10 Νοε 2012

Η καταγγελία από την ΑΔΕΔΥ των πελατειακών πρακτικών που κακοποιύσαν παραδοσιακά τη μισθολογική πολιτική στο δημόσιοΕπειδή σε άρθρο αναγνώστη της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ με ακραία φιλομνημονιακά απωθημένα  αναφέρεται μεταξύ άλλων ανακριβειών ότι η ΑΔΕΔΥ δεν έχει θέσει ποτέ θέμα  ισότητας και προνομίων των δημοσίων υπαλλήλων σας κοινοποιώ ανακοίνωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων  με την οποία καταδικάζεται η επιλογή της κυβέρνησης να αναστείλει την εφαρμογή των περικοπών του ενιαίου μισθολογίου στους υπαλλήλους του υπουργείου οικονομικών και σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων  από 1/11/2012. 
Στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ μεταξύ άλλων αναφέρονται: 
ήμερα, στο πλαίσιο  της νέας «συμφωνίας» με την Τρόικα, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες οριζόντιες περικοπές (καταργήσεις των ήδη κουτσουρεμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας καλοκαιριού κ.λπ.), οι οποίες επιβαρύνουν το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο. Παράλληλα, η  Κυβέρνηση υπονομεύει ακόμα και αυτό το "Μισθολόγιο-Παρωδία", αφού την ώρα που ετοιμάζεται να καταργήσει το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ), τα οποία αφορούν μέρος της Κεντρικής Διοίκησης και αποκεντρωμένων κρατικών Υπηρεσιών, ταυτόχρονα "εμπαίζει" τους εργαζόμενους, αναπαράγοντας τις ίδιες αναχρονιστικές και πελατειακές πρακτικές που κακοποιούσαν "παραδοσιακά" τη μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο, για να "διαιρούν" τους εργαζόμενους.  " 

Το σύνολο της ανακοίνωσης της ΑΔΕΔΥ με τίτλο Η ΑΔΕΔΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Ν. 4024/2011 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ που εκδόθηκε στις 12/10/12 είναι το παρακάτω:

Με αφορμή το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση από τον υπουργό Οικονομικών και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα σημεία εκείνα που αναφέρονται σε διατάξεις του Ν. 4024/2011, η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επισημαίνει τα εξής:
Το Μισθολόγιο που εφαρμόζεται από το Νοέμβριο του 2011 στο Δημόσιο, υποταγμένο στις μνημονιακές απαιτήσεις «για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», οδήγησε σε τραγική υποβάθμιση των μισθών των εργαζομένων και μάλιστα σε βαθμό εξαθλίωσης. Ταυτόχρονα, καταδίκασε τους δημοσίους υπαλλήλους σε μισθολογική καθήλωση, εξαιτίας της σύνδεσής του με το Βαθμολόγιο. 
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι η συγκυρία και οι πολιτικές του μνημονίου, ειδικότερα, δεν άφηναν περιθώρια για την υλοποίηση ενός Μισθολογίου που θα αναβάθμιζε μισθούς, θα αναιρούσε  εσωτερικές στρεβλώσεις και θα αποτελούσε "εργαλείο" με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό δεν επέτρεψε με οποιαδήποτε πράξη ή ενέργειά της να καλλιεργηθεί ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων και δεν προσήλθε σε καμία διαδικασία "διαλόγου".
Σήμερα, στο πλαίσιο  της νέας «συμφωνίας» με την Τρόικα, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες οριζόντιες περικοπές (καταργήσεις των ήδη κουτσουρεμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας καλοκαιριού κ.λπ.), οι οποίες επιβαρύνουν το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο. Παράλληλα, η  Κυβέρνηση υπονομεύει ακόμα και αυτό το "Μισθολόγιο-Παρωδία", αφού την ώρα που ετοιμάζεται να καταργήσει το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ), τα οποία αφορούν μέρος της Κεντρικής Διοίκησης και αποκεντρωμένων κρατικών Υπηρεσιών, ταυτόχρονα "εμπαίζει" τους εργαζόμενους, αναπαράγοντας τις ίδιες αναχρονιστικές και πελατειακές πρακτικές που κακοποιούσαν "παραδοσιακά" τη μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο, για να "διαιρούν" τους εργαζόμενους.   Έτσι, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά και να καλλιεργήσει συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού ακόμα και στο εσωτερικό του Δημοσίου, προχωρά σε αποσπασματικές ρυθμίσεις.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. διεκδικεί και αγωνίζεται να μην προχωρήσουν οι σχεδιαζόμενες νέες περικοπές. Διεκδικεί την αναπλήρωση των απωλειών των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο που προέκυψαν από την εφαρμογή του «Μισθολογίου – Φτωχολογίου» ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Απαιτεί την ανατροπή του Ν. 4024/2011 και την  κατάρτιση και εφαρμογή ενός πραγματικά δίκαιου και αξιοκρατικού μισθολογίου, με ενιαίες αρχές, ενιαίους κανόνες και κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη την ιδιαιτερότητα του αντικειμένου και των συνθηκών εργασίας.
Συνεχίζουμε ενωτικά, μαζικά και δυναμικά,  με τη Γενική Απεργία στις 18 Οκτωβρίου και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν με αμετακίνητο στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής που οδηγεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας στην απόγνωση και την εξαθλίωση. 

Αυτή βέβαια η ανακοίνωση θάφτηκε από τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης και από τα δελτία ειδήσεων, που αρέσκονται να επιτίθενται  σε κάθε προσπάθεια συλλογικής δράσης και συνδικαλισμού των εργαζομένων, γιατί έτσι βολεύει τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης.

Προσωπικά διαφωνώ σε πολλά με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ που πρόσκειται στα δύο από τα κόμματα που κυβερνούν σήμερα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και μάλιστα τα είχε βοηθήσει να ξαναπάρουν της κυβερνητική εξουσία στις πρόσφατες εκλογές. Στο παρελθόν πολλοί σθνάδελφοι έχουμε ασκήσει δριμεία κριτική τους πρωτόπαπες και στους κουτρουμάνηδες που έκαναν τεράστια ζημιά στο ελληνικό εργατικό κίνημα με το πέρασμα τους, από τα συνδικαλιστικά αμφιθέατρα στα σαλόνια της διαπλοκής με  όχημα το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ.

 Αισθάνομαι σήμερα όμως υποχρεωμένος να υπερασπιστώ το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων από τη συκοφαντική επίθεση που δέχεται τόσο από τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, όσο και από έναν  αρθρογράφο που το μόνο που κάνει είναι να αναπαράγει συνεχώς από τις στήλες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ όσα ακούει κάθε βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του mega από τα παπαγαλάκια της διαπλοκής Τρέμη, Πρετεντέρη, Καψή και Τσίμα.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι με τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν την προηγούμενη Τετάρτη, μόνο από το πάγωμα των τριετιών θα βγουν κερδισμένοι κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ οι μεγαλοεργοδότες  ξενοδόχοι, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβοι, επιχειρηματίες.
Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο, η μεγάλη διαπλοκή, το μεγάλο προνόμιο, η μεγάλη αδικία και ανισοκατανομή πλούτου που προέκυψε από τα μέτρα που ψήφισαν οι 153 επίορκοι βουλευτές την προηγούμενη  Τετάρτη και γι΄αυτό θέλουν να ασχολούμαστε με το αν θα κοπούν ή όχι κάποια προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής, για να μη συζητείται ποιοι είναι οι πραγματικοί κερδισμένοι από αυτό το καταστροφικό για την ελληνική κοινωνία πολυνομοσχέδιο -εξπρές!

Γιώργος Μανουσάκης
πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου