν έχει αποσαφηνιστεί το αν θα υλοποιηθεί η υπόσχεση του Υπουργού Υγείας στο βουλευτή Γ. Πλακιωτάκη στις 30/10/12 σχετικά με την εξαίρεση του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου από τη συνένωση.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω ερωτήματα είχαν τεθεί από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου σε συνεδρίαση του ΔΣ που είχε καθοριστεί να γίνει τον Οκτώβριο, και δεν έχουν διευθετηθεί ακόμα, παρά το ότι υποτίθεται πως η συνένωση έχει γίνει εδώ και 10 ημέρες.

Είναι εμφανές ότι ή συνένωση αποτέλεσε και αποτελεί μια κίνηση για επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς σοβαρό σχεδιασμό και χωρίς οργάνωση που δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου.

Καλό λοιπόν είναι όσοι υποστήριξαν και ψήφισαν στη Βουλή αυτές τις συνενώσεις, να ξαναδούν το θέμα, αφού υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι προσπαθούν να λύσουν.

Γιώργος Μανουσάκης
Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων
Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου