23 Μαρ 2010

Η ομιλία μιας νοσηλεύτριας

ΟΜΙΛΙΑ ΛΙΛΙΚΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Ε.Σ.
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010
Σύντροφοι, ερχόμενη εδώ πίστευα ότι θα αλλάξουμε αλλά η ίδια νοοτροπία. Λίγοι μέσα στην αίθουσα και πολλοί στο διάδρομο. Στο διάδρομο δε γίνεται η πολιτική. Η πολιτική για τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν γίνεται εδώ.

Η συνεδρίασή μας γίνεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας και για το λαό μας. Οφείλουμε όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, απ' το μικρό μέχρι το μεγάλο στέλεχος, να αναλάβουμε ο καθένας τις δικές μας ευθύνες στο χώρο που ζει, που κινείται, που εργάζεται, που αποφασίζει. Γιατί αυτή είναι η μικρογραφία του ΠΑΣΟΚ και όπως δρουν τα υψηλά κλιμάκια δρουν και τα χαμηλά.

Σύντροφε Γραμματέα, όταν από πολλές μεριές ακούγεται και έτσι είναι και το βλέπουμε στην κατάσταση που έφεραν στην Ελλάδα, η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα, δεν κατάλαβα γιατί έξι μήνες μετά τα αποτυχημένα στελέχη αυτής της κυβέρνησης παραμένουν ακόμα στα Νομικά Πρόσωπα.

Γιατί παραμένουν; Αν σας πω ότι έχουν αυξήσει κατά τέτοιο τρόπο τις προμήθειες μέχρι 45 χιλιάδες ευρώ σε όλα τα νοσοκομεία με αποτέλεσμα 1,δις να τα έχουν βάλει στους 6 μήνες; Προχωρήστε. Εντάξει, πολύ σωστά ο Πρόεδρος θέλει μια άλλου είδους πολιτική για να ξεκολλήσουμε επιτέλους από το κομματικό κράτος. Αλλά ξαναγυρίζουμε σύντροφοι με τις επιλογές που κάνουμε στα ίδια τα πρόσωπα, αυτά και που την προηγούμενη περίοδο του ΠΑΣΟΚ πιθανόν να στελέχωναν κάποιους χώρους. Αποφασίστε τι θέλετε. Θέλετε το ένα πεδίο ή θέλετε να έχουμε στελέχη εκεί που αποφασίζεται η πολιτική να εφαρμοστεί;

Και έχω και ένα μεγάλο ερώτημα σύντροφε Γραμματέα. Συζητούνται τα προβλήματα στο Υπουργικό Συμβούλιο ναι ή όχι; Γιατί αν συζητούνται γιατί αυτές οι διαφωνίες στο Κοινοβούλιο; Είναι ανεπίτρεπτο για ένα κόμμα έξι μηνών μία κυβέρνηση με ορμή να δέχεται αυτού του είδους τα χτυπήματα όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται εκτός Ελλάδας και αποφασίζει για μας.

Είναι ανεπίτρεπτο. Ο λαός γι' αυτό θα μας καταδικάσει. Οι πολίτες εμπιστεύονται τον Πρόεδρο. Εμπιστεύονται γιατί προσπαθεί να αλλάξει και εμάς και όλο τον κόσμο. Αλλά μη δίνουμε εμείς τις αφορμές, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Γιατί θα κριθούμε και θα κριθούμε και σε σύντομο χρόνο.Νοοτροπία, να αλλάξουμε νοοτροπία. Σύντροφοι, άμα δεν αρχίσουμε εμείς να αλλάζουμε νοοτροπία θα αλλάξει ο κόσμος; Ο λαός της Ελλάδας αυτός είναι, τον ξέρουμε, τον ξέραμε και το '83, τον ξέραμε και το '90, τον ξέραμε και το 2000 και αυτός είναι. Εγώ όμως δεν καταλαβαίνω, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία ανέλαβαν κυβερνητικές θέσεις κλπ., τα βλέπω πάλι αν σούρνουν πίσω τους 50 στελέχη, τα οποία είναι κάθε φορά τα ίδια σύντροφοι γιατί εγώ είμαι από το 1974, δεν κρύβω τα χρόνια μου, στο ΠΑΣΟΚ.

Και από το '83 μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Και πολλοί υπουργοί. Αλλά τα πρόσωπα είναι ίδια, αυτά τα οποία κάθε φορά δυστυχώς δεν μας βγάζουν σε καλό.
Είμαι εγώ στο χώρο μετά τη συνταξιοδότησή μου, μετά από 38 χρόνια ως νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο, πήρα σύνταξη 1.400 €. Αυτή είναι η σύνταξή μου. Κάποιοι άλλοι που δουλεύουν στην καθαριότητα παίρνουν 600 και 700. Και εντάξει εγώ, έχω κάνει και το κουμάντο μου, να δώσω το 7% και να δώσω και ένα μισθό από πάνω, αλλά τα 600, 700 € πού θα πάνε σύντροφε; Πού θα πάνε, διερωτήθηκε κανείς; Ζει κανείς, το βλέπετε;

Χρειάζεται 3-4 δουλειές για να δουλέψουν ή θα είναι καθαριστής ή θα είναι σουβλατζής ή θα είναι ταξιτζής. Βεβαίως και οι ταξιτζήδες βγάζουν πολλά. Και βεβαίως δεν μπορεί να είναι δύο μέτρα και ένα σταθμά. Οι γιατροί έξω από το σύστημα, οι νοσηλευτές μέσα στο σύστημα. Τι είναι αυτό; Ή παίρνετε μέτρα που αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες και τα δεχόμαστε και τα στηρίζουμε ή κάντε πολιτικές.

Ο γιατρός είναι ένας στο σύστημα υγείας, 30 επαγγέλματα είναι στο σύστημα υγείας όμως. Δεν είδα κάθε φορά να χαρίζονται κάτι στις νοσοκόμες. Το πιο υγιές κομμάτι αυτό που στηρίζει χρόνια το ΠΑΣΟΚ.

Για τον «Καλλικράτη» σύντροφοι. Εγώ διάβασα πριν να έρθω εδώ, επειδή ήξερα ότι θα αναφερθεί ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Λειτουργικής Διακυβέρνησης, όλο αυτό, για τον «Καλλικράτη», διάβασα όλες τις συσκέψεις και τα πρακτικά που είχαμε από διάφορες συζητήσεις. Πουθενά δεν είδα τρεις βαθμίδες, γιατί τρεις βαθμίδες θα παραμείνουν.

Όλοι μιλάμε για δύο. Το Δήμο και την εκλεγμένη Περιφέρεια. Τη γενική διοίκηση πού την πάτε; Δεν κατάλαβα γιατί θα είναι η γενική διοίκηση εκεί; Ή θα δώσουμε στον εκλεγμένο Περιφερειάρχη να κάνει μία πολιτική ή δε θα τη δώσουμε.

Σας ευχαριστώ.