Απεγνωσμένα προσπαθούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς να δημιουργήσουν την εικόνα ότι η τρικομματική κυβέρνηση έχει φέρει ουσιαστικές αλλαγές στη χώρα και ότι έχουν ξεπεραστεί οι κομματικοκρατικές λογικές του παρελθόντος που δημιούργησαν τόσα δεινά στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι έχουν την απόλυτη υπεροπλία στα μέσα ενημέρωσης, που προβάλλουν συνεχώς ως "σωτήρα" τον Α. Σαμαρά και αποκλείουν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, η εικόνα αυτή δεν περνάει στην κοινωνία.
Και δεν περνάει γιατί η πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας είναι εντελώς διαφορετική. Τα ακραία μέτρα συνεχίζονται με τα ίδια θύματα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους. Οι επώδυνες "σωτηρίες της χώρας" συνεχίζονται η μια μετά την άλλη και το μόνο που αλλάζει είναι το ποιοι είναι οι σωτήρες. Από το σωτήρα Γ. Παπανδρέου και το Γ. Παπακωνσταντίνου, περάσαμε στο σωτήρα Λ. Παπαδήμο με το Β. Βενιζέλο και μετά στο σωτήρα Α. Σαμαρά με το Γ. Στουρνάρα.
Και βέβαια στο επίπεδο των θεσμών και του κράτους, τα πράγματα παραμένουν ίδια και απαράλλακτα εδώ και χρόνια. Η κομματοκρατία συνεχίζεται και οι κρατικές θέσεις στελεχώνονται όχι με κριτήρια αξιοκρατίας, αλλά με απόλυτα κομματικά κριτήρια. Θα περίμενε κάποιος ότι η αριστερά της ευθύνης του Φ. Κουβέλη θα κρατούσε διαφορετική στάση σε αυτό το σημαντικό θέμα. Εις μάτην... Η ΔΗΜ. ΑΡ. συμμετείχε χωρίς κανένα πρόβλημα στη μοιρασιά των κρατικών θέσεων αποδεχόμενη τον κανόνα 4-2-1 (4 θέσεις στη ΝΔ- 2 στο ΠΑΣΟΚ και 1 στη ΔΗΜ ΑΡ).
Με αυτό τον κανόνα έχει η τοποθέτηση των διοικητών και υποδιοικητών στις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών σε όλη τη χώρα, με αυτό τον κανόνα έγιναν και οι τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία της τρικομματικής κυβέρνησης.
Σε τοπικό επίπεδο είδαμε ότι η διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης δόθηκε στη ΝΔ, που τοποθέτησε κομματικά της στελέχη σε αυτές τις θέσεις, βάζοντας μάλιστα διοικητή έναν δικηγόρο, πρώην υποψήφιο νομάρχη με τη στήριξη του κόμματος.
Στα ΝΠΔΔ του νομού μας οι τοποθετήσεις έγιναν επίσης με απόλυτα κομματικά κριτήρια. Στη μία θέση παρέμεινε διοικητής το γιος του γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στην άλλη πήγε ένα κομματικό στέλεχος του πρώην κόμματος της κυρίας Μπακογιάννη. Η στελέχωση των ΔΣ έγινε με αντίστοιχα κομματικά κριτήρια.
Είδαμε επίσης να παραμένει Γενικός Γραμμματέας σε μεγάλο υπουργείο ο υιός πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας.
Όπως φαίνεται η μοιρασιά των κρατικών θέσεων ευθύνης σε κομματικά χέρια θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, αφού υπάρχει έντονη φημολογία για αντικατάσταση του διοικητή και των υποδιοικητών του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και των άλλων Νοσοκομείων του νομού, με έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της τοπικής νέας δημοκρατίας για το ποια κομματικά στελέχη θα διοριστούν σε αυτές τις θέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, βλέπουμε ότι τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο συνεχίζεται η λογική της κομματικής κατάληψης του κράτους από τα κυβερνόντα κόμματα, μια λογική που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για τα δεινά που περνά σήμερα η κοινωνία.
Οι κορώνες λοιπόν περί μεγάλη αλλαγής στη χώρα και στο κράτος, το μόνο που καταφέρνουν να κάνουν είναι να μας θυμίζουν τη γνωστή λαϊκή ρήση "άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς"!
Γιώργος Μανουσάκης