17 Οκτ 2011

Διαμαρτυρία για την περικοπή χρηματοδότησης Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν.Λασιθίου


Όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών έκανε μείωση του Προϋπολογισμού από 82 εκ Ευρώ σε 45 εκ Ευρώ σε όλες τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας των Ν.Π.Ι.Δ. είναι σαφές ότι μια τόση μεγάλη μείωση θα επηρεάσει δυσμενώς τη λειτουργία των φορέων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «Ψυχαργώς» 

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν.Λασιθίου λειτουργεί από το 2006 (καλύπτει πληθυσμό περίπου 75000) μέσα στα πλαίσια της Κοινωνικής Κοινοτικής Ψυχιατρικής και της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα και έχει φτάσει σήμερα σε αριθμό φακέλου 1900. Οργανωμένα κλιμάκια από Ψυχίατρο, Παιδοψυχίατρο, Ψυχολόγο, Νοσηλευτή, Κοινωνικό Λειτουργό και Λογοθεραπευτή προσφέρουν καθημερινά δωρεάν υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες ασθενείς με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα πραγματοποιούν σταθερές ημέρες ιατρείο στο Γ.Ν.Αγίου Νικολάου, Γ.Ν.Ιεράπετρας, Γ.Ν.Σητείας, Κ.Υ.Οροπέδίου, Κ.Υ.Νεάπολης και στα Π.Ι Μακρυγιαλού,Λιθινών,Ζήρου,Μύρτους,Παλαικάστρου, Βραχασίου, Σισίου. Πραγματοποιεί επίσης κατ’ οίκον νοσηλείες σε όλα σχεδόν τα χωριά του νομού και σε δύσβατες περιοχές. Όταν ξεκίνησε η Μονάδα ήταν η πρώτη που συνέβαλε να αντιμετωπιστούν οι ψυχικά ασθενείς του Νομό ισότιμα με τους υπόλοιπους ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων και στα Αγροτικά ιατρεία, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην μείωση του στίγματος και της προκατάληψης τόσο για τους ασθενείς όσο και για το έργο της Μονάδας. Να σημειώσουμε ότι πριν την έναρξη λειτουργίας της μονάδας οι εισαγωγές στην ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ ήταν περίπου 100. 
Το 2010 οι ακούσιες εισαγωγές ήταν μόνο 16. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά το έτος 2010 πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω πράξεις. 
1.Ψυχιατρικές εκτιμήσεις 1115 
2.Ψυχοθεραπείες 786 
3.Συμβουλευτική 220 
4.Ενέσιμη αγωγή 631 
5.Παιδοψυχιατρικές εκτιμήσεις 242 
6.Λογοθεραπείες 137 

Αξίζει να αναφερθούν και οι δράσεις που γίνονται στην κοινότητα για την ευαισθητοποίηση και την απαλοιφή τους στίγματος. 
1.Διοργάνωση Ομιλιών/Ημερίδων/Συνεδρίων/Εκδηλώσεων 
2.Παρεμβάσεις σε σχολεία 
3.Σχολές Γονέων 
4.Δημιουργία εθελοντικών Πυρήνων 5.Εκπαίδευση/Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/ ιατρών 
6.Ραδιοφωνικές/ τηλεοπτικές εκπομπές 
7.Δημοσιεύσεις στο Τύπο. 

 Η περικοπή της χρηματοδότησης σημαίνει 
1.Την περικοπή της παροχής όλων των παραπάνω υπηρεσιών παρά την αύξηση νέων περιστατικών λόγω οικονομικής κρίσης. 
2.Την επιστροφή των ασθενών στα Ψυχιατρεία. 
3.Την απόλυση προσωπικού και αύξηση της ανεργίας στο νομό Λασιθίου. 
4.Την διακοπή της παιδοψυχιατρικής, της λογοθεραπευτικής βοήθειας και του προγράμματος αλκοολικών, τα οποία είναι δωρεάν και μοναδικά στο Ν.Λασιθίου, από Ιδιωτικό και Δημόσιο Φορέα.  

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια στους λήπτες των υπηρεσιών και στις οικογένειές τους. Δυστυχώς, στην Ελλάδα του μνημονίου αντί να φροντίζουμε για την αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την υποστήριξη των ανέργων και των οικογενειών σε κρίση, οι πολιτικές του υπουργείου Οικονομικών οδηγούν σε οριστικό λουκέτο πολλών δομών του προγράμματος «Ψυχαργώς». Η κατάσταση είναι οριακή και ιδιαίτερα κρίσιμη και απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν άμεσα. Το ποσό που έχει χορηγηθεί έως τώρα έχει ήδη απορροφηθεί τους προηγούμενους μήνες. Ζητάμε οριστικό χρονοδιάγραμμα για τις εξελίξεις της χρηματοδότησης για τη διάσωση της Μονάδας ή το εναλλακτικό σχέδιο (αν υπάρχει) για την εξασφάλιση της προστασίας της ζωής και της υγείας των ασθενών στην άμεση αδυναμία λειτουργίας και παροχής των υπηρεσιών της Μονάδας. Ζητάμε την συμπαράσταση όλων των φορέων του Ν.Λασιθίου, των Βουλευτών, των δημοτικών παραγόντων του τόπου, όλους τους επαγγελματιών υγείας, των ασθενών και των συγγενών τους για τη συνέχιση παροχής υπηρεσιών από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν.Λασιθίου. Όχι στην οριζόντια περικοπή χωρίς, αξιολογική προσέγγιση. Ναι στα αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και εκεί όπου χρειάζονται περικοπές να γίνουν. Προτείνουμε συμμετοχή στην απεργία την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. 

 ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ